Reklama

Reklama

451° Fahrenheita

  • Česko 451 stupňů Fahrenheita (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nejprodávanější mistrovský sci-fi román Raye Bradburyho nabírá v této filmové klasice režiséra Francoise Truffauta až mrazivě realistický rozměr. Snímek 451 stupňů Fahrenheita vykresluje svět budoucnosti, v němž represivní vláda kontroluje veřejné mínění tím, že zakazuje literaturu. Zavedený řád pomáhá udržovat skupina dohlížitelů, takzvaných hasičů, jež provádí nezbytné pálení knih. Příběh se soustřeďuje na Guye Montaga, hasiče, který pochybuje nejen o své funkci, ale také o etice utlačované a despotické společnosti, v níž žije. Guy je fascinován světem knih a brzy se zamiluje do mladé členky undergroundového proliterárního hnutí i do literatury samotné... (Cinemax)

(více)

Diskuze

Uživatel dydy79 smazal svůj příspěvek.

s-train

s-train (hodnocení, recenze)

Kniha je SUPER! Doporučuju.. ve filmu je velký zmatek oproti knize :) je klidná a čtivá, film je rozpolcený...

Snaporaz

Snaporaz (hodnocení, recenze)

Nadčasových filmů je rovněž poskrovnu. Pro Truffautův snímek to platí stoprocentně. Jako scénář posloužila excelentní novela Ray Bradburyho, nicméně diskuse o tom, co je lepší, zda-li knižní předloha nebo filmové zpracování, se blíží diskusi o slepici a vejci. Netuším, zda Ray Bradbury byl takový vizionář, který dohlédl svět internetu, počítačových her a telestěn, ale trefil se poměrně přesně. A myslím si, že jen Truffaut byl schopen tak mrazivě převést onu novelu na filmové plátno, ať už výběrem exteriérů nebo herců. Ten film dnes zamrazí dvojnásob, když si uvědomím, kolik času trávím u počítače a jak mé knihy leží ladem.

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

V tomto starom (a zatiaľ jedinom) filmovom spracovaní mi najviac chýbala snáď temnejšia a smutnejšia atmosféra, tak príznačná pre vynikajúcu Bradburyho predlohu. Všetko bolo (doslova) ako v denných farbách, máločo pôsobilo nervydrásajúco a závažne. Niekedy mi to padalo takmer ako banálna TV inscenácia (pritom nechcem urážať hercov ani režiséra). Táto stará filmová adaptácia napriek svojím nesporným kvalitám, žiaľ, nesiaha predlohe ani po členky, čo sa vykreslenia atmosféry príbehu týka... Vo filme Clarrissa neumrie, chýba tu starý bibliofil dr. Faber... A tí dvaja v románe významne motivujú Montagovo konanie ! Preto film pôsobí, akoby ho nedovysvetlil. Najhorší je záver, ktorého happyendovosť je v úplnom protiklade so zaujímavým zakončením predlohy, kde autor pekne prezentuje motív smrti a znovuzrodenia... P.S. V kritizovanom závere však milo pobaví výrok jedného z mladších tulákov-knihomilcov, ktorý spomína, že vie naspamäť aj Marťanskú kroniku od Raya Bradburyho. Fajn pocta autorovi... :-)

TruhlikChr

TruhlikChr (hodnocení, recenze)

Klasika. Stojí to za to vidět znova. Téma dobré a docela bohužel i sedí na některé společnosti už dnes ... tak jako Orwellova 1984. Tím mi to zase trochu vypadává ze sci-fi. Kamera a způsob natáčení připomíná dokument.

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Veľmi dobré spracovanie originálneho antiutopického románu Raya Bradburyho. On sám tvrdil, že je to jediné typické sci-fi, "se všým-všudy", ktoré v živote napísal... :-)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama