Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

Anthony 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší věc, jakou dal kdy David Lynch dohromady. S pomocí skvělého dabingu (především Aleš Procházka za Kylea) se z toho stala kultovní záležitost. Spousta zajímavých (často podivných) postav, výborná hudba Angela Badalamentiho, překvapivě funkční střídání humorných poloh s tragickými a hororovými (skvěle zrežírováno jak se paní Palmerová dozvídá o smrti své dcery, čemuž předchází velice vtipná scéna prezentace, kde dva pánové mluví přes sebe.) ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenoménu, po kterém už seriály nikdy nebyly stejné. Nebýt příjezdu agenta Coopera a divácké horečky, která mu následovala, nejspíš by se o pár let později nebylo možné vydat pátrat do lesů v Aktech X nebo si ještě o další dekádu poté užívat záhady zlatých hus jménem Ztraceni a Zoufalé manželky. Samotný začátek veškerých mysteriózních eskapád začíná nalezenou mrtvolou a začíná sympaticky skromně. Napnutě čekám na každou stopu a byť vím, že se rozřešení nedočkám, koukám na každého z přítomných jako na potenciálního vraha, ať už mi je zrovna sympatický nebo ne. Detektivkám se přibližuji jen když mají v sobě odlesk dalšího žánru a tady jich je naštěstí hned několik. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Twin Peaks pre mňa predstavuje určité prepojenie žánrov aj samotnej Lynchovej tvorby. Na čom seriál stavia, sú charaktery, ktoré ako pevne dúfam, po zhliadnutý prvého dielu, budú rozvíjané z lynchovskov dokonalosťou v ďalších častiach. Zmes čierneho, absurdného humoru zo stiesnenou atmosférou a poetickou badalamentiho hudbou tvoria s tohto seriálu už po zhliadnutý prvej časti, neskutočne pôsobivý zážitok, ktorý sa jednoducho musí vryť do pamätí každému, kto aspoň trocha lynchovu tvorbu pozná a komu je blízka. Asi najgeniálnejšia úloha Kylea MacLachlana, ktorý si ju vyslovene užíva a ktorého detektív Dale Cooper je od prvej minuty nezabudnuteľná ba priam kultová postava. Pilotný film k seriálu nemohol dopadnúť lepšie. Som zvedavý čo bude ďalej. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekedy v zime, na prelomu roku 2014/15 som sa chcel pustiť do seriálu Twin Peaks. Tak podľa chronológie som začal s týmto predĺženým nultým dielom. A po pravde vôbec ma nebavil. Nenachádzal som tam žiadne to Lynchovské čaro temného mystéria, tú nevšednú inakosť pochádzajúca z iného sveta a časopriestoru. Skúsil som ešte 2 či 3 časti seriálu a potom som toho nechal. Vravel som si, že to nieje nič pre na. Ale k seriálu som sa na podnet jednej kamarátky vrátil a po tých 3 nudných úvodných epizódkach, keď sa to Lynchovské čaro konečne rozbehlo, sa neviem dočkať na to kedy si nájdem čas na ďalšiu a ďalšiu epizódu. Možno sa k tomuto ešte niekedy vrátim a zmením hodnotenie, ale zatiaľ nie. ()

swed 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilot k seriálu "Městečko Twin Peaks" musím hodnotit stejnou známkou jako seriál samotný. Jedno bez druhého by přece nemohlo existovat. V tomto úvodu od Vás chce "Twin Peaks" dvě věci: dokonalé soustředění (je tu mnoho postav!) a přijmutí pravidel tohoto světa. Kdo se tomu nepodvolí, nemá šanci do TP proniknout, a to by byla obrovská škoda. Na rozdíl od seriálu tu nenajdeme tolik tajemna, ale i přesto se dá vytušit, že něco v městečku opravdu není v pořádku. Vrcholem jsou scény oznámení Lauřiny smrti rodičům a ve škole. Jako doplněk k TP doporučuji třešňový koláč, černou kávu a případně i tu cigaretu. 10/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno