Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav. Polo-uhrančivá, autorsky ambiciózní dekonstrukce mýtu hrdiny je za mě spíše prvoplánové art cvičení ve stylu, než nějaký opravdový zásah se substancí. Patel samotný mi vůbec neva, ale zde v roli mi neseděl. A je kladen velký důraz na umělecký obraz jako takový, takže ach jo, proč ho sakra nechat prznit shitovou digi-liškou... Přesto, Lowery má náběh na lepší. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Ani trošku jsem nečekal takové pojetí. Osobitá "artovka", která neni rozhodně cílená pro divácké masy. Vizuálně a atmosféricky výborné. Jenže je to hrozně pomalé s naprosto neuspokojivým závěrem, kde se za celou stopáž vlastně nic velkého nestane. Prostě jsem chtěl poctivou středověkou fantasy jízdu, kterých moc nemáme. Ale dostal jsem jen komorní cestu za hledáním sebe sama :/. Nedocením to. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jiné. Líbilo se mi to. Teda prvních deset minut jsem kroutila hlavou nad střihem, kamerou a zmatkem, pojetí vskutku prapodivné, pak se ale u Artuše v tomto směru uklidnili a začal film. Vánoční pohádka pro dospělé. A bylo na co koukat. Trochu podle hesla Cesta je cíl, finále v duchu celého filmu, Dave Patel byl skvělý v obou rovinách, kvalitní herec, role mu padla, Alicia v roli Pokušení rovněž výborná, hudba krásná, vizuálně promakané, ale nebude to kultovka pro kde koho. Mě to ale oslovilo. Zeleného rytíře jsem neviděla naposledy, však rozumím rozporuplným reakcím publika. Fantasy úlet v dobrém slova smyslu, pomalý, bez větší akce, spíše záležitost filosofická. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Středověká legenda Sir Gawain a Zelený rytíř patří mezi základní pilíře anglické literatury a roku 1925 ji v moderním anglickém převedení vydal John Ronald Reuel Tolkien. Těžko odhadnout, co by autor Pána prstenů řekl na postmoderní adaptaci na filmové plátno, mě si však snímek Davida Loweryho získal prakticky okamžitě. Ačkoli Sir Gawain a Zelený rytíř hovoří současnou filmovou řečí, rozhodně nejde o snímek pro každého diváka, ba naopak. Lowery sice nabízí fantastické audiovizuální pojetí (výtvarná stránka je famózně dechberoucí), zároveň ale dělá vše pro to, aby netrpělivé publikum Sir Gawain rychle odradil. Projevuje se to nejen ve velmi pomalém tempu, ale také v záměrně vyprázdněném scénáři, ve kterém se zdánlivě nic neděje. Trpělivý divák však bude odměněn unikátním snímkem o velmi tenké hranici mezi odvahou a zbabělostí. Audiovizuálu pomáhá silně atmosférická hudba a přesně vybraní herci. Zvláště Dev Patel v roli hlavního hrdiny Gawaina předvádí po mnoha letech vynikající herecký výkon a veškeré momenty mu lze bez výhrad uvěřit. Sir Gawain a Zelený rytíř bude patřit mezi rozporuplně přijímaný snímky, nicméně i takové jsou potřeba. A abych nezapomněl, hodně oceňuji vy-víte-který polibek, který do této adaptace přesně sedne. Stejně tak i pohled na tělo Deva Patela. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám neutrální hodnocení a odcházím silně nespokojená. Film se mi hrozně špatně sledoval, nic jsem v něm nepochopila, nic se mě nedotklo. Půjdu si snad vygooglit "jméno filmu meaning" a myslet to smrtelně vážně, protože sama nevím. Mozku, wtf. Asi nejsem dostatečně na výši pro příběh o hrdinovi, který selže v každé výzvě (kromě snad jedné) a nakonec poslušně skloní hlavu, protože náplní jeho vlastního života je pro něj jen to, co si o něm myslí ostatní. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama