Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 1
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (96)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hlavní zápletka je super, i se mi moc líbilo, jak to hezky reaguje na migrační problematiku a dělá to hezké zrcadlo. Krista Kosonen je skvělá. První tři díly jsou bezva. Bohužel tvůrci již od čtvrtého dílu začali látku značně překombinovávat a během dílu šestého rozjíždějí něco, co by si žádalo alespoň dalších deset dílů. Jednak v rámci sci-fi zápletky, tak přidávají vlastně jakousi fantasy nábožnou rovinu. Jenže deset dalších dílů není a nejsem si jistý, jestli mě ta fantasy rovina jakkoliv zajímá. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Hm, hodnocení zde spíše smíšené, malinký nadprůměr. Za mě? Pecka jako prase. Perfektní volba dvou hlavních obličejů. Severská tvorba čpí z každého druhého záběru. A ten nápad!! Skvělý nápad. Hlavně se mi líbí brzký skok dopředu, abychom se nebabrali úplně v tom, jak to začalo, ale v tom, co s tím... za mě pecka jako blázen a hrozně se těším na další díly! ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4* možná nenápadný, ale víc originální seriál jsem opravdu dlouho neviděl a děkuji za jeho tip. Koho by taky napadlo, aby nevysvětlitelným způsobem začali vyplouvat na hladinu různí lidé z minulosti. Je to krásná parafráze na současnou migrační politiku a autoři ji při asimilaci svých předků dost často chytře využívají. V téhle kriminálce je nepřehlédnutelná zejména nesourodá dvojice vyšetřovatelů, která mě trošku svým chováním připomínala tu původní ze seriálu Most. Rozhodně stojí za pozornost a budu patřit k dalším divákům, kteří budou netrpělivě očekávat její pokračování a jen doufám, že scénáristům nedojde invence a budou vědět, jak s tímto námětem dál pracovat, aby to za to stálo. Dodatek k druhé sezóně: Tak jsem se konečně dočkal pokračování, v kterém zůstaly všechny oblíbené ingredience - ústřední dvojice, napětí, zápletka, nadsázka a lehký humor, takže jsem se mohl bavit. Sice teď už chyběl ten záchvěv neviděného, ale to tak bývá. Lehké zklamání bylo u posledního dílu, který byl poněkud hodně překombinovaný a uhoněný, ale nakonec jsem neodcházel tolik zklamaný a čtyři hvězdičky můžu nechat.  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to taková směs žánrů a společenský komentář. Zápletka se týká současné migrační krize a ideologie multikulturalismu. na světě se objevuji lidé z nejrůznějších historických období a to od doby kamenné do současnosti. Jsou tzv. „časoví migranti“. Mají jinou kulturu a způsoby myšlení a tak se s obyvateli měst dostávají do sporů a ti pak mají xenofobní nálady jako nyní proti ekonomickým migrantům z třetího světa. V parku číhají na drobné živočichy pralidé, na procházky chodí bojovní vikingové. Na silnicích jezdí šlechta v kočárech. Žánrově to je policejní drama, protože někdo unáší a vraždí čerstvě zpřítomnělé lidi z minulosti. Vyšetřovateli jsou cynický detektiv a vyšetřovatelka bývalá štítonoška z 11. století Alfhildr. Kromě zločinu řeší také své pracovní a osobní problémy a vztah k sobě navzájem. Svět seriálu se všude vyznačuje zvláštnostmi. Postavy mají multikulturní problémy. Kolegové nevěří nové vyšetřovatelce. Kamenem hází skvěle , ale má podivný vztah k tělesnosti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Než aby se tvůrci zamotávali do nějakého vysvětlování, vykašlali se na něj úplně a soustředili na každodenní realitu, kterou netradiční migrační vlna zasáhla. To mě bavilo. Podobně jako v reálném světě i tady jsou problémy s asimilací, i tady kvete realita a i tady se najde řada podporovačů i odmítačů. Nicméně charakteristika migrantů tomu všemu dává úplně jiný rozměr. Kupříkladu těžko najdete práci, když máte v životopise poznámku "zabil světce". Výchova vaší dcery je najednou složitější, protože vaše ex si narazila maníka z 19. století a jeho pohled je přeci jenom trochu odlišný. A takhle by se dalo pokračovat. V těchto drobnostech tkví největší síla celé série. Samotná kriminální zápletka sice není špatná, ale sama o sobě bez této přidané hodnoty by působila tuctově. Herecky super a Krista Kosonen jako policejní štítonoška nemá chybu. Tak rychle sem s další řadou. 90% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Ve 2. minutě je vidět, jak kočár začne brzdit smykem zadní nápravy, přestože nikdo na kozlíku po celý záběr netočí klikou brzdy a na konci záběru je vidět, že kočárová brzda ani nemá brzdové špalky. (mikulin)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)
  • Natáčení seriálu probíhalo v Oslu a v Litvě. (Trajektt)

Reklama

Reklama