Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Redford je možná lepší režisér než herec, co jsem od něj viděla nemělo chybu. A tahle TV KONVERZAČKA, to jen potvrzuje. Ustřední trio Turturro, Fiennes, Morrow, jsou výteční a ač si namelou pěkně kokos a svůj boj s televizní mašinérií prohrají, stojí to za to. Zkorumpovanost, touha po moci, slávě a penězích dělá s lidma divy a ti se neštítí ničeho, aby kýženého dosáhli. Ukázka chladné manipulace s naivními lidmi použitými doslova jako loutky, hrající představení, které musí vydělat majlant a zvýšit sledovanost na maximum a posléze tvrdé vystřízlivění do ještě rvrdší reality vystihl Redford perfektně!!!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, ako ľahké je s ľuďmi prostredníctvom televízie a iných médií manipulovať. Svojim spôsobom sa film dá brať aj ako výstraha a memento, aby sa obyčajný človek nestal len tak ľahko poslušnou ovečkou a začal nad vecami aj sám rozmýšľať a hlavne aby k nim zaujal svoj vlastný postoj. Herci boli výborní, poňatím a stvárnením svojich postáv ma zaujali obaja - Turturro aj R. Fiennes, avšak dejová linka bola plná omáčky, ktorá ma až tak nebavila. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5...Tento film je jedinečný svojou zápletkou a filozofickým backroundom. Máme tendenciu veriť všetkému, čo je v TV a brať to ako samozrejmosť. Pritom sme dennodenne masírovaný množstvom dezinformácií, v podstate manipulovaný a ľahko ovplyvniteľný. Tento film má všetky predpoklady na to byť perfektným...režisérom a producentom je detailista a pedant Redford, námet zaujímavý a nadčasový, herci vynikajúci bez výnimky...Ale predsa sa nepodarilo udržať moju pozornosť a úplné "zanietenie". Predpokladám, že to bolo slabou dynamikou, občasným motaním sa v kruhu, dĺžkou...Skrátka myšlienka a posolstvo u mňa jednozančne vyhrali nad diváckym zaujatím... O tom, že Quiz Show je filmom hodnotným ale diskutovať netreba, to je jasné. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Redford patří k té generaci lidí, kteří se celý život programově bouřili proti zavedeným pořádkům. Vícekrát se smočil v nechutnostech 60./70. let. O dekády později dospěl a rehabilituje se chirurgickou přesností a vyvážeností v analýze. Základní paradigma ale zůstává - pořád má potřebu vyjadřovat se kriticky. Jak autentická je však jeho kritika? Redford je mediální hvězda par excellence. Zrovinka on nás bude poučovat o zlech mediální manipulace??? Vyrovnává se tak i se svými vlastními hříchy? --- Tak či tak, film je to velmi dobrý, až mistrovsky zrobený. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když v Americe dokázali místní obyvatelstvo zblbnout rozhlasem a hrou Válka světů, tak proč by si s diváky padesátých let nemohli hrát v rámci tehdejší oblíbené vědomostní soutěže? Uznávám, překvapuje mě, že se v té době něco takového dělo, ale na druhou stranu, proč by se nedělo. Všechno je to stejně jedna velká show, protože co si pamatujete víc? Jak někdo vyhrál deset milionů nebo jak se někdo snažil opravit slavný název obrazu "Zrození Venouše" a moc mu to nešlo? Hodně slušný film. V rámci těch amerických devadesátek jednoznačně klasický, tudíž kvalitní. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)
  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Vůz Chrysler je typ 1958 Chrysler 300 D Two Door Convertible, základní cena ve své době byla kolem 6 tisíc amerických dolarů. (sator)

Reklama

Reklama