Reklama

Reklama

Zpřítomnělí

(seriál)
Trailer 2
Norsko, (2019–2022), 9 h 12 min (Minutáž: 45–51 min)

Režie:

Jens Lien

Hrají:

Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

V oceánu se nevysvětlitelně začnou objevovat lidé z minulosti. O pár let později se detektiv Lars Haaland spojí s Alfhildr Enginnsdottirovou, první policistkou vikingského původu, aby společně vyřešili případ vraždy v Oslu. (HBO Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (97)

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak ale toto je zlaté. Vikingové, neandrtálci a viktoriánští puritáni se propadnou časem do současnosti a snaží se integrovat do běžného života v moderním Norsku - přičemž ta integrace místy vypadá podobně jak blogující upíři ve filmu Co děláme v temnotách, ale zároveň je i správně seversky drsná a neotesaná. A svým způsobem jde chápat i jako komentář k migrační krizi. Ten obraz společnosti není propracovaný úplně do detailu, ale načrtnutý je neskutečně zábavně a dost funkčně na to, aby v něm fungoval detektivní sci-fi příběh, vyšetřování tajemné vraždy a její napojení na společenské špičky. S hlavní hrdinkou policistkou, co před nějakým tísícem let bývala nařachanou shield-maiden brodící se krví nepřátel, a teď má vést civilizované vyšetřování... zatímco se snaží pochopit že drn mechu prý není nejlepší možná forma vložky při menstruaci na světě, a co je to sakra za monstrum ten gluten kterého se lidé kolem ní bojí. A má to jen šest dílů, takže se ta první řada dá slupnout za chvíli. /// Druhá řada je stejně dobrá jako ta první - novum světa s časovými migranty už trochu vyprchalo, ale pořád je hodně zábavný, a příběh s honem na Jacka Rozparovače je zajímavější než detektivní linka první sezoně. A hlavně finální mindfuck epizoda hodně přitlačí na sci-fi prvcích a posune to celé až někam do sféry Dark. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Nejprve to bylo: Co? Norové řeší vztahy s imigranty z minulosti v krimi seriálu, tak trochu styl "Prušinovský"? ... Postupem času rozvíjejí krimi linku, migraci, neonácky (povalení pomníku) i staronorskou historii celkem obstojně. Výborný překlad je stěžejní (!) "časystické žvásty"... nejsou to jasné "čtyři", ale nápad cením. ... Zajímavá Alfhildr Enginsdóffir trochu připomíná hrdinku dánského Mostu, říznutou sestrou Dextera. ()

Reklama

dan4815 

všechny recenze uživatele

Někdy se vyplatí nic od ničeho neočekávat. Byl jsem do tohoto seriálu vtažen naprostou náhodou, bez nějaké větší přípravy a sondáže do tajů myslí "hate" recenzentů. Což jsem rád, protože přece jenom na mě hodnocení má do jisté míry vliv, ačkoliv se jedná o zdejší recenze, které často nekorespondují s opravdovostí a spíše se slepě kopírují a vytvářejí mainstream názor na film či seriál. Seriál nemá žádný rozjezd, jede pořád ve svých kolejích v pomalejším tempu. Postupně se odkrývá několik linek - odkud se vzali, nejsou všichni se současnosti a nějakou anomálií se dostali do minulosti?, osobní linky a mnoho dalšího. Jedná se o originální seriál jeho námět nenudí. Lze vidět jisté narážky na současnou společnost. ()

slowfox 

všechny recenze uživatele

Migrace tak trochu jinak, to mě dost pobavilo. Seriál má dobře našlápnuto, z námětu se dá ještě hodně vydolovat. Všechny postavy jsou skvěle rozkreslené, velká škoda, že někteří už se asi v další řadě neobjeví, docela jsem si je oblíbila. Záporák z doby kamenné je je kult. Snad bude brzo pokračování. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál mě hodně potěšil. Na rozdíl od jiných blízkých budoucností neřeší to, jak se to stalo, ale už konkrétní děj a následky. V tom je to úplně jiné, než spousta dalších seriálů nebo filmů, kde posloucháme dlouhý čas to, jak došlo k tomu, kde teď jsme. Trochu podobné je to v tomhle případě se seriálem Okupace, kde se to prostě děje. Pevně doufám, že se od Norů, a ideálně nejenom od nich, dočkáme něčeho dalšího. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • V čase 18:01 je na tiskové konferenci na stole mikrofon České televize. (stani)
  • Finská herečka Krista Kosonen (Alfhildr Enginnsdottir) vůbec neumí norsky. Starou norštinu, kterou její postava mluví, se naučila jen kvůli roli. (Milan25)
  • Natáčení seriálu probíhalo v Oslu a v Litvě. (Trajektt)

Reklama

Reklama