Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (288)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Muž jménem Ove mi docela brzy přilnul k srdci a musím potvrdit to, co říká podtitul na podtitul na plakátu: je to morous, kterého si skutečně zamilujete. :-) Velmi pěkný příběh s pocitově různorodými momenty a odhalováním osobní historie si mě podmanil také, bohužel i tak jsem se nevyhl asi dvakrát menšímu zklamání. Během první třetiny si mě film získal coby velmi osobitá komedie s výraznou dávkou černého humoru, který zároveň tvůrci podávali až nebývale laskavě a byl jsem nadšen, že se mi po delší době podařilo narazit z nedávno uplynulé dekády na výbornou komedii. Pak jsem se musel smířit s tím, že jde spíše o drama občas okořeněné humorem a že nejde až o tak výjimečný objev, jaký se chvílemi rýsoval. V některých motivech se film stával i předvídatelným a bez patosu v americkém stylu hned ve dvou scénách k závěru se skandinávští tvůrci už vážně mohli obejít. Přesto ty 4 hvězdičky musím dát, i když spočátku Ove jako film předváděl pro mě vyšší potenciál, musím říct, že ve společnosti morouse Oveho mi bylo ty necelé dvě hodiny většinou dost příjemně, poetická atmosféra mi vyhovovala a Rolf Lassgård ztvárnil hlavní roli vskutku náramně. Lidský film, který má čím potěšit. [75%] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekné, naozaj pekné. Dojemný film, ktorý dokáže "chytiť za srdce" a určite nie som jediný, ktorý si k mrzutému Ovemu tiež napokon našiel cestu. Mrzutý a nahnevaný na celý svet predsa nebol napokon len tak prenič-zanič, ako sme sa neskôr dozvedeli pomocou Oveho spomienok plných rôznych pádov, sklamaní a strát. Práve tento retrospektívny koncept sa mi veľmi pozdával. Zároveň film nie je typickým príbehom plným pátosu, ale zároveň v ňom nájdeme aj množstvo spontánnych scén so svojským severským humorom. Veľmi pekný film, a vo svojej podstate aj pozitívny (hoci s tragickými výkyvmi). ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Pre všetkých mrzutý dedo, ktorý zanevrel na život a chce sa stretnúť so svojou manželkou, ktorá zomrela. Lenže v jeho živote príde k skutočnostiam, ktoré sú silnejšie než dobrovoľná smrť a vzájomná existencia zainteresovaných postáv príbehu dokáže nemožné. Film otvára mnoho otázok, sociálnych aj sociologických, jeho reč je jasná a priama, používa smutno-veselé úlomky zo života a v konečnom dosledku posobí ako balzam na dušu. Pekný film. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Typicky seversky humorne pojate drama o jednom starsim chlapikovi, ktery vzpomina a bilancuje nad svym zivotem. Myslim, ze tento namet by se obesel i bez uprchliku a gayu dohromady, tady zamer tvurcu moc nechapu. Film strida velmi dobre pasaze s temi horsimi, divak vsak dostane slusny mix zabavy, zvlast ti, kteri maji slabost pro severskou tvorbu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus docela nadhodnocený snímek, byť má jisté morální ponaučení mému vkusu se film vyloženě netrefil. Tvrdohlavý grumpy děda v hlavní roli znechucen životem a otráven lidmi byl sice skvělý a došlo i na vtipné situace,avšak celkově můj index zábavy se zastavil někde na 65%. Zajímavý počin každopádně. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Student ze Sonjiny třídy v závěru přednáší úryvek ze Shakespearova "Hamleta": "A přeci, čím je pro mne tato nejvyšší umocnina prachu?" (orkadimenza)
  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)
  • Oficiální vyslanec švédské kinematografie na 89th Academy Awards. Film byl nakonec nominován na ceny Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší masky. (Hal_Moore)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama