Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Pravda a čisté svedomie alebo pohodlný život v blahobyte za cenu klamstva a "podvodu" - aj keď len "neškodného". Ak sa na to pozrieme z uhla pohľadu producentov, áno, ide len o manipuláciu s vedomím diváka. Podobne ako pri magických trikoch kúzelníka. Ale tam sa aspoň predpokladá, že obecenstvo sa necháva oklamať dobrovoľne s plným vedomím, že umelcovi platí za jeho triky. Každopádne, snímok perfektné vystihuje našu spoločnosť. Za prehnanú poctivosť sa platí tá najvyššia daň. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Hutná konverzačná dráma nahliada do zákulisia vedomostnej súťaže z čias, keď bol televízny priemysel v plienkach. A to s výborným remeslom, skvelými hercami a dobovou 50s výpravou. Signifikantný je tu nástup televízie, ktorá sa stala stredobodom pozornosti amerických rodín. A nástrojom zábavy. Ako nové médium sa akosi automaticky stala serióznym zdrojom informácií. Tento príbeh podľa skutočných udalostí tento predpoklad prirodzene vyvracia. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popol a diamant fungovania nielen televíznej spoločnosti a jej sponzorov, ale aj celej spoločnosti založenej na rýchlej spotrebe, hromadeniu majetku, instantných dojmoch a pocitoch a pretvárky. 50. roky sú pre túto observáciu ako stvorené, keďže sa klasická spotrebná západná spoločnosť práve formovala, ale keďže sa Redford chopil látky o 40 rokov neskôr, tak môžete sledovať aj paralely s dobovou súčasnosťou a bezpochyby aj dnes, keď si film pozriete po štvrťstoročí. Skrátka ide o husto nadčasové umelecké dielo, ktorému (paradoxne bohužiaľ) nikdy nedôjde dych. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek v jedné povídce nechal svého hrdinu vystavit štvavé kampani tisku. Absurdním obviněním věřila i jeho bytná, která byla svědkem jeho bezúhonného života. Zoufale se na ni obracel: "Vy přece musíte nejlépe vědět, že je to nesmysl." - "Když to psali v novinách, tak to přece musí být pravda," zněla rezolutní odpověď. Snímek představuje moralistní drama o síle médií a riziku vyplývajícím z fungování velkých mediálních korporací. Televize od dob rekonstruovaného skandálu svoji dominanci ztratily, základní otázka ale zůstala - nakolik můžeme médiím věřit a nekriticky je přijímat? Soudní ví, že je třeba ověřovat a zkoumat vše z více zdrojů, naivním nejspíš ani tenhle film nepomůže. Otázky a odpovědi jsou solidně napsané a natočené drama, které představuje výrazný žánrový nadprůměr. Je zajímavé ještě v jednom ohledu. Mimoděk ukazuje příslušníky jedné elitní skupiny, jak drží spolu. Absolvent prestižní a drahé univerzity jiného absolventa a člena téže společenské vrstvy potopit nechce. To se i ta spravedlnost začne různě obcházet a naklánět. Celkový dojem: 85 %. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak těžký a beznadějný je boj s korporacemi, mezi něž televize (média) jistě patří. Dále pak tabákový průmysl, farmacie, kosmetický průmysl, potravinářství, obchod s alkoholem, pohonnými hmotami, finančnictví. A další molochové. Ralph Fiennes v roli okouzlujícího televizního soutěžícího, proti němu John Turturro jako ten méně atraktivní i méně šťastný. Film určitě stojí za shlédnutí, přestože radosti nepřidá. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Paul Attanasio získal cenu BAFTA za nejlepší adaptovaný scénář. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu za nejlepší film u New York Critic Circle. V kategorii nejlepší scénář skončil Paul Attanasio na druhé příčce, stejně jako Paul Scofield jako nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • V roce 2008 přiznal Charles Van Doren, že ve filmu je mnoho pravdy z doby, ve které byl uveden. Zároveň však tvrdil, že měl přítelkyni, o které se ve snímku nezmínil. (Terva)

Reklama

Reklama