Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dustie Tootsie:) Když se Dustin rozhodl stát se hercem, jeho teta i spousta ostatních lidí mu říkala, že je malý, ošklivý Žid, s velkým nosem a že se nemůže nikdy stát slavným. Že není na herce dost hezký. No, co říkáte teď? Dustin je přesně ten typ, které filmová branže potřebuje jako sůl. Hezouni jsou nuda, ti nejvýraznější a nejzajímavější herci jsou často právě ti charismatičtí, avšak ze začátku pro většinu lidí herecky "nevhodní" a ne dost "hezcí." Dokud nepřijde zlomová role, kde se o něj konečně začnou zajímat jako o charakterního a fenomenálního herce, kde právě jeho "nehollywoodský" vzhled je to, co ho odlišuje a zároveň tak vyvyšuje nad spoustu těch kvalitních, ale mnohdy nepříliš výrazných herců. Dustin je pro mě geniální herec a líbí se mi i vzhledově. Jako ženská Tootsie nemá chybu a je naprosto k zulíbání:) Jeho slovní přestřelky s Billem Murrayem jsou zničující:) Tootsie je humorná, jiskřivá, našlapaná komedie, která má rychlé tempo a úžasný scénář. Go Dusty!:) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rčení, že scénář, režisér a kvalita jeho souznění s herci jsou vším a technika ničím - berte je jako rozvernou nadsázku - platí v tomto případě přímo exaktně. Většině komentátorů uniklo, že TOOTSIE je skutečnou a k americké realitě až nemilosrdně kritickou komedií. Vztah americké společnosti k herecké komunitě je zjevně v mnoha ohledech víc než problematický. Skutečnost, že mimořádně nadaný herec, pohybující se v kinematografické mimokasovní sféře, musí zářit pod cizím jménem a se zapřeným pohlavím v stupidním seriálu, který teprve jeho příchodem získává na kvalitě a on na slávě, ke které se nemůže hlásit, aniž by riskoval sebezničení, je hrůzná sama o sobě. (Připomínám si v té souvislosti jiný srovnatelný - ovšem šťastnější - případ: Alana Aldu a jeho MASH.). Hoffmanovo pojetí je geniální a v dostatečně široké klaviatuře či paletě zrcadlí nesnadno uchopitelnou rozmanitost tohoto úchvatného díla. Ti kolem ovšem také nezahálejí. To, zda film vznikal ve stresu, či v pohodě, je po letech nezajímavé. A skutečnost, že TOOTSIE přes propast generací zůstává živou a přitažlivou stejně jako v době svého vzniku, mluví za vše. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Úžasná romantická komedie, v níž je hlavní představitel převlečen do ženské role. Patrně nejlépe zvládnutý film na toto téma. Těžkým konkurentem je pro mne ještě "Táta v sukni" s Robinem Williamsem či "Někdo to rád horké". Tohle dílo ale o kousek vede. Úžasné dialogy, vtipné scény, dokonalé herecké výkony a romantický podtext prostě namíchal dokonalou atmosféru. Jednoznačných 95% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, jak moc má Tootsie blízko k civilnímu dramatu, či ironické komedii, než k takové té rovině rodinného filmu, který jsem trochu očekával při přirozené snaze srovnávat film s Tátou v sukni. Díky této pozici o něco více ambicióznějšího pojetí a vyznění je ale Tootsie mnohem náchylnější ke kritice, nicméně myslím, že se i po letech stále drží a dokáže rozesmát. 7/10 ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Při první návštěvě Dorothy Michaels (Dustin Hoffman) přinese květiny Julii Nichols (Jessica Lange), která je při vstupu z pokoje do kuchyně hodí na stůl. Následuje střih se záběrem v kuchyni, do které Julie vstupuje a opět má květiny v ruce a položí je na stůl. (velkyvezir)

Reklama

Reklama