Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Ze všech "majorkalašovek" mě tahle příjde nejslabší. Možná mi chybí Ruda Hrušínký, který do role Kalaše maximálně seděl a přispíval tak k zatuchlé atmosféře. A možná mi tam chybí děsivá zápletka...Přiznám se, jak tam chybí zákeřnej mord, tak u mě detektivka postavená na atmosféře ztrácí kouzlo. Ale i tak tyhle filmy byly zlatý časy ()

waits 

všechny recenze uživatele

Sovák je jiným Kalašem než Hrušínský, to je bez debat. Ale pokud jde o mne, skončí jen těsně za ním. Sovákův (a Hanzlíkův) lehce odlehčený přístup není mimo, ale trochu se tříská s hudebním doprovodem a sem tam rozbíjí budovanou hutnou atmosféru. Jakoby chtěl Mach natočit jiného Kalaše, současně udržet kontinuitu a nepovedlo se mu všechny prvky úplně vyvážit. Kdybych se měl prohrabávat dějinami českých kriminálek, kalašovky bych si doseznamu určitě zařadil..i tuhle se Sovákem. Vždycky mě totiž znovu baví sledovat tohle rozplétání dobře napsaných a výborně zahraných příběhů. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

"Gabinovský" pojetí majora Kalaše v podání Rudolfa Hrušinskýho vystřídalo podání ve stylu "já jsem českej Lojza" v podání Jirky Sováka. A tohle je právě na tom všem to nejkrásnější. Rudolf Hrušinský zahrál majora Kalaše tak dobře, že jsem si říkal, že někdo další se na téhle filmové postavě prostě musí odepsat, ale pak přijde Jirka Sovák zahraje tu majora Kalaše úplně jinak, ale během mu to prostě věříte, že tohle je ten nejlepší major Kalaš a jsem si jist, že kdybych si těsně po tomhle filmu dal Kalaše v podání Rudolfa Hrušinskýho, tak bych zase ihend věřil, že právě tohel ztvárnění Kalaše je to nejlepší. Tohle je prostě neopakovatelný herecký mistroství obou panů, dokázat žít danou rolí. Ono vůbec herecký výkony nejen v podání Sováka, ale i Hanzlíka, Kolářový, Brzobohatýho to je prostě....... na fotbale, když se hráči podaří akce lidi začnou spontálně tleskat, kdyby podobný zvyky byli i při sledování filmu na adresu herců , tak by tenhle film pro samý potlesk nebyl slyšet, protože tohel byla herecká krasojízda. K tomu se jště přidal velmi dobře gradovaný film s neuvěřitelně dokonalou atmosférou, které pomáhala vynikající hudba a bylo na světě takový napětí, že filmu promíjím jednu zbytečnou scénáristickou botu, která divákovi až příliš zužuje okruh podezřelých, ale stejně co bych za takovýhle kriminálky dneska dal. To je fakt tak nemožný natočit dneska poctivou kriminálku, při který budeme mít strachy sevřenou prdel a z temný atmosféry budeme mít takovou depku, že by jsme se neusmáli ani nad výhrou první ceny v Sazce ? ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Jiří Sovák byl zrovna dobrá volba, protože se mu jeho major od kriminálky občas zabrouzdal do komedie. Pochopitelně svým mistrovstvím působil, jako by Kalaš snad ani jiný být nemohl. I když jsem viděl předchozí tři skvělé díly s mlčenlivým Hrušínským, tak jsem mu to věřil. Ale co naplat, atmosféra tím musela utrpět. Režisér a kamera se snažili co mohli, takovou nádheru jako Petr Schulhoff ovšem nevytvořili. Chyběl mi i obvyklý, mazaně vymyšlený scénář. Zklamání bylo o to větší, že jsem dopředu odhadl pointu. Takové vyšetřovací eso, jako Kalaš bezpochyby je, by mělo být před divákem minimálně dva kroky vepředu. Slabší díl z volné pentalogie, přesto nadprůměr. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dalšia z rady českých kriminálok, bohužiaľ už bez Hrušínskeho, ktorý bol silným elementom. Kvalita spracovania nie je ani tu zlá, ale dopláca na slabšiu atmosféru, o dosť uvolnenejšiu. Myslím, že ani Sovák, ktorý mal ostať radšej iba pri komických roliach, tu nepasuje a nezvykol som si naňho po zbytok filmu. On je 'doma' v komických scénach, ktoré sa sem-tam vo filme vyskytnú. K záveru si film drží tempo a má veľmi dobrý spád. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Při ohledání havarovaného vlaku podává policajt hlášení, že „z posádky to přežil pouze poručík Lenk (Radoslav Brzobohatý), který má dvě smrtelná zranění“. Pokud to přežil, nemohla to být logicky smrtelná zranění. (pjotri)
  • Ačkoliv vznik filmu spadá do období tuhé normalizace, jak Karlíček, tak bezpečnostní referent Jareš oslovují majora Kalaše střídavě "pane majore" a "soudruhu majore". (Robbi)
  • Přepadení vlaku se zúčastnili dva pachatelé, představovaní Bohumilem Šmídou a Josefem Bláhou. Přesto v záhadných telefonátech, týkajících se Lenka (Radoslav Brzobohatý), ani jednoho z těchto herců neslyšíme, ani jejich komplice Trojana (Oldřich Velen), přestože telefonovat musel jeden z nich. Pokud bychom v telefonu slyšeli představitele jednoho z pachatelů, případ by byl pro nás vyřešen. Stejně se však jedná o chybu, zjevně úmyslnou. (pjotri)

Reklama

Reklama