Reklama

Reklama

Euforie - Série 1

(série)
Trailer
USA, (2019–2021), 9 h 22 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Austin Abrams, Alexa Demie, Algee Smith, Alanna Ubach, Maude Apatow, Storm Reid, Eric Dane (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (5)

Trailer

Recenze (65)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Euforie mě pochopitelně neminula už v době svého uvedení, tehdy mě tématika drog netáhla ovšem vůbec, Zendayu jsem ještě moc nevnímal a seriál, co působil jen jako zpověď jedné mladé rebeliózní feťačky, nebyl ani trochu mým šálkem čaje. Když jsem ale zásluhou momentální euforie kolem Euforie k seroši zkusil najít novou cestu, objevil jsem klenot. Se zjištěním, že každá epizoda rozkrývá příběh někoho z Ruina bezprostředního okolí, jsem si tenhle výplod na chvilku i dokonce zamiloval. Hodnocení víceméně ve finále ovlivnily hlavně dva dodatky k sérii, které si tvůrci mohli ušetřit. [viděno na HBO GO] ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám teraz po viac než dekáde seriálové obdobie a Euphoria je už druhý klenot, ktorý som si na tento čas šetril (po The Office US). A je to tak dobré, že som musel znížiť hodnotenie na 13 Reasons Why (S01), ktoré mi svojho času prišli na teen drámu až prekvapivo deep. Euphoria je ďalej. Samozrejme sú veci, ktoré by som zmenil (hlavne ohľadom záporákovej famílie), ale jak je to presné v narkomanskej dejovej línii, jak je to drsné, jak hodne to využíva hudbu (v závere takmer až muzikálovo), hladko pracuje s LGBTi tématikou, prepracovanosťou postáv a jak skvele je to napísané, to všetko vytvára dojem ešte silnejšej seriálovej udalosti. Herecky najlepšie  sú na tom rozhodne Hunter Schaffer a Zendaya, obe svojim vlastným spôsobom. Zendaya je skôr snažiaca sa charakterová herečka, zatiaľčo Hunter zaujme prirodzenosťou a sebavedomím. Zatiaľ 90%, ale je to ešte len úvod. ()

Reklama

koog 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

'I know it all may seem sad, but guess what? I didn't build this system, nor did I fuck it up.' Euphoria mě chytla za srdce opravdu neskutečně moc. Výborné herecké výkony talentovaných zajímavých tváří, nádherně vykreslené jedinečné charaktery, vztahy mezi nimi, překrásný vizuál, forma, kostýmy, kamera, soundtrack... Není to asi pro každého, ale je to výjimečné, dechberoucí a za mě naprosto dokonalé 🖤 'I don't know what type of fucked up shit you got going inside your head. I don't know how to help, but I could tell you one thing: this drug shit, it's not the answer.' ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

HBO zase zasadilo seriálovým konvencím tvrdou ránu. Po všemi oceňovaném Chernobylu, jenž byl kvalitativní hřeb naturalistického pojetí největší jaderné katastrofy světa, přišli s vlastím přídavkem do kategorie teen dramat. A zase předvedli to nejlepší. Euphoria ve stojaté vodě této kategorie zaujímá gejzír neskutečných nápadů a nezvyklostí. Klasické vypravěčské postupy jsou svrženy do hlubin, tvůrci si cestou více artovou zajistili dnes už potřebnou originalitu a určité divácké zaujetí. Premisa je prostým základem tohoto nahořklého dortíku, jenž se moc neliší od konkurenčních cukráren, avšak suroviny přidané do samotného základu a na samotný povrch jsou neochutnané pochoutky, jež nemají jen za úkol přivodit jazýčku mňamkozní orgie, ale také ho s lehkou a autorsky míněnou upřímností znechutit. Prostorová práce s charaktery, na sytě proměnlivých barvičkách postavené vizuálno, nezvyklé kompoziční hrátky podepřené nestoudnými kamerovými úhly, generačně odpovídající soundtrack a výpovědní hodnota o dnešních náctiletých s maximální upřímností. To vše pod souhrnným názvem "Kategorická odlišnost" je rozpoznávací prvek tohoto nečekaného příspěvku a já jsem nadšen a s očekáváním čekajícím v mém srdíčku čekám na druhé kolo tohoto zrcadla, jež je vkusně staveno před produkci Netflixu a jeho jednolitých pohledů na stejnou generaci přes brýle s více či méně narůžovělými sklíčky. 9/10 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Euforie začala pro mne v celku netradičně. Postupně se ukázalo a vykrystalizovalo, co v sobě seriál skrývá. Dokáže si totiž pohrát s detaily zpracování, které by jen tak nikdo nevyužil a jen tak by nikoho nenapadly. Mluví se o tom jako o novém Skins, ale já si tedy nepamatuji, že by britská verze byla tak propracovaná a osobitá. O každé osobě máte na začátku medailon a dozvíte se mnohem více z nitra samotných postav, které se z vedlejších v celku snadno stanou hlavními, když je to potřeba. Seriál umí docela i zaskočit tím, co se kolem naší mládeže dokáže dít i s největšími prvky psychopatie. A závislosti samozřejmě. Hodně závislosti. Plus k tomu musím připočíst skvělý soundtrack, který dokázal být zároveň moderní a přesto zcela adekvátní a i pro mne plně vyhovující. Ono je to vlastně další teenage drama. Jenže! Za žádnou cenu to není jako Riverdale nebo nedej bože Elite. Proč? Není to to tolik irelevantní a nechtějí vám vypadnout oči z důlku, jen protože někdo řeší něco totálně stupidního. Máme zde problémy, které jednoznačně byly zpracovány dost originálně a to jak už ve scénáři a nebo v rámci kamery a střihu. Finální scéna sama o sobě epická jak nikdy. Zatím si to asi neuvědomuji jako u mnoha dalších věcí podobných, ale myslím, že tohle je jeden z těch materiálů, kde se na druhou sérii budu ještě dost těšit. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

Reklama

Reklama