Reklama

Reklama

Euforie - Série 1

(série)
Trailer
USA, (2019–2021), 9 h 22 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Austin Abrams, Alexa Demie, Algee Smith, Alanna Ubach, Maude Apatow, Storm Reid, Eric Dane (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (65)

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Euforie začala pro mne v celku netradičně. Postupně se ukázalo a vykrystalizovalo, co v sobě seriál skrývá. Dokáže si totiž pohrát s detaily zpracování, které by jen tak nikdo nevyužil a jen tak by nikoho nenapadly. Mluví se o tom jako o novém Skins, ale já si tedy nepamatuji, že by britská verze byla tak propracovaná a osobitá. O každé osobě máte na začátku medailon a dozvíte se mnohem více z nitra samotných postav, které se z vedlejších v celku snadno stanou hlavními, když je to potřeba. Seriál umí docela i zaskočit tím, co se kolem naší mládeže dokáže dít i s největšími prvky psychopatie. A závislosti samozřejmě. Hodně závislosti. Plus k tomu musím připočíst skvělý soundtrack, který dokázal být zároveň moderní a přesto zcela adekvátní a i pro mne plně vyhovující. Ono je to vlastně další teenage drama. Jenže! Za žádnou cenu to není jako Riverdale nebo nedej bože Elite. Proč? Není to to tolik irelevantní a nechtějí vám vypadnout oči z důlku, jen protože někdo řeší něco totálně stupidního. Máme zde problémy, které jednoznačně byly zpracovány dost originálně a to jak už ve scénáři a nebo v rámci kamery a střihu. Finální scéna sama o sobě epická jak nikdy. Zatím si to asi neuvědomuji jako u mnoha dalších věcí podobných, ale myslím, že tohle je jeden z těch materiálů, kde se na druhou sérii budu ještě dost těšit. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// 2019: Drogová odysea. Seriously, 13 Reasons Why je oproti tomu Kouzelná školka, lepší seriál o mladých už si snad ani nedovedu představit. A to jsem měl tolik (blbých) předsudků... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

HBO se toho nebojí, Netflix se se svou povrchností 13 Reasons why může jít zahrabat..Skutečně nepříjemné pokoukání s výborně prokreslenými charaktery, které občas máte rádi, občas nenávidíte...a rozhodně nechcete mít problémy jako oni. Zendaya dělá tlustou čáru za svou Disney kariérou, kde jsou ty doby, kdy tamní exhvězdy fotily akty aby se vyvázaly ze svých kontraktů. Sice mi to trošku pokazily poslední dva díly (a co jsem si tak četl, nebudu sám) a tak nějak bych byl radši, aby to byla minisérie, ale druhou řadu si letos rád naordinuji. PS : má to vynikající hudbu! ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rue utíká před vlastním strachem, každopádně ona „tenhle systém nestvořila, ani ho nezkurvila.” Prostě je tady a snaží se nějak přežít. I pomocí chlastu a všemožných drog. Což je pro její vrstevníky děsivá norma. Velkou část uplynulého léta strávila na odvykačce. Nechala tu několik přátel, nové získala. Třeba Jules, která se přistěhovala z města. Zkažených kusů tady bude ovšem víc. Prakticky v každém díle tvůrci někoho blíže představili a vzápětí rozjeli sice nepříliš hutný děj, ale všechny ty tematické vztyčené prostředníky mnohé vynahrazují. Euphoria se zkrátka na uzdě rozhodně nedrží. Násilí, hledání sama sebe, sociální média, drogy, traumata, nahota, vrtkavá přátelství, vlastní tělo vnímající jako mechanický stroj. Postavy jsou jízlivé a sebeironické. Obsahově je to zneklidňující. Několik dílů bylo na pět hvězd (třeba lunaparková jízda – čtvrtý díl nebo ten ledvinový předposlední), herecky v čele se Zendayou je to skvostné. Tvůrci navíc po celou první sérii pracovali se svérázným vizuálním a hudebním mixem a téhle generaci, která sportuje zejména pomocí hbitých palců, nic nedarují. Scenárista a režisér Sam Levinson se vytáhnul. Velká pochvala, těším se na příště. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

"... I just think that love is actually super dark, but no one dares to talk about it." Z téhle American High School Depression dostanou fanoušci 13 Reasons Why osypky. Adorovaná netflixovská školní sága totiž najednou vypadá jako slabý čajíček, když se HBO rozhodlo zvednout hozenou rukavici, a nakráčet do ringu s temnou a zvrácenou televizní young adult verzí Americké krásy, ve který je tolik omamnýho sexu, drog a rock n rollu, že by se z toho rodičům středoškolských ratolestí chtělo tři dny zvracet. Miluju, že se to skoro celý odehrává v nočních kulisách, protože pak nádherně vynikne ta šílená úchylnost všech zúčastněných postav. A díky za ten dospěláckej rating. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovat EUFORII je nefalšovaná cinefilní euforie. Tohle není jen tak obyčejná emocionálně-realistická exkurze do subsvěta teenagerů a generace Z. Tohle je zcela beze srandy přelomový seriálový projekt, který nemá v dějinách televizního formátu sebemenší obdoby – ať už z hlediska estetiky, experimentálního pojetí, poetiky fikce, extravagantní stylizace, mozaikovité narace, brilantního melancholického soundtracku od Labrintha, či audiovizuální pompéznosti celkově. A není to jen díky tomu, že naprosto bourá veškerý mýty a klišé queer subžánru/coming-of-age generační výpovědi, ale naprosto revolučně bourá koncept čtvrté stěny a přepisuje konvence seriálového vyprávění/vizuálního story-tellingu. O autentický reflexi morálky mý zkurvený generace, která je nepřikrášleně explicitní a paradoxně i subtilně implicitní (díky čemuž divák může mnohdy číst mezi řádky), radši ani nemluvě – vzhledem k tomu že já sám mám zkušenosti s drogama, vím o čem mluvím. Jako bych se díval do zrcadla. Inu, život je nelítostná kurva..... Zendaya je femme fatale, no a Hunter Schafer je transgerder bohyně 💜 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měl jsem z toho dost obavy, ale nakonec mě to celkem oslovilo. Líbilo se mi, jak je to v některých momentech krásně barevné, hodně působivě sestříhané, a skoro celou dobu k tomu hraje absolutně bezchybný soundtrack. Bavilo mě i obsazení většiny postav, všechny ty holky mi přišly hodně zajímavé, problém jsem měl akorát s tou Zendayou, na kterou mě prostě nebaví koukat, byť herecky proti ní asi nic moc říct nejde. Samotný námět seriálu mi osobně přijde dost fádní - nemůžu se zbavit dojmu, že podobné produkce o fetujících a sexuálně experimentujících teenagerech už jsem viděl tuny - ale přesto jsem v Euphorii sem tam zahlédl osvěžující závany filmařské invence, které mě tam potěšily, a díky nimž mi přijde, že lidi co to napsali, nebyli asi úplně blbý. Možná, že ale úplně nejzábavnější mi na tom přišlo si představovat, jak ten seriál může šokovat někoho, kdo neví, která bije a jak to dnes chodí, což je asi špatně. Btw. extra 2 epizody navíc už mě nezajímaly a bez druhé série asi klidně můžu taky žít. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám teraz po viac než dekáde seriálové obdobie a Euphoria je už druhý klenot, ktorý som si na tento čas šetril (po The Office US). A je to tak dobré, že som musel znížiť hodnotenie na 13 Reasons Why (S01), ktoré mi svojho času prišli na teen drámu až prekvapivo deep. Euphoria je ďalej. Samozrejme sú veci, ktoré by som zmenil (hlavne ohľadom záporákovej famílie), ale jak je to presné v narkomanskej dejovej línii, jak je to drsné, jak hodne to využíva hudbu (v závere takmer až muzikálovo), hladko pracuje s LGBTi tématikou, prepracovanosťou postáv a jak skvele je to napísané, to všetko vytvára dojem ešte silnejšej seriálovej udalosti. Herecky najlepšie  sú na tom rozhodne Hunter Schaffer a Zendaya, obe svojim vlastným spôsobom. Zendaya je skôr snažiaca sa charakterová herečka, zatiaľčo Hunter zaujme prirodzenosťou a sebavedomím. Zatiaľ 90%, ale je to ešte len úvod. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teenagerské seriály prešli od deväťdesiatok, áno, od BH 902 10, obrovským pokrokom a najlepšie ho vystihuje práve Eufória. Prekvapivo ide o projekt zameraný dosť na formalizmus, ale ten samozrejme iba reflektuje samotný obsah. Nájdete si obľúbenejšie aj menej obľúbené postavy, každá jedna však stojí za premýšľanie a nemusíte byť teenager, aby ste si z prvej série niečo odniesli. V druhej polovici sa súdržnosť deja trochu rozpadáva a povedal by som, že v tej ofiko záverečnej sa rozpadne takmer úplne, ale ono je to dané zrejme tým, že bola v pláne séria číslo 2, kde budeme asi svedkami priamo nadväzujúceho deja na neukončené línie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi drsná a otevřená výpověď o současné mladistvé generaci. Noční můra pro rodiče, cool podívaná pro mladé. Bavil mě styl, kdy se každá epizoda zaměřuje na jinou postavu a rozkrývá její načrtnutý charakter. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První sezóna neodstartovala nejlépe. Tedy, z mého pohledu. Pilotní epizoda mě docela otrávila, a kdybych už celou záležitost neměl doma, asi bych už ve sledování nepokračoval. Tvůrci ale v dalších dílech zlepšovali svůj výkon takovým způsobem, že byl střed řady velmi dobrý, což mě ukolébalo, a zhoršování kvality, které nastoupilo s blížícím se závěrem, mě překvapilo. Moji rostoucí nespokojenost pak ještě prohloubily oba speciály (zvlášť ten první byl jen nudnou, prázdnou žvanírnou). K nadšení mám sice daleko, ale druhou sezónu určitě uvidím, protože ji mám taky doma, tudíž je to nevyhnutelné. / Poučení: Kam čert nemůže, nastrčí dealera aneb Kdo neznásilňuje, není bílý heterosexuál. ()

stub 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že jsem dospíval v 90. letech, tak jsme se dost navyváděli a zobrazované mne nikterak nepohoršuje. Nicméně o totální krizi identity současných generací jsme si mohli nechat jen zdát, za což jsem opravdu vděčen. Pokud se seriál snažil tuto krizi vyjádřit, pak se mu to dost daří a zasloužil by o hvězdu dvě víc. To si ale v nejmenším nemyslím... ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: 65 % Velice nadhodnocená podívaná. Scénáristé se očividně řídili motem "nějak tu show splácej, hlavně ať jsou tam naháči". Goal accomplished. Žádné velké umění to není – ne, že by to cílové skupině vadilo. V podstatě je to velmi uvědomělý projekt. Nesnaží se mít morální přesah, souvislý děj nebo podobné blbosti. Euforie se drží toho, co umí – záběrů penisů a poprsí. Cílem je...? Asi divácký prožitek. Nechme to být. Zendaya hraje výborně, příběh o ní má stokrát větší hodnotu než osudy ostatních postav, včetně směšně dvojrozměrného záporáka Nata. Při sledování jsem spíše než euforii zažíval dysforii. Štve mě, jak je to klišovité a tupé a dějové linky zůstávají otevřené, což naznačuje, že se k nim budeme muset vrátit ještě ve 2. řadě, na kterou nevím, jestli se kdy podívám. Kde exceluje Sex Education, tam tato show euforicky lapá po dechu, asi se předávkovala vavřínů a víry, že Zendaya to sama utáhne. Neutáhla. Mrzí mě absence jakéhokoliv humoru, vidím to jako promarněnou příležitost. Z toho důvodu mi scény, kde bylo více teenagerů pohromadě přišly umělé. Vytáčí mě, že se to bere tak vážně, v kontextu tématu působí zápletky s drogovými dealery či bipolárním psychopatem nepatřičně, přepáleně, zavání snahou o nemístnou velkolepost. Akorát tak ještě více narušují pospolitost děje, ovšem toto už se nemile tře i s ústředním motivem, čímž je puberta. To mě přivádí k závěru. Sere mě, že se to dá všechno ospravedlnit tvrzením, že Euforie je o pubertě a puberta je zmatená. Omyl. Puberta je sice zmatená, ale Euforie je o hovně. P.S.: Zhlédl jsem i 2 bonusové díly. Zprvu jsem měl radost, že konečně můžeme odhodit balast vedlejších postav a soustředit se jen na ty dvě, ale pak jsem zjistil, že obě dvě epizody jsou koncipované jako jeden velký hodinový dialog. Problém je v tom, že moc nebylo o čem si povídat. Ačkoli se na tom scénáristé vyřádili (nebojte, i na naháče došlo), tak zhruba v polovině jsem u obou dostal pocit, že se promluvy začínají opakovat a jednoduše není co říct. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Teenagerský seriál zaznamenal obrovský progres a tento projekt je toho jasným dôkazom. Precízne, tvrdé a hrajúce sa na voľnom poli ďaleko za hranicou, kde sa iné seriály ani len neodvážia pozrieť. Vekovo som už mierne za cieľovkou a preto mi pózerské postoje a pohľady občas lezú na nervy, kvalitatívne sme však veľmi vysoko a mierne nedostatky sa dajú odpustiť. Záverečná dvojčasť vybočila zo štruktúry epizód a nemohli sme dostať nič lepšie. ()

scroochy 

všechny recenze uživatele

Jestli takhle žije dnešní mladá generace, tak asi nechci děti. Antikoncepce v seriálové podobě... První série ke konci trochu ztrácí dech a úplný závěr stojí za pendrek, ale věřím, že to druhá série napraví. ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

13 důvodů proč se může jít zahrabat, normálně se stydím že jsem tu odpornost viděl. Tohle je (až na poslední ne moc podařený díl) naprostá paráda, a doporučuji všem. Bude Vám při sledováni těžko, budete mít úzkosti a zlý pocit? Není nic jednoduššího než to zjistit, přeji Vám příjemnou podívanou. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Tenhle seriál se mi nelíbil z toho morálního hlediska už od pohledu a v podstatě byl ještě mnohem neúnosnější, než jsem si myslela. Všechno tady je tak kruté, syrové, nekompromisní, explicitní, nevhodné, ale v dnešní době naprosto reálný a dost možná i rutinní denní chleba ne jednoho amerického teenagera. Tenhle seriál vás nasaje do svých spárů a vyflusne totálně vyždímané až v poslední minutě posledního dílu. Hned po prvním díle jsem si řekla, že tohle je na mě moc real, tohle prostě nedám, to už radši budu koukat na něco, kde lidem vytahují střeva a budu z toho mít míň černé svědomí. Po delší pauze jsem se ale k projekci vrátila a už mě to nepustilo. Každý díl je prosáklý tou největšá hnusotou, kterou si lze představit. Je tu zobrazeno všechno, od toho, jaký pojem o kráse dnes mají mladé holky přes nejistotu ve vlastní sexuální orientaci,cpaní se drogami místo oběda a následné absťáky, které narušují rodinné vztahy, až po natáčení si domácího porna. Je tu násilí, je tu sex, jsou tu drogy, manipulace,je tu všechno, nad čím v televizi kroutíte očima a říkáte si, že jsou n to ty děcka ještě moc malý. Každopádně, Euphoria není pro slabé povahy a vyjebe s vámi tak, že ještě budete rádi, že máte docela nudný život. To celé podtrhnuté neskutečným hudebním podkresem od Labrintha, který brutálně sedí k veškeré zde prožitě náladě a úžasným psychedelickým vizuálem doplněným skvělým vyprávěním od Zendayi. Na tohle fakt vzpomínám a před druhou sérií si dám asi repete. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Luxusní soundtrack. Zendaya hraje I. ligu. Neznámá nová Hunter Shafer hereckou ligu mistrů. Její kostymérka taky. Místy až surrealistický přitom pořád kompaktní střih. Scénář špičkový. Story je fičák, který se zastaví jen u přeexponovaného Natea, jinak sype jeden sociálně psychologický problém a trauma za druhým, činící ze střízlivých lidí smažky, které jsou vyšinutější, než ti, kteří jsou v těch sr..kách nejhlouběji. Je to těžkotonážní depka a je to jeden z nejlepších seriálů posledních let. Koukněte na to. Oproti jiným seriálům to neztratí dech. ()

Reklama

Reklama