Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (320)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherně natočená a výtečně zahraná neskutečná nuda. Ne že bych čekal středověkou řežbu. O tom ostatně původní legenda ani není. Ale myslel jsem si, že se bude jednat o něco divácky vděčnějšího. Bohužel  jde o artovou procházku úchvatnými exteriéry, během níž Patel jako rytíř totálně selhává, čumí jak puk a kamarádí se s liškou. A na to dvě hodiny fakt koukat nemusím. Za zmínku ještě stojí Sean Harris jako Artuš a Alicia Vikander, kterou prostě žeru. Ale to je, vzhledem k očekáváním, sakra málo. 40% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na to, že se vlastně jedná o takové podobenství a o příběhu tu vlastně nemůžeme ani moc mluvit, se jedná o hodně zajímavý počin, který mě vlastně docela dost bavil. Můžeme si tisíckrat vzdychat nad tím, že hlavní roli ve středověkém fantasy hraje Ind Dev Patel. Jenže on tu vypadá tak fantasticky, že ho do toho špinavého světa okamžitě přijmete. Obrazově je to také úchvatné a zvukově až uhrančivé. Je to úlet, ale v rámci úletu musím říct, že jsem na něj přes dvě hodiny zíral, nechápal a zároveň se těžce kochal. Takže co film mohl, to u mě dokázal. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jiné. Líbilo se mi to. Teda prvních deset minut jsem kroutila hlavou nad střihem, kamerou a zmatkem, pojetí vskutku prapodivné, pak se ale u Artuše v tomto směru uklidnili a začal film. Vánoční pohádka pro dospělé. A bylo na co koukat. Trochu podle hesla Cesta je cíl, finále v duchu celého filmu, Dave Patel byl skvělý v obou rovinách, kvalitní herec, role mu padla, Alicia v roli Pokušení rovněž výborná, hudba krásná, vizuálně promakané, ale nebude to kultovka pro kde koho. Mě to ale oslovilo. Zeleného rytíře jsem neviděla naposledy, však rozumím rozporuplným reakcím publika. Fantasy úlet v dobrém slova smyslu, pomalý, bez větší akce, spíše záležitost filosofická. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zlatý Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight se Seanem Connerym. To mělo nějaké poselství a myšlenku, ačkoliv natočené to zdařile nebylo. Tohle je dovedně a velmi zručně natočené, ale jediným poselstvím je, že než být špatný král, je lépe v mládí přijít o hlavu. Škoda, že Zeleného rytíře v mládí nepotkal takový třeba Hitler, že? Nejenom, že je to zbytečně dlouhé s mnoha zbytečnými záběry, ale ono to chvílemi připomíná Monty Python a svatý grál, tak parodicky to chvílemi již působí. Když k tomu připočtu nesmysly ve stylu Aladára Mižigára coby středověkého anglického rytíře, jeho matku a sestru krále Artuše, která je nejspíše Maorka, jeho milenku s vlasy nakrátko, jak tehdy mívaly prostitutky a poběhlice, aby šly lépe poznat, neuvěřitelně hnusně animovanou lišku, homosexuální polibek, náznaky transgederu v té podivné bytosti z válečného pole (fakt šel / šla na Zeleného rytíře?), nesmysly typu vracení v čase v tom lese (jež nakonec nehrálo roli), nebo na závěr ta holčička s královskou korunou - ha ha - či zcizovací prvky právě jak z Monty Pythonů v podobě titulků a mezihry, tak se vážně tenhle film nedá hodnotit nijak příliš vysoko. Iniciaci a duchovní přesah v tom fakt nehledejte, leda ve stylu Chatrče nebo jiného libovolného new age filmu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Že film nebude epická fantasy, ale zádumčivý art, jsem věděl. Netušil jsem však, že se pokusí o dekonstrukci rytířského mýtu tím, že hlavní postava -svým chováním- žádný rytíř není. (Ale je možné, že tohle je podstatou příběhu i v originále). Vizuálně zajímavé jen místy, místy dlouhé. Hlavně byla chyba tenhle pomalý film ve Varech zařadit mezi půlnoční.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama