Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (398)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Japonec! Pal! Pal! Pal! Pal! Já nehraju, ty nepadáš..!“ Rolie si zavzpomínal na klukovská léta a s viditelnou podporou čínských investorů zrealizoval svůj vysněný projekt. Probouzení pochrupujícího obra, do kterého vtéká strašlivé odhodlání a který měl v pravou chvíli kliku jako od blázince, sice nedokáže pracovat s postavami a bitevní scény, u kterých hledáte herní ovladač, jsou často nepřehledné, nicméně musí se nechat, že Otec zakladatel moderního amerického filmového patosu přišel s na sebe dosti neobvyklou střídmostí. Sice se posledních dvacet minut už trošku na řetězu vzpouzí, ale pořád je to v žánrové normě.. Lehce jsem postrádal momenty, kdy by třeba Ed „Žvýkací skráň“ Skrein mířil střemhlav k útoku a při tom by z palubních přístrojů odletěla fotografie manželky a dcery, přilepila se mu na obličej a on by to i s letadlem flákl vedle japonské letadlové lodi, ale chápu, že je to pocta hrdinům na základě skutečných historických událostí, takže se musí se vší symbolikou trefit přesně do středu červeného terče.. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Velkolepá bitva ve vzduchu, od první minuty příběh nese kvalitně natočený boj. Skvělé herecké obsazení, výborná kamera prostě všechno na takhle skvělý válečný film dokonalé, až na soundtrack, dvakrát se nepovedl a taky dramatická chvíle skoro žádná. To jsou dvě věci které ve válečném filmu chyby nejvíc, tenhle film by si měl svým příběhem zasloužit slzy na tváři, konec zapůsobil hodně tak jako celý film, tenhle příběh muže pořád vyprávět. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se bitvy o Midway týče, tak vím akorát to, že byla a že v ní Američané vyhráli, takže jsem neměl potřebu se v tom rýpat. To je první plus. Tím druhým je skutečnost, že se Emmerich dokázal oprostit od své posedlosti hvězdami a pruhy a jestli se nepletu, praporem zamával snad jen jednou. Samozřejmě jsou tu správňáčtí piloti čelící smrti s pohrdavým úsměškem a žvýkačkou v hubě, velitelé jsou chlapi na svých místech a celkově je tu cítit kýčovitá vojácká sounáležitost, ale tady to nepůsobí protivně. Bavili i herci, ačkoliv bez Skreina bych se nejspíš obešel. Na druhou stranu o aplikování Stanislavského metod to tady nebylo. Očekával jsem spektakulární akci a té se mi dostalo vrchovatě. Sice nevím, jestli se dá s letadlovkou zatočit tak rychle, aby uhnula bombě, ale i kdyby ne, tak tady mi to nevadilo. Létadla i lodě bouchaly ostošest, bavily střemhlavé nálety a v nabídce je i několik nádherných obrazů zkázy hořícího bojiště. Bohužel jakmile utichnou motory, kulomety a děla, je Emmerich řádně nejistý a pokud se film omezí jen na dialogy, je to nuda, což platí i pro náhledy do štábů, které mám obyčejně rád. Ale to už asi v podání tohoto režiséra lepší nebude. Bavil jsem se. 75% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmu z roku 1976 jsem dal 4* a toto je slabší. Méně přehledné. Přitom mnohé charaktery jsou sympatické a mnohé scény úžasné. Emmerich se snažil obsáhnout čas od přepadení Pearl Harboru a to se někde podepsat muselo. ■ Po druhém vidění zvedám na 4*. Ukázal jsem to přítomnému zbytku rodiny a zjistil, že to docela dobře funguje jako dokument pro lidi (děti), kteří o úvodu války v Pacifiku nic nevědí. Prťatům se to líbilo víc, než 1917. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Některé Emmerichovy filmy mám dost rád, ale tady když si pro srovnání s Midway dám tu prostřední hodinu z Pearl Harboru, tak teď vedle Baye působí jak někdo z Jedličkova ústavu. Samotná bitva o Midvay je pak zajímavěji pojatá i v té verzi ze sedmdesátých let. Vysvětlit se tohle dá jen tím že Emmerich celé natáčení napůl prospal, díky nekonečným dodávkám čínského opia, stejně jako evidentně všichni herci, a celé to spíchl na koleni debutující scénárista a nekonečně neschopný kameraman, který nikdy v životě nic koukatelného nenatočil - tady ze všeho tak moc svítí green screen, a všechny záběry akce jsou tak zoufale nudné, že bych tomu zajímavější vizuál dokázal dát i já. Jeden z nejzbytečnějších válečných filmů jaké jsem kdy potkal. 3/10 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Trosky japonských bitevních lodí Akagi a Kaga byly na dně oceánu nalezeny až zhruba měsíc přes premiérou filmu. (NiWi)
  • Na počesť bitky o Midway bolo v Chicagu pomenované medzinárodné letisko. (MikaelSVK)
  • Postava Admirála Isoroku Yamamota (Etsushi Toyokawa) i zde pronese legendární hlášku o spícím obrovi, kterou rovněž ta samá postava říká doslovně na konci filmu Tora! Tora! Tora! 1970. Ačkoli prý citace může vyjadřovat Admirálovi skutečné pocity po útoku, neexistuje žádný důkaz, že by kdy tyto slova Yamamoto doopravdy vypustil z úst. (Bertramm)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno