Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (385)

d-corso 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že film nemusí dokonale odpovídat své knižní předloze. Ovšem to co nabídl Spielberg v této americké selance a to, jak dokázal zprznit skvělou Ballardovu románovou předlohu je skutečný hnus. Takové filmy by měl točit David Cronenberg popř. Ken Russell. Steven by se měl věnovat především svým Jurským parkům a Indianu Jonesovi, to mu přece jde... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem Říši slunce zjevně plně nedocenila. Nádherná kamera, geniální kompozice, výborný mladý Bale. A úžasná hudba Johna Williamse. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální příběh o malém rozmazleném chlapci, který měl doma veškerý komfort, který si mohl dovolit ničit malá plastiková letadla a také si mohl dovolit jíst před spaním sušenky s mlékem. Prostě rozmazlený fakan. Jenže pak přijde o rodiče (ne, neumřou) a ocitne se na ulici a následně se ocitá v internačním táboře, kde přichází o veškerý komfort. Ale tento jedenáctiletý chlapec to tam docela zvládá. Tento film je prostě krásný. Velmi silný a emocionálně založený příběh je bez chyby. Téměř dvě a půl hodiny utečou jak nic. Během filmu jsem našel i pár momentů, kdy jsem byl dojat a ani jsem nedýchal. Scéna, kdy Christian Bale stojí, salutuje a zpívá, tak tato scéna mně naprosto dostala, ba dokonce úplně odrovnala, protože něco tak krásnýho jsem ještě neviděl. Způsob jakým je to natočeno, záběr na slunce. Nádhera!!! Herecký výkon tehdy 13 letého Christiana Balea je něco, co se slovy nedá popsat. V mém životě jsem už pár slušných filmů viděl, kde hráli samé hvězdy a hráli vážně dobře. Ale jeho výkon? To jsem vážně ještě nikdy neviděl. Něco excelentího, fámozního. Pokud by se mně někdo zeptal v jakém filmu kdo předvedl nejlepší herecký výkon, tak by to byl právě Christian Bale a za tuto roli měl každopádně dostat Oscara . O všem mluví i fakt, že přehrál takovou hvězdu jako je John Malkovich. V jedné z menších rolích byl dobrý (ačkoliv jsem ho málem nepoznal) Ben Stiller. Všechno umocňuje překrásná hudba skladatele Johna Williamse. O čemž svědčí i výborný soundtrack. Troufám si řící, že se jedná o nejlepší film hitmakera Stevena Spielberga!!! I can't remember what my parents look like. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět vyzdvihuje rodinné hodnoty a dětský pohled na věc, tentokrát ve válečném dramatu zasazeného do období druhé světové války, kdy se Čína, sužovaná útoky Japonců, stala místem boje o přežití pro jednoho malého chlapce. A pokud to byl právě Steven Spielberg, kdo objevil pro filmový svět Christiana Balea, pak mu tímto všichni moc děkujeme. 75% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nevyvážený Spielberg. Velmi silné momenty se střídaly s těmi zcela zapomenutelnými a příliš tomu nepřidávala ani nepřiměřená délka. To pozitivní, co provázelo celý film, byly herecké výkony, kterým vévodil projev mladičkého Christiana Balea, jehož talent Spielberg sozpoznal snad jako první. Mé očekávání Říše slunce nesplnila, ale určitě se jedná o dobře odvedený filmařský kumšt. Bohužel jen "dobře". 60% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Spielbergová posadnutosť detským hrdinom z neho spravila takým režisérom akým je. Je schopný zobraziť inú víziu drsnej reality skrze oči dieťaťa, ktoré hľadá pochopenie v celom tom mišmaši dospelých machinácií a robí to citlivo a hravo. Vďaka tomu dokázal priviesť na svet množstvo zaujímavých diel. Empire of the sun sa nesie v rovnakom duchu. Je to konfrontácia dvoch svetov - detského a dospelého. Ale zároveň je to aj konfrontáciou rozdielnych kultúr. Hľadanie prepojení, hľadanie významu skrze svet plný zvrátenosti, súbojov a snaha o vytvorenie nádeje, vzťahov a zachovania si čistoty, tvorí z tohto diela úžasnú citovú a vizuálnu pastvu. Daviau a jeho snímanie obrovských davov, berie dych. Zároveň dokáže krásne nasnímať citové scény - výbuch atomovky je veľmi silný. Williams vo svojej najlepšej forme a čo je dôležité mladý Christian Bale. Ťahá celý film a jeho prerod a cesta sú tým najsilnejším čo na poli detského hrdinu Spielberg vytvoril. K dokonalosti chýbalo naozaj málo. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Nádherný film od mistra Spielberga. Když se zeptáte, všichni znají E.Tho, Indiana Jonese, Jurský park, ale málokdo Říši slunce.To je veliká škoda. Christian Bale byl v té roli úžasný. A ta hudba - Williams a překrásná píseň Suo Gan. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedený kus filmařské práce a poctivý příbeh - nic míň, nic víc, po slibném začátku to chtělo něco malinko přidat. Ale líbilo se - na Christianu Baleovi bylo už v té době vidět, že bude skvělým hercem. 7/10 ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Neviem čo na tom filme ľudia vidia. Neskutočne nudné si myslim. Film som si zohnal kvôli tomu ze tam hraje jeden z najobľúbenejších hercov : Ch. Bale, ale akosi neskoro som zistil ze tam ma 13 rokov....Mozno ak by to nemalo 154 min ale takch 90 tak este mozno. Z vojny tam je ale neviem čo. Už dávno som sa nemodlil aby film skončil čim najskôr. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních válečných filmů, který jsem nevypnul, ale naopak si ho pak ještě několikrát pustil. Spielberg je můj kůň a díky němu jsem se o válečný film začal více zajímat. Až do té doby jsem tento druh filmů nesnášel. Jo a možná v tom měl prsty i John Malkovich. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Druhá světová zase z trošku jiného pohledu a film, se kterým mám jediný problém: postava Christiana Balea. Na jednu stranu parádně zahraná role, Bale si krade prakticky celý film pro sebe svým na svůj věk neskutečným hereckým výkonem. Jenže jeho postava je prostě nesympatická a přeafektovaná a podobně je na tom celý film. Z filmů Stevena Spielberga rozhodně jeden z těch slabších, i když kvality mu upřít nemůžu. Opět tu máme monumentální davové scény a zručnou "spielbergovskou" symfonii obrazu i hudby. Jen ten obsah mě tentokrát zas tolik nenadchl. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Atmosféra v prvních minutách (hlavně ústřední, chlapcem božsky zpívaná, píseň v kostele) dá jasně najevo, že půjde tak trochu o emoce. Moje, občas stále dětské, oči hltaly dokonale jemně, však nákladně a efektně (dítě s jeho sny pouze o letadlech v několika jeho bezprostředních setkáních s realitou spalující se nafty a oleje, s doteky křídel japonských Zerek před jejich startem na poslední let, salutace japonských pilotů nejšťastnějšímu klukovi na světě) natočený přerod chlapce z bohaté anglické rodiny v dobrosrdečného krále krysu (měl výborného, čistě až krutě pragmatického učitele Malkoviche) v japonském zajateckém táboře. Zde chlapec dokázal vyvolat naději i obdiv "...Jime, Ty furt něco musíš dělat, že?..." u ostatních "osadníků" i uznalost a toleranci Japonců. Nastane jednou konec války, či po krutě dospělém životě v táboře setkání s rodiči a možnost, či vůbec schopnost, návratu k rodině, hrám, dětsví? U některých záběrů není ostuda, vyhrkne-li do divákových ...ok, tak do mých... očí několik slz, navíc je-li vše doprovázeno úchvatnou hudbou Johna Williamse a oním chytlavým zpěvem, jakoby snad orámcováním nucené přestávky v dětství. I když Jaimi, po dobu celého zajetí a přes nutnost se rázné starat sám o sebe, se nikdy nepřestal na realitu kolem hledět dětskýma očima. Proto v tomto filmu nejde o patos (synonymum současného Spielberga) a zážitek z filmu může zůstat tak silný. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Za prvé, bylo to moc dlouhé a nudné. Za druhé, Ch. Bale hraje sice velmi dobře - vypadá jak Petr Bajza. Za třetí, velmi pěkná hudba a závěr. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vážny Spielberg. Je tam trošku cítiť popcorn, ale len v malom množstve. Príbeh je emotívny a pôsobivý, ale najviac zaujme technická stránka filmu ( kamera a strih ). Najmenej známy Stevenov film. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvacsich umeleckych zazitkov v mojom zivote. Dokonalost v kazdom zabere, v kazdej note, v kazdom slove, v kazdej scene....masterpiece. 100% ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Znovu zafungovala ta Spielbergova kouzelná klukovská taktovka. Proměnila příběh z jedné z nejdrásavějších knih, co znám, v sentimentem a odpuštěním zastřený sen o minulosti a nablýskaných letadlech. Styl vyprávění skutečného Jima - J.G. Ballarda - kultovního autora sci-fi a hloubkových sond do lidských obsesí (m.j. i předlohy ke Cronenbergově filmu Crash), je vším možným, jen ne melancholickou selankou. Přesto se Spielbergův film líbil i jemu: v jednom interview vyzdvihl, jak přesně vystihuje atmosféru Šanghaje před válkou. Vzpomínal také, jak byl pozván na natáčení a dostal miniroli hosta v koloniálním klubu. V jednu chvíli prý k němu přišel mrňavý Christiánek Bale a povídá: "Já jsem vy!"... To musel být pekelně zvláštní pocit. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tady se prostě sentimentálně kýčovitý Spielberg zákonitě musel naprosto minout s podstatou Ballardovy předlohy, která je odtažitá, chladná, morbidní a přesto hloubková.. Spielberg tady jalově režíruje (hromada situací fakt vypadá, že to režíroval nějaký diletant), nechává k tomu zvesela a tklivě vyhrávat Williamse a předlohu asi bere jenom jako platformu na které může onanisticky utvrzovat svou genialitu.. Přitom klouže po povrchu. Celé je to slepenec scén které bez kontextu(a tady jakýkoliv kontext chybí) působí naprosto prázdně a zkratkovitě..... Prostě Ne.. Tuhle ucajdanou ptákovinu fakt nežeru.. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to již dříve a vím, že mne ten film celkem hodně dostal. Rozhodně jsem začal víc přemýšlet o tom, jak moc jsem nesoběstačný a že stát se to mně, asi nepřežiju. Výborný snímek a krásná hudba, soundtrack kouzelný, John Williams opět nezklamal:) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Během krátké doby je to druhy Spielbergův válečný film, který jsem viděl. Tím prvním byl Schindlerův seznam. Samozřejmě mám chuť srovnávat. Schindlerův seznam se mi líbil o něco více. Díky své autentičnosti, až na tu podle mého nesprávnou glorifikací Oskara Schindlera. Říše slunce je sice velmi smutný film, ale nemůžu se zbavit dojmu že obsahuje prvky Stevenova oblíbeného žánru, tím je rodinný velkofilm. A spojitost válečného a rodinného snímku mě nikdy nějak moc neoslovila. Stejně, ale 4 hvězdičky dám. Jelikož mi snímek utekl velmi rychle a vůbec jsem se nenudil. Spielberg je opravdu velmi dobrý vyprávěč, možno nejlepší ve filmové historii. V tom právě tkví jeho sláva.__ Na kvalitě tohoto filmu nese také podíl velmi dobrá hudba a výborný Bale, jehož Jim Grahem je jedním z nejlepších dětských hereckých výkonů, které jsem kdy ve filmech viděl. 75% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

"I learned a new word today. Atom bomb. It was like the God taking a photograph." / Spielberg v najlepších rokoch. Po Schindler's List (5*) rozhodne jeho druhý najlepší film. Škoda, že napriek kultovému statusu je Ríša Slnka už mierne zabudnutá a od Oscarových akademikov nedocenená. Má totiž to všetky atribúty výborného filmu: Inteligentné – bodaj by aj nie, keď podľa oceňovanej knižnej-biografickej predlohy J.G. Ballarda; Veľkolepé – davové scény z Číny sú poctivá prvotriedna filmárčina, žiadne novodobé CGI; Emotívne – úplný záver si vystačí s jednoduchou krátkou, ale o to účinnejšou scénou bez slov; Dokonale nasnímané – maximálne prehľadná kamera ponúkajúca rozsiahle zábery; Precízne zrežírované – do najmenšieho detailu vystavený príbeh, každá línia s vedľajšími postavami opodstatnené a ani minútu nenudiaca stopáž dva a pol hodín; Vynikajúco ozvučené – John Williams vtláča obrazom od odľahčenej cez poriadne napätú atmosféru; a na záver samozrejme prvotriedne zahrané – to čo predvádza, vtedy ešte len 13-ročný, Christian Bale je jednoducho neuveriteľné (rozhodne najlepší detský výkon vo filme), navyše mu bravúrne sekunduje John Malkovich (až doteraz u mňa nie veľmi obľúbený), vďaka ktorým majú postavu dušu a zžijú sa s divákom. Zaujímavé je, že sa filme ani po tých vyše 25 rokov vôbec nepodpísal zub času ako pri iných kultoch. Škoda, že sa do takýchto námetov Spielberg nepúšťa aj v dnešnej dobe a namiesto toho nám servíruje síce precízne zrežirované, ale neuveriteľne uťahané, až nudné filmy typu Lincoln. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama