Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kriminálníci mají v plánu vyloupit klenotnictví na Václavském náměstí. Jejich promyšlená akce se však zkomplikuje střelbou a společně s řidičem Burianem (Z. Kryzánek) prchají. S ním se poté lupiči rozdělí a přesednou do jiného vozu, který byl záměrně poškozen. Neovladatelné auto se zřítí ze svahu a z lupičů přežije pouze jeden (J. Tříska). Toho také policie dopadne v nedaleké chatě. V jednu chvíli s ním však je pouze kriminalista Málek (S. Matyáš) a po pokusu přemoci policistu je lupič nešťastně zastřelen vlastní zbraní. Málek z toho má značné problémy, neboť bez tohoto svědka nemůžou kriminalisté potvrdit, zdali nebyl komplicem kriminálníků také klenotník Litera (J. Adamíra). K této domněnce je vede fakt, že se odehrálo až příliš mnoho podezřelých náhod, které zlodějům usnadnily krádež. Hospitalizovaný Litera se pak skutečně v noci vytratí z nemocnice, aby si vyzvedl z tajné skrýše ukradené klenoty. Případ se později dostává k soudu, ale pro nedostatek důkazů nemůže nikdo nic klenotníkovi dokázat a jediným odsouzeným je Burian. Uplynou čtyři roky a po propuštění Burian navštíví Literu, od něhož žádá svůj podíl. Ten mu však tvrdí, že když dorazil ke skrýši, klenoty již byly pryč. Litera poté náhodou narazí na Málka, který se nyní živí jako taxikář. Toto setkání v bývalém policistovi znovu probudí touhu se do případu vložit a klenoty nalézt… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Výbornej film. A velmi drsnej. Minulost nikdy nespí, zvlášť jsou-li ve hře ukradené diamanty. Za pozornost stojí kromě hereckých výkonů Svatopluka Matyáše, Jiřího Adamíry a Zdeňka Kryzánka i perfektní (stylová) hudba Wiliama Bukového. Dost možná jeden z nejlepších českých krimi filmů, bohužel neprávem opomíjený. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Hra, ktorá naozaj nemá pravidlá a človek s napätím čaká, kto zdvihne nad hlavu kufrík plný zlata. Nechýbajú ani mŕtvoly. A ani František Šťastný. A slečna blond podala nesmierny výkon .. priam uspávací. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Někdy je dobré vědět o sobě i to, co není pravda...“ V tomto napínavém thrilleru jakoby všichni hrají bez jakýchkoliv pravidel, ať už morálních nebo předem dohodnutých, člověk (žádná postava ani divák) si chvílemi opravdu nemůže být ničím jistý. Nikdo nezůstává bez viny, všichni se stávají nejen aktéry, ale současně i oběťmi zamotaného případu, přítomnost ukradeného lupu v osudu nikomu nepřinese štěstí... Když jsem viděl Hru bez pravidel před pár lety poprvé, neznal jsem francouzské a americké kriminálky ze „staré školy“ na čele s tvorbou režiséra J-P Melvilla, jimiž se Jindřich Polák inspiroval. Zůstal jsem přikován strhujícím dějem, nezvykle akčním zpracováním i charakterově rozporuplnou postavou policisty. Tento Polákův neprávem opomíjený film jsem viděl spoustu krát včetně unikátní projekci v kině a s odstupem času mi Hra bez pravidel přijde jako jeden z mála domácích krimi filmů (spíše jediný?), který by dokázal bez problémů obstát i v konkurenci světové žánrové tvorby. Nejen kvalitně natočené dlouhé akční pasáže s minimem slov, ale i po celý čas velmi svižná režie, uvěřitelný scénář, který se nebojí jít i do drsných hlášek, a perfektní herecké výkony Adamíry, Matyáše, Kryzánka a Menšíka (výborných v akci stejně jako v dialozích i minimalistických uhrančivých pohledech) stojí rovněž za zmínku. Po roce a půl od zážitku v kině jsem si pustil HRU znovu a musel jsem jí vrátit do své TOPky nej filmů, odkud jsem jí už před časem kvůli jinému snímku vyhodil, jenomže znovu mě dostala a já u ní znovu téměř u každé jedné scény prožíval napětí i nadšení. Zjišťuji, že po čase už bez problémů akceptuji i všechny ty prvky s dobovými pokusy o humor či drobná odlehčení, zejména kolem Menšíkovy postavy či angažmá F. Šťastného v roli sebe sama. Jeden z mých nejoblíbenějších československých filmů a zároveň asi i můj nejoblíbenější film-noir. 100%                             (10.11.2019 viděno i na velkém plátnu: Kino Úsmev, Košice; mini-cyklus filmu NOIR) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Napětí slušné, ale Jiří Adamíra jako záporák, to moc nejde. Tenhle film ovšem nemá kladného hrdinu, soudruzi! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hra bez pravidiel je ojedinelý pokus v československom filme o akčne poňatú krimi drámu, a treba poznamenať, že pokus veľmi vydarený. Zásluhu na tom má dynamický scenár bez zbytočných hluchých miest a skvelá kamera Rudolfa Miliča. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Náhodou odchyceno na jinak shitové TV Barrandov a velice dobrá a i trochu akční kriminálka s úžasnou atmosférou, šikovnou prací s ruchy a tichem, přesným načasováním scén... I po letech mě to drželo přibitého napětím ke křeslu. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dost drsná a dobře natočená akční kriminálka. Adamíra, Kryzánek a v menší roli Menšík skvělí, Matyáš nebyl tak dobrej, chtělo by to charismatičtějšího představitele, např. kdyby to hrál Cupák, nebo třeba Brzobohatý. Líbilo se mi i vyhýbání klišé, nejsou tu zlí ani hodní, a třeba jsem čekal, že když tu závodník František Šťastný hraje sám sebe (ne moc šťastná volba, moc mu to nejde), tak se mu nic nestane... Mohlo to bejt ale barevný. Pak by se to mohlo klidně rovnat západním kriminálkám té doby. I když ta černobílá dělá určitou atmosféru... ()

snaked 

všechny recenze uživatele

3-4 // Neherec Frantisek Stastny hraje podobne jako herec Svatopluk Matyas (kdo nevidel: Matyas je podobne spatny jako treba ve Zde jsou lvi, prazdny vyraz, odrikavani replik, akorat s ti rozdilem, ze ve Zde jsou lvi prehraval, tady podehrava - je fakt spatny a nevyrazny, kdo to nevidi, tak tomu zavidim). // Hudba zbytecne tlaci na pilu // Zajimavi padousi, vynikajici Mensik: "Brýtro fotr! Šéf už je tady? ... Už tady paříte, co?!" // Kdyby se vystrihla postava kapitana/majora VB, kterou hraje Josef Blaha, a to zejmena v zaveru, bylo by na ciste 4 hvezdy ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Velice povedené české kriminální drama. Scénář : Jindřich Polák, Luděk Staněk a Václav Šasek. Kamera : Rudolf Milič. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery solídna kriminálka, no keď si po čase zvyknete, že kedykoľvek drží Kryzánek v ruke zbraň, niekto mu ju vezme, tak to už začne trochu nudiť. Nezvyčajná bola postava vyšetrovateľa prípadu, ktorý po odchode od polície robil taxikára. Adamíra s Menšíkom boli dobrí záporáci. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Loupežné přepadení klenotnictví odstartuje napínavou hru bez pravidel, resp. já bych si dovolila napsat, že tahle hra má jedno jediné pravidlo - získej lup pro sebe. Zúčastnění se totiž nehodlají mezi sebou dělit a tím se honba za klenoty stává nepředvídatelnou. Bylo mi potěšením sledovat vytrvalost Svatopluka Matyáše a úskoky Jiřího Adamíry za doprovodu úžasné hudby Wiliama Bukového. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Československé krimi, které si v ničem nezadá s americkými nebo francouzskými noiry. Bývalý esenbák Málek mohl být trochu větší drsňák, ale jinak super. Potěšil Menšík v hodně netypické roli. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu jistě překvapivé, když tu nevystupují sympatičtí a chytří esenbáci. Dokonce bych řekl, že je to jeden z mála českých kriminálních filmů, kde akční scény nejsou zdrojem nechtěného veselí. Prostě, povedená variace na západní (francouzské) kriminálky. Zvláště ta loupež bez jediného slova je skvělá, pak už kvalita kolísá. Největší slabinou je hlavní hrdina. Svatopluk Matyáš je typově dobrá volba, herecky už méně dobrá volba. František Šťastný jen trochu přebytečná kuriozita. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I v Československu bylo možné natočit noirovou detektivku, nebo alespoň detektivku, která má prvky noiru. Ale přece jen to není tak temné, jak by si člověk přál. Je to dáno prostředím i českým stylem natáčení. Neznamená to však, že by vás snímek "Hra bez pravidel" neměl bavit. Dobře spěje ke svému konci. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Akční kriminálka, která nemá v českých zemích konkurenci! Dynamika čiší z každého záběru a střihu. Hudba taky šlape do tempa, kamera snímá kulervoucí záběry, nájezdy na obličeje nebo jakékoliv detaily. Hereckému obsazení dominuje Zdeněk Kryzánek, neskutečnej řízek! Snímek nemá hluchého místa a graduje neuvěřitelným finišem! Jindřich Polák byl velkej profík a Hra bez pravidel je v československém detektivním žánru opravdový unikát, úplně v klidu srovnatelný s kriminální francouzskou filmovou školou. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Prekvapive dobra kriminalka s chareaktery, ktere nejsou cernobile jako material tohoto snimku, se zakonitostmi, co neplati a podarenym scenarem vyhybajicim se chybam a klische, co do dneska vidame i v kolorovanych akcnich filmech. Mihne se tam i ceskoslovensky motoking Franta Stastny a docela mu to hrani jde ;]] ()

Související novinky

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama