Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se ve staré rodinné firmě ukáže, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém, nastává konfrontace s novou realitou, na níž nebyl nikdo připraven. Ivo Róna, dlouholetý šéf prosperujícího podniku Aron, se snaží zorientovat v nechtěné situaci, kterou mu jeho děti ani okolí neulehčují, ale kterou si na sebe dost možná seslal sám. Nový film režiséra Olma Omerzu proplétá komplikované rodinné vztahy se světem moderních komunikačních technologií, které dokáží využít naše slabá místa. Ve válce, která se ve filmu pokradmu rozpoutává, ale není vůbec jasné, kdo stojí proti komu, natož kdo z ní vyjde jako vítěz. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Výtečně rozehraná první třetina. Zaháčkuje to zajímavými postavami a příběhem zahaleným tajemstvím, opravdu jsem byl zvědavej, kam to celé bude směřovat a co za tím je. Herectví takřka všech je navíc vysoce nadstandardní a Donutil by si klidně mohl odvézt herecký Glóbus. Ale od scény v horské chatě, respektive konkrétně od momentu, kdy se jedna postava úplně mimózně "prokecne" (to je opravdu ukázka líné scenáristiky - až jsem skoro nahlas řekl "au", jak to zabolelo), na mě ten film úplně přestal fungovat a zdá se mi, že se celý rozpadl. Tematicky, tónem, logikou chování postav i hereckými výkony. Najednou je jasné, o co jde, a film jen přešlapuje na místě. To, o čem Atlas ptáků ve výsledku je - a co samozřejmě nechci spoilerovat - je zajímavý filmový námět, známý z občasných policejních svodek, ale z mého pohledu nebyl v tomto snímku zpracován přesvědčivě. Za mne tedy bohužel zklamání, v první třetině jsem si přitom fakt říkal, že to je hodně dobrý. A ty scénky s ptákama ... mi tedy přišly jen jako dost random a prvoplánová srandička, jak snímek na sílu něčím formálně ozvlášnit. Úplně organicky to se zbylými scénami nepůsobilo. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Olmův Rodinný film stále řadím nejvýše. Stále čekám na moment, kdy mě Olmu tzv. "rozseká". Zatím se to nestalo. Je škoda, že režisér sleduje až do konce banální historku o zamilované účetní, zatímco konflikt mezi sourozenci a otcem je mnohem zajímavější. Když se na scéně poprvé objevili ptáci s citáty, měl jsem chuť odejít, tak hloupé, rádoby-hluboké a pseudo-artové to bylo. Olmo potom přehodil výhybku a nechal ptáky komentovat i zápletku filmu. A to už bylo přece jen zajímavější. I tak si ale myslím, že zkušený dramaturg měl režiséra upozornil na to, co je kýč. ()

Reklama

Bush13 

všechny recenze uživatele

Někdo věří prodejcům hrnců za desetitisíce, někdo věří Babišovi, někdo sňatkovým podvodníkům, někdo rodině a prachům. Posledně jmenovaní jsou v tomto případě nejvíc a vlastně jediní "legit", takový autoritativní manažer v podání Miroslava Donutila je pak krásně zahraným archetypem. Film je i přes slabé hodnocení bezesporu dobře natočen, s estetickou kamerou a dobře a pomalu dávkovaným napětím. Jediné, čemu moc nerozumím, jsou poetické ptačí vložky s rolí vypravěče případně s hlásáním podivných klišé podobajícím se asijským moudrostem či trapným motivačním citátům, které zaznívají ve chvílích, které řeší spíše cosi materiálního a přízemního: peníze a seznam "okřídlených" žen. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Za mňa strašná nuda, pričom z reálneho atlasu vtákov by som bol obohatený oveľa viac než z tohto podivného žuvačkovo-naťahovacieho rádoby artu. Samozrejme hovorím o reálnom ornitologickom atlase, nie o zbierku fotografií Roberta Rosenberga. Pritom Donutila mám strašne rád a nesklamal. Ale vlastne nemal ani v čom, stratil sa v komornosti. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Jako pardon. Laciná poučka z kdejaké šestákové učebnice o tom, jak správně žít, zabalená do rádoby mystického hávu. Nic víc. Ještě k tomu moje žena kouká na Myšlenky zločince, a tam se také vždycky objeví jedno dvě moudra, takže tohle mi připadalo jako ptačí Myšlenky zločince. Bez přesahu, bez nápadu. Kdyby aspoň z toho vyznělo, že ptáci řídí lidi a lidské firmy, že lidé jsou jejich loutkami. Ale takhle? Chybí tomu rozpracovaná a propracovaná psychologie postav, jejich motivů a motivací, uvěřitelnost jednání. Je to celé skutečně jen artově nakašírované nic ze sobotní poradny Blesku. Ke všemu koukat na herecké dřevo Křenkovou s jejím strnulým xichtem bez jakéhokoliv výrazu, neschopnou vyjádřit mimikou nějaké emoce, to mne dralo i zde. Btw, naprosto děsivý střih. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v Kolíně. (Mara97)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 11 milionů korun. (SONY_)
  • „Pevně věřím, že ten příběh mnoho diváků hluboce zasáhne,“ uvedl Miroslav Donutil. (SONY_)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

17.01.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 29. ročník udělování cen Český lev. Mimo to byly během dnešní tiskové konference oznámeny i dvě nestatutární… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama