Reklama

Reklama

Barbaři

(seriál)
Trailer
Německo, (2020–2022), 9 h 28 min (Minutáž: 42–55 min)

Hrají:

Gaetano Aronica, Jeanne Goursaud, Jeremy Miliker, Laurence Rupp, David Schütter, Bernhard Schütz, Eva Verena Müller, Sergej Onopko, Florian Schmidtke (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nejsem historik,takže nemůžu hodnotit historickou věrohodnost,nicméně je celkem jasné,že určitě ne všechno sedí.Minimálně by se dalo pochybovat o tom,zda Germáni v té době měli cokoliv co by takhle dobře a intenzivně hořelo,zda by se Římani nechali takhle zmastit na relativně otevřeném prostranství,kde měli dost prostoru pro svoje formace,či zda postižené dítě (které by v té době asi úplně dlouho nepřežilo) dokázalo přivolat déšť v tu správnou chvíli (protože jakože bohové).Z laického pohledu diváka,který od podobného kusu čeká primárně zábavu a ne historický dokument jsem však spokojen.Jasně,že by se tu dalo leccos ubrat,protože i když má seriál jen šest poměrně krátkých dílů,mnohdy se tu zbytečně moc kecá a řeší se vztahové věci na úkor bitvy,která je relativně "odbyta" v druhé polovině posledního dílu.I tak se tu ale najde dost pozitiv (překvapila latina na straně Říma) a celá řada i přes drobné výtky uteče jako voda.Kdyby bylo víc podobných miniséríí,ani bych se nezlobil...70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Netflix opäť raz pozitívne prekvapil zaujímavým historickým seriálom. Najviac bavila samozrejme dejová linka vnútorne rozpolteného Arminia, len škoda, že sa tu nešlo do jeho trpkého konca. Ale chápem, jednalo sa len o tú bitku. Nuž, nič nie je horšie ako spupnosť a absencia zdravého sedliackeho rozumu. A to neplatí iba vo vojenskej stratégii. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Mnohdy se snažím najít všechny možná pozitiva. Přeci jen, seriál z Německa, ve kterém Němci mluví německy a v rámci doby i Římané latinsky? To je světový unikát. Historický. Jenže to není vše. O čem vlastně seriál je? O bitvě v Teutoburském lese? No to asi ne. Jinak by se to řešilo úplně jinak ne? O životě Germánů? No to asi taky ne, není to moc autentický nebo podrobný, aby se to tak dalo klasifikovat. No, o Římanech to taky není. Dochází mi nápady. Ono je to totiž těžký. Pokud by to byl seriál o bitvě v Teutoburském lese, tak by se záměr té bitva asi úplně nezmínil deset minut před posledním díle. A abych koukal na nějakou pseudo-love story lehce z doby po Kristu? Ale no tak! Jasně, nějaké to politikaření a pletichy, to už jsme tu taky měli. Jako kdyby se seriál sám nechtěl prodat. Jako kdyby nabízel to samé klišé, přičemž to nejzajímavější, co mělo být předmětem seriálu ukáže jen tak jakoby mimo na konci. Nevím no, nikdy asi moc nekoukal na Vikings protože by ten seriál reflektoval autentické sociální vztahy mezi Vikingy. Sledovali ho, protože jim tvůrci nabídli Ragnara Lothbroka jako nejznámější mýtickou postavu Severu spolu s tím, co nabízela. Jasně, o přesnost tam nikdy nešlo. Ta sice tady byla. Ale ten zbytek je docela dost dutý, vágní a absolutně hluchý vůči zájmu veřejnosti. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. řada: **** Série je jedna velká lekce historie. Takže pokud chcete vědět jak finální bitva “devátého devátý roku devět” (historie má smysl pro pořádek :) dopadla hned, máte možnost. To ale není vše. Historicky sedí i postavy. Minimálně ty 3 zmiňované v popisu výše :). Varus, Arminius (ten má dokonce na i pamatník) a samozřejmě Thusnelda. A nutno přiznat, historie se seriál drží celkem dost. Díky tomu třeba “svině roku” (a celého seriálu) prudí a hýbe dějem celou sérii. A místo toho, aby ho vykuchali po prvním průseru zůstane až do konce (protože další historická postava). Snad díky tomu je na 6 epizod tempo dost vlažné a děj nepřekvapuje nečekanými zvraty. O drama se tedy starají jen vedlejší postavy a celkem stupidní scény (připravit se před bitvou dobrovolně o prostorové vidění může jen debil). Po stránce zpracování je to dokonalé. Mluví se dvěma jazyky (tak jak to má být a dává smysl) a ani jeden z nich není angličtina. Atmosférou vše sedí na maximum. Evidentně to stálo hodně peněz a práce. Na puritánství se tu nehraje. Série nakonec zcela logicky “končí jen aby mohla pokračovat” (viz Wikipedie). 2. řada: *** Pokračujeme po roce a podle očekávání přichází na scénu Marbod (první obyvatel českého území, kterého známe jménem :)), Flavus (Arminiův bratr) a Germanicus (abychom měli i tady na závěr řady nějakou tu solidní bitvu). Tedy historické postavy směřující k historickým událostem. Bohužel seriál objevil povinné tabulky, takže mezi Germány propašovali osobu na místní oblast nezvykle opálenou (a mluvící německy). Prý z Kartárga (města, které Římani srovnali se zemí před 150ti lety!?) …nevypadala na 160, aby si ten nájezd pamatovala, plus z pár postav udělaly pro sichr homogaye. Ne netrpím nějakou fóbií, ale tohle je už trapnost. Také dost pustil otěže fantazii (historie se drží jen v základech), př. ty kraviny s Arminiho potomstvem (ve skutečnosti se narodil 6 let po událostech minulé série v Římském zajetí), na která se lepí další “dramata”). Tím se zdánlivě více děje než v minulé řadě (série zobrazuje výcuc událostí za nějakých šesti let). Prostě děj se zahustil a ještě si vymýšlí zvraty (asi aby zbylo ještě na další řady). A to je za mě škoda. Nicméně koho historie nebere, bude spokojen stejně jako minule. A stejně jako minule se “končí jen aby mohl pokračovat” (čeká nás ještě válka s Marcomany). 3. řada: TBD. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Seriál, který docela odsýpá a jenž není pouze o střetu v proslulém Teutoburském lese, ale spíše o vykreslení života proslulého německého hrdiny Arminiuse. Plus je zde, že se autoři snaží být v rámci možností historicky věrní (samozřejmě s přimhouřením jednoho vypíchnutého oka). Římané zde mluví římsky a Němci německy. Několik postav je černobílých, ale převážně vykreslení Němců a Římanů nepůsobí tak jednostranně, jak jsem si původně představoval. Možná by tomu spíše slušela polodokumentární, než čistě hraná verze, ale to jest můj subjektivní pohled. Přesto zvedám mírně palec nahoru a očekávám, že do pár let tu bude druhá série, která prohloubí nastolená dramata. Přece jen Arminiusovi zbývá ještě !POZOR MOŽNÝ SPOILER! dlouhých 12 let života. !KONEC SPOILERU! 75% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Herci, ktorí v seriáli zobrazujú nemeckých kmeňových obyvateľov, hovoria modernou nemčinou. Seriál je však pozoruhodný tým, že dialóg medzi rímskymi postavami sa odohráva v klasickej latinčine. (Weezy22)
  • Během scény, kdy jde římský důstojník oznámit germánským žoldákům, že budou nasazeni v boji, má na sobě vůdce žoldáků roucho, které mu splývá přes rameno. Během celé scény se ale vlivem střihu několikrát změní, které rameno zůstává odhaleno. (kukkik)
  • Natáčanie seriálu prebiehalo na viacerých miestach v Maďarsku a trvalo od 12. augusta do 30. novembra 2019. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama