Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny Smiřický, hlavní hrdina povídek a románů Josefa Škvoreckého (Zbabělci, Prima sezóna), který má autobiografické rysy svého autora, prožívá základní vojenskou službu v letech 1953–54, za časů neblaze proslulého komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky. Ve vojenském prostoru Kobylec probíhá výcvik tankistů. Danny v hodnosti rotného přitom s nevšední vynalézavostí bojuje s tupostí bolševických lampasáků. Myšlenky na civil, jídlo, ženy a alkohol mu pomáhají, stejně jako jeho spolubojovníkům, přežít absurdní dobu „služby vlasti"… Filmový přepis Škvoreckého díla natočil režisér Vít Olmer spolu se scenáristou Radkem Johnem. Vojenská komedie vstoupila do dějin české kinematografie jako první soukromě natočený celovečerní film od znárodňovacího dekretu v roce 1945. Čeští filmaři se tak vydali na novou cestu svobodného podnikání. V případě Tankového praporu se to určitě vyplatilo – film viděly v kinech dva miliony diváků. V roce 1991 tak snímek obsadil první příčku v návštěvnosti kin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (415)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V žádném ohledu není snímek tak dobrý, jako snímek velmi podobný, tedy mám samozřejmě na mysli snímek s názvem Černí baroni, ale i tento snímeček je super. K poslechnutí je několik slibných hlášek a partička zapálených nadřízených, kteří nemají chybu. Především Mirek Donutil mě hrozně bavil. Trošku je tam rušivé neustálé smilnění, ale má-li to být přepis skutečnosti, tak ve filmu chybět nesmí. Na každý pád se jedná o perfektní komedii mapující tehdejší život českých tankistů, kteří s "velkým" úsilím sloužili lidu. Nezažil jsem vojnu, nezažil jsem dobu. Takže si tamější atmosféru mohu pouze představovat a nezbývá mi prakticky nic jiného než tvůrcům věřit. Jestli to bylo tehdy vážně takhle úžasné, tak bych si ty 2 roky klidně i střihl. Slabší 4 *. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Neskutečně nahláškovaný a zábavný film z porevoluční doby, která vojenským komediím o bývalém režimu jen svědčila. Donutil a Skamene si film kradou pro sebe, hlavní hrdina Danny Smiřický v podání Vaculíka je sice tak trochu odstrčen na vedlejší kolej, nicméně jeho intimní linka s Janinkou funguje také skvěle. Tankový prapor má skvělou výpravu, parádní herecké obsazení, slušný námět a nezapomentulené hlášky... Je to prostě kult. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Ve své době očekávaný snímek, protože jako první vstoupil na tehdy neznámou půdu soukromého filmu. Už rekordní tržby dokázali, že to pozdější smutná figurka našeho filmu devadesátých let zvládla. Ale nenechte se mýlit, nejde rozhodně o bezchybný film, kniha Josefa Škvoreckého je především atmosférou někde jinde a herci přehrávají až moc okatě. Naštěstí Olmer to útahl s přehledem a ten místy řídký děj nafilmoval dobře a vtipně. Co se s ním pak ale stalo? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne ne a ne. Prostě nemohu přijít Tankovému praporu na jeho tankovou příchuť a tak mi nezbývá než se dívat do prázdná, když některý milovník tohoto filmu začne hláškovat repliky herců, které jsou pro jedny kultovní a pro druhé zbytečnou záležitostí. Lukáš Vaculík za svých mladých let byl vycházející hvězda, která však vylétla do půlky své hvězdné cesty a pak začala pozvolna zase padat dolů. Ani plejáda skvělých herců pro mě nezachrání tento film. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Stará známá česká komedie. Velký hit to není, ale zase - největším kladem filmu je zjevně herecké obsazení a jejich hlášky a herecké výkony, na to se zapomenout nesmí. Film je krátký, rychle uběhne, občas mě nějaké scény nebavili, ale ve výsledku jsem spokojený, oddechovka, která hitem není, ale ničím neurazí a určo dostatečně zabaví. Hodnotím na 74% = **** ()

Galerie (20)

Zajímavosti (34)

  • Režisér Olmer navzdory velké divácké úspěšnosti na filmu prakticky nic nevydělal, protože podepsal nevýhodnou smlouvu a nakonec inkasoval jen asi 7 500 korun. (raininface)
  • Po dvě desetiletí od uvedení byl snímek nejnavštěvovanějším českým filmem. Zhlédlo jej přes 2 miliony diváků, což je o 550 tisíc více než druhý v pořadí, kterým byl titul Černí baroni (1992). V kinech utržil na tu dobu astronomických 55 milionů korun. (hippyman)
  • Filmovalo se v Nové vsi pod Pleší. Kasárny, kde se točilo, najdeme v Berouně. (M.B)

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama