Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Americký western zo zlatej éry odohrávajúci sa v područí kanadských hôr. Malo to prakticky všetko a hlavná postava ani nebola tak šablónovitá ako to bývalo zvykom. Práve naopak ho ľudia nezaujímali a až ku koncu sa u neho ozvalo volanie ženského diváka. Tú reprezentovali aj jeho sekundantky, ktoré ho sprevádzali a nútili upustiť od jeho chlapských preferencií voľnomyšlienkára. Sympatický antagonista všetko riešil gentlemansky a zvrat v deji nastal, keď to trošku prehnal. Ale áno, takto sa to robí! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jakoby se to podstatné z filmu odehrálo v posledních dvaceti minutách. Před tím sledujeme nějaké ježdění a okrádání, přičemž hlavní důraz je na nezúčastněnosti hlavního hrdiny, který se stará jen sám o sebe. Když ale příběh začne být i pro něj příliš osobní, přece jenom se tím hrdinou stane. První část je průměrná, druhá docela silná. /9. 6. 15./ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Honák Jeff Webster Jimmyho Stewarta se podobně jako Hombre drží svých zásad, což znamená hledět si svých zájmů a do ničeho se moc nemíchat, nicméně zběhlému divákovi je jasné, že mu tenhle postoj nemůže vydržet věčně.. Gold rush western z toho nejsevernějšího divokého západu, který trochu trpí na ženský element, aby pak pro něj v závěru našel opodstatnění. Zazvonil zvonec a samolibosti je konec.. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Westerny s Jamesem Stewartem byly vždycky o něčem jiném než třeba westerny s Johnem Waynem. Byly temnější, drsnější, ale také lidštější. Jejich hrdinové se potýkali s těžkými traumaty a dopouštěli se mnoha chyb, díky čemuž nám, divákům, byli výrazně bližší. Přesně to je případ i Vzdálené země. Zprvu sice působí poněkud konvenčním dojmem, ale s přibývajícími minutami se jednotlivé postavy začnou patřičně vybarvovat, aby se pak střetly v mimořádně působivém finále. A to vše se navíc odehrává v prostředí aljašské přírody. Ještě teď mi zní ten zvoneček v uších... ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Koncem 19. století se Aljaška stala vysněným místem řady dobrodružných povah, které věřily, že nakopnou zlatou žílu a až do konce života se budou topit v bohatství. Stejnou cestou se vydal v půl století starém westernu režiséra Anhonyho Manna také slavný herec James Stewart. Ten se vtělil do kovboje Jeffa Webstera, sobeckého a nepřístupného samotáře, kterého zajímá jediné – všechno, z čeho bude mít prospěch on sám. A něco jako vděčnost těm, kdo mu pomohou v nesnázích, je mu naprosto cizí. Hned po nalodění na cestu na sever ho před šerifovými muži zachrání movitá krasavice Ronda (Ruth Roman), která mu pomůže i po příjezdu do Skagway, kde Jeff pro změnu padne do spárů místního šerifa Gannona (John McIntire). Do Jeffova života vstupuje i druhá žena, mladičká Renee (Corine Calvet), ale kovboj má srdce zřejmě z kamene. Všechno mu vychází. V Dawsonu vydělá prodejem stáda dobytka a narýžuje nějaké to zlato, ale věci se začnou komplikovat, když si jeho ukecaný parťák Ben (Walter Brennan) pustí pusu na špacír a vyzradí tajný plán na odchod jinudy než nebezpečnou hlavní stezkou. Do toho vstupuje cynický Ganon, který má na Jeffa spadeno a hodlá se mu dostat na kobylku. Vzdálená země je typický western padesátých let, který splňuje všechna pravidla žánru a nevybočuje nijak nad průměr, ale ani pod něj. James Stewart natočil mnoho lepších kousků. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Ľadovec Athabasca videný na začiatku filmu sa v skutočnosti nachádza v provincii Alberta (v Kanade). Globálne otepľovanie spôsobilo od roku 1954 (teda od roku natáčania) výrazný a viditeľný ústup ľadovca. Ľadovec ustupuje rýchlosťou asi 16 stôp za rok. (westerns)
  • Obyvatelia Dawson City (alebo akéhokoľvek iného kanadského mesta) si v skutočnosti nikdy nezvolili amerického maršala s cínovou hviezdou, aby strážil mesto. Jazdecká polícia bola prítomná na Yukone vo veľkom počte pred a počas zlatej horúčky na Klondiku, aby presadzovala zákon. (westerns)

Reklama

Reklama