Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

P_Soar 

všechny recenze uživatele

Našlápnuto to mělo dobře, námět zajímavý, ale to je bohužel asi tak všechno. Provedení se zkrátka nepovedlo. Napětí měla asi zařídit "dramatická" (ve skutečnosti dost otravná) hudba, která podkreslovala celý závěr. Proměna princeznina mínění byla lehce dryáčnická a sotva uvěřitelná. K tomu Ebenův "herecký" výkon, kterého mám jako moderátora rád, ale tady dává vzpomenout na cimrmanovské "oživlé dřevo". Totéž se dá říci i o Prachařovi. ()

Takaru 

všechny recenze uživatele

Tak sláva. Už ani nevím po kolika letech se to zase povedlo. Pohádka na Štědrý večer, po které se mi nechce požadovat navrácení konsesionářského poplatku a ani netoužím po hlavách tvůrce a režiséra na zlatém podnose. Na první shlédnutí za dobře, tedy za tři. Ta čtvrtá hvězdička je za fakt, že se na pohádku rád podívám někdy znovu a zvyknu si na ni. Jakub Prachař coby zloduch super, chvílemi jsem viděl jeho dědu, Trautenberka. ()

Killerrade 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tak nebavil. Nehodnotím to jako film ale jako pohádku což je pro mě samostatná kategorie. A na pohádku zvláště po tom co za posledních pár let vzniklo je to vážně zábava. Trošku mě vadilo naznačení hajlování u Egonových vojáků i když jsem pochopil že je to narážka na Hitlera a diktaturu obecně ale do pohádky to asi nepatří. Jinak za mě supr. Klidně si to za rok zopakuju. ()

Albireo 

všechny recenze uživatele

Mezi moderními pohádkami docela skvost. Bavil jsem se skvěle, i přes některé relativně horší herecké výkony. ()

EricNor 

všechny recenze uživatele

Jak mám rád filmy Karla Janáka, tak se mi tohle nelíbilo. Série skečů bez pořádné dějové linky. Charakterové veletoče, neherec Eben - tedy na mě jako neherec ve filmu působil. Odpolednímu Korunnímu princi se to nevyrovná a Andělu páně 2 už vůbec ne. ()

tehol 

všechny recenze uživatele

eva je samozrejme vynikajici. ruml taky nevadi a pozor (!) pracharovi ten hitler opravdu slusi - prekvapive, ale velmi dobry vykon. no a pak je tu otresna "hudba", slaba druha polovina, nevyuzity mysicka a predevsim cringemaster marek eben. rovnych 50 % typicky janak, ktereho zachranuje cast. ()

kajmik01 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Oproti pohádkám z předchozích let (s výjimkou skvělé dvojice Andělů Páně) jde o vtipnou pohádku, kde děj má hlavu a patu, nikdo se v ní nemusí pitvořit a kromě zmínky o drakovi neobsahuje žádné kouzelné bytosti. Slabší byla hudba a našlo by se pár hluchých míst, ale celkově povedená TV pohádka. ()

Cyco_Mike 

všechny recenze uživatele

Bohužel je scénář pohádky psán zřejmě pro dospělé. To je jediný problém. Takže mé hodnocení si můžu dovolit napsat z pozice diváka, jemuž zřejmě byla pohádka určena. A je SUPER! Bavila mě v narážkách na totalitní státy, Stardance, příjemný humor, dělá si srandu z manipulátotů, z našich politiků a byznysmanů a kam by až chtěli zajít. Občas je tam klišé, ale vyústí ve vtipnou hlášku. Tvůrcům evidentně nešlo o export pohádky na východ, mě ale opravdu pobavila. Není to cimrmanovský humor, ani pokus o něj, je to poctivý tvůrčí humor na základě aktuálních dějů okolo nás. Deus ex machina ve formě kupky slámy pod oknem zakončený Ebenovou sháňkou po klobouku. Papouškující obyvatelé, kteří ani nemohou říci něco jiného a jsou manipulováni ve zchudlé zemi, kde ta vedlejší je široko daleko nejbohatší a kde samovládce prožívá kult osobnosti včetně obdoby květiny Kimčongilie. A to 30 let po převratu. Pro mě lahůdka na Štédrý večer. Plný počet nemůžu dát, jelikož děti z toho moc nepoberou. A vlastně můžu, vždyť to bylo pro mě a klidně bych šel i na adaptaci do divadla, pokud nějaká bude. ()

Dstar 

všechny recenze uživatele

Průměr...na tento žánr....z úhlu pohledu dětskeho diváka,to mohlo působit asi dobře....Herecké výkony pouze dostatečné...aneb: jsou pohádky horší,ale i mnohem lepší...za mne 60% ...což je v korelaci s hodnocením ostatních. ()

boudiccaw 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době, osvěžující humor a příjemné poučení pro děti v příběhu...Dokonalé výkony herců, obzvláště Prachař, Ruml a Eben....já nemám, co vytknout .... jen tak dál :) ()

Aladiel 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke konkurenci z posledních let a ještě pod dojmem otřesné Slíbené princezny hodnotím 5 hvězdami. Klady: Jakub Prachař podal v roli nesympatického Egona hodně dobrý výkon. Scénárista se vyhnul chybám minulých let a předložil vtipný a ucelený příběh. Herci v hlavních i vedlejších rolích podávali dobré výkony. Zápory: Pár drobných vylepšení by se ještě dalo provést, ale netuším, jak moc byli tvůrci tlačeni termínem dokončení. Celé dílo působí mírně uspěchaně, kdyby měli tvůrci více času na dopracování detailů, byl by výsledek o dost lepší. Ale vzhledem k tvorbě z minulých let jde o nadprůměrný výsledek. ()

goveg 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od té loňské se dala dokoukat. Nejvíc mě bavil Prachař. Jinak ale stačí vidět jednou a dost. Narozdíl třeba od Anděla Páně.. Toho si člověk s chutí pustí každý rok. Váhala jsem mezi 2-3. ()

trollfjord 

všechny recenze uživatele

Tak u mně tu jednu hvězdičku zachránil skvělý Marek Eben a Martin Myšička jako poustevník. Jinak to bylo hodně špatné. U pohádek, když se nepovede začátek, tak už je pak pozdě něco napravovat. A začátek zde byl hodně toporný. ()

romulos001 

všechny recenze uživatele

Česká pohádková tvorba jde po letech bídy ČT a Troškových pitvořících příšerností opět nahoru, a naštěstí Princezna a půl království je toho důkazem. Zejména první polovina je výborná, skvělá byla královská dvojice Kramár a Freimannová, stejně jako kupodivu doposud nevyužitý kontrast světa bohatých a chudých. Pohádka to je veskrze oddychová, nic neřešící, kvitovat můžeme i to, že se v ní nezpívalo. Parodie na dobu - no jakou vlastně, to si dosadí každý sám, mně to připomnělo roky předrevoluční - byla nenásilná a vytěžená tak akorát. Dvě postavy jsou zde zajímavé, vlastně ani nevím, zda se mi jejich herecký výkon líbil, či ne, ale určitě mě neurazil - Eben a Prachař. Oba přehrávali, ale myslím, že stále ještě na hraně vkusu a pohádkovosti. Prostě pohodová čtyřhvězdička. ()

rottencom 

všechny recenze uživatele

Na počest půl století od natočení Světáků je tady originální tribute v podobě pohádky, která aspoň u nás doma pobavila čtyři generace. ()

Reklama

Reklama