Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ještě ne tak dokonalý úvod kultu... Je to především o navození atmosféry a představení všech normálních a "normálních" postav, jimž vévodí agent Cooper. Herecké výkony jsou u některých občas podivné, mohl to být ovšem záměr, u Davida Lynche nikdy nevíte. Ten naopak svou roli klasicky zvládá, střídá se tu občasný vtip s povětšinou temnou atmosférou, která v dalších dílech ještě zhoustne. Ono budovat ji je přeci jen jednodušší, když máte po ruce někoho, jako je Angelo Badalamenti, to to pak jde hned při úvodní znělce. Pilot určitě navnadil a zároveň nepřekonal to, co teprve mělo přijít, což je vlastně jen dobře. A ten záběr na schodiště... 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch rozehrává svou vlastní vizi tajuplného městečka poblíž nebezpečných lesů a nechává diváky se kochat svými nápady. Obsazení je prakticky dokonalé, hercům jejich role velmi padnou a pro některé se seriál stává startovní čarou do velké kariéry. Je velká škoda, že David Lynch nedokázal najít čas a neobětoval celému seriálu Twin peaks několik měsíců svého času a nezrežíroval celý seriál díl po dílu (u náš oblíbená praxe, která se v Česku nikdy nevyplatí, ale v americe prakticky něco takového nelze :( ). Hudba dvorního skladatele Angela Badalamentiho je opravdu krásná, poklidná, pozitivní a v některých momentech působí jako ta jediné hezké a příjemné (v pár okamžicích a scénách dokáže hudba zostřit, což je jedině dobře). Každý kdo chce sledovat Twin peaks musí vidět pilotní díl, protože pokud ten ho neosloví a neuchvátí, seriál ho nechá chladným. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stačilo si poslechnout prvních pár tónů geniálního hudebního motivu Antonia Badalamentiho, a jakoby kouzlem jsem se ocitl v Twin Peaks. Lynchův skvost se může pochlubit tak opravdovou atmosférou, jak je to jen možné. Každý záběr dýchá skutečnem, každá postava je živoucí a zcela reálná. A vůbec nevadí že režisér vrší jednu podivnost za druhou, a na podstatné části obyvatel by si leckterý psychiatr mohl založit kariéru. Pod mistrovýma rukama do sebe vše zapadá, a příhraniční městečko vytváří svět samo pro sebe. Do této, na první pohled idylky, přichází vetřelec Dale Cooper, speciální agent FBI, bezpochyby jedna z nejzajímavěji napsaných postav kriminální branže. Kyle MacLachlan se do role naprosto ponořil, a vytvořil jakýsi pevný středobod, kolem kterého je vše postavené. Díky němu se i značně nesrozumitelná mytologie zdá přece jen trochu přístupnější. Twin Peaks předběhl dobu minimálně o deset let. Takové míry komplexnosti, sofistikovanosti a opravdovosti postav, dosahují seriály až v dnešní době. David Lynch a Mark Frost jim všem vydláždili cestu. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý úvod k nepochybne kvalitnému seriálu, ktorý si potencionálneho diváka už od začiatku získa špecifickou atmosférou malého amerického mestečka a "slušne rozohratou partičkou šachu" (počiatky vyšetrovania, nečakané súvislosti a spojenia medzi obyvateľmi Twin Peaks). Tento pilot ma zaujal dostatočne na to, aby som sa v prípade viac voľného času pustil aj do sledovania seriálu, ale keďže ho momentálne na rozdávanie niet, budem musieť Lynchovu kultovku zatiaľ nechať tak. Nateraz to na plný počet hviezd ale nevidím, pretože pilotný diel sám o sebe je stále iba rozbehom. I keď pochopiteľne solídnym, ale stále nie dotiahnutým do čohosi komplexného. ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1990 byla určitě situace na seriálovém poli o poznání krušnější, ale stejně si myslím, že takto by pilotní díl vypadat neměl. Místo, aby diváky nalákal, tak svou zdlouhavostí a přehnanými až trapnými emocionálními, resp. patetickými výlevy spíše odpuzuje. Nasát tu správnou Lynchovskou atmosféru a oblíbit si podivnost městečka už během pilotního dílu je takřka nemožné a ač nepopírám jisté kvality, místy jsem se upřímně divil, jak se nad tímto trapným cajdákem může rozplývat tolik lidí... 4/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno