Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prazvláštní muzikál o prazvláštních létech... Kultovní snímek s podtitulem „Rytmikál totalitního věku“ vypráví příběh mladého inženýra Mirka, který přichází na své nové působiště se zcela bizarním a nepochopitelným výstřelkem – že chce pilně a poctivě pracovat, což vzbudí nemalé pozdvižení. Tímto naprosto bezelstným přístupem ale následně mimoděk uvádí do chodu místní dějiny, a ocitá se uprostřed otevřené vzpoury… Po svém celovečerním debutu Pražská pětka z roku 1988 si režisér Tomáš Vorel opět zvolil satirickou látku a dle svého studentského snímku ING. z roku 1985 natočil s Lumírem Tučkem, spoluscenáristou a autorem písňových textů, z Recitační skupiny Vpřed dnes již kultovní film s tolik typickou poetikou divadla Sklep, kde se vážné mísí s nevážným, ironie s obdivem, realita s bizarností a skutečnost s absurditou. Realizační práce začaly ještě na sklonku komunistického režimu v roce 1988 a natáčet se začalo v lednu roku 1990. O rok později si v únoru 1991 film odbyl premiéru, ale v kinech bez výraznější divácké odezvy zapadl. Se znovuobjevováním Kouře se z něj však pozvolně stal nadčasový fanouškovský fenomén, vyznačující se ojedinělým humorem, svérázným pojetím muzikálu a také skeptickým pohledem na revoluci, jejíž výdobytky nakonec připomínají pořádky staré. (Česká televize)

(více)

Diskuze

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

.. neberu vám váš názor,ale nepotěším vás,nic se na mém názoru na film nezměnilo a nezmění...demence,demence,demence...

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

mike007

A to jste slušně napsal...Každej si musí projít pubertou,přejme jim to,fanouškům..jednou zestárnou a SNAD i zmoudří!!

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

k5456

Mám pro tebe malou útěchu: Ti, co ty fabriky často získali a na dění v 90. letech se podíleli, byli pohrobci minulého režimu, občas aktivní straníci, občas příslušníci StB. "Disidentští anarchisti" s tím měli málokdy co společného. Uklidnilo tě to? Nemáš zač.

na příspěvěk reagoval k5456

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

Squash

..nebojte,fanoušci snad!!?? věkem zmoudří,i když ??Komu není zhůry dáno,v apatice nekoupí....a že těch hlupáků je jako by je sypali..

k5456

k5456 (hodnocení, recenze)

..tak jsme si zařádili,vše poplivali,zprivatizovali a hurá na ně...na koho? no na hlupáky v ulicích..a propo,fabriky už zprivatizovány,vytunelovány,zrušeny..no,hlavně že tam budou vystavovat umělecká díla,to nás uživí!!Vzhůru do devadesátek s  disidentskými anarchisty u moci..cinkaní umířáčku tam ještě neznělo..

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Galadriel vedle nechápe, jakto že se z toho nestal kult. Ale von to je kult jako prase, jen holt pro úplně jinou generaci než nějaký Pupendo. Ani už si nepamatuju, jestli přišel dřív Vorel a jeho úlety do kin, nebo "mrtvej" Šmíd na Národní třídu, ale komu v tý době bylo aspoň 18 a měl něco v palici, byl okouzlenej. Začala krásná, divoká a svobodná doba devadesátejch, kdy jsme věřili, že bolševici a estébáci už půjdou jenom do prdele a postupně vychcípaj, a že konečně budeme normální zemí. Jo, pletli jsme se šeredně, ale co už, chybama se člověk učí, říkal Hanzlík. Příště prostě bez sametu a hezky do masa.;)

frajcz

frajcz (hodnocení, recenze)

Někdy se na ten film musím zase kouknout, je to pecka :D 

Jedu dál stále s tebou víme kam, cesty vedou, je to fajn fajn fajn, je to fajn fajnový

Fifer

Fifer (hodnocení, recenze)

Je fajn, že se z toho filmu stal v ČR kult srovnatelnej snad jen s Pulp Fiction, jediné co mě tak trochu mrzí je, že ty mladý děcka, co si to pouštěj na párty a hulej u toho jedno brko za druhým, nedokážou leckdy ocenit víc než Arnoštka a pár dalších vyhulených scén. Přitom kouzlo tohoto filmu spočívá právě v tom, že i ty vážné pasáže jsou skvělé a že jako celek něco sděluje- není to jen sled vyhulených gagů.

Naimad

Naimad (hodnocení, recenze)

Nechápu. Ve svojí podstatě je to neuvěřitelná kravina, herecké výkony (nebo možná vedení herců?) a hudba děs...Ale ta atmosféra, ta je skvělá, vůbec celé prostředí a postavy (svojí přehnaností mi tak trochu připomínaly hrad a pohádkové bytosti) prostě mají něco do sebe. Všude ošklivo a ponuro, celé to zevlákovství a schovávání se po hospodách a pochodování po temných spletitých chodbách industiální budovy, potkávání neuvěřitelných individuí. Téměř žádné východisko a přece jen ?šťasný? konec. To všechno neuvěřitelně divně podané. Ale když na tuhle bizarní hru přistoupíte, film vám opravdu něco dá. Mimochodem z toho, nemůžu si pomoct, koukal Lynch a hlavně Mazací hlava.

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Squashi, mas ve vsem pravdu a tohle skutecne neni film pro divaky s tebou zminovanymi meritky kvalit. Pokud prehlednes zjevne alegorie na nedavne historicke udalosti i s nedcasovymi prvky, jez stale trvaji, pokud neocenis dadaisticky sklepacky humor a dosti avantgardni zpusob natoceni cele te abstraktni parady, pak rozumim, ze nenachazis kvality, pro ktere bys tomu filmu mel fandit. Je ale mnoho lidi, co je tam najde, co si je uzije a treba se jednou budes divit, ze se mezi nas, magory co ten film miluji, jednoho dne zaclenis ;o)

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Squash: jedinej nebudeš.. třeba na to má vliv tvůj věk a znalost nedávné historie republiky.

Squash

Squash (hodnocení, recenze)

Co to proboha je ? Jsem tu snad jedinej, kdo absolutně nechápe, o co v tom filmu jde? Inženýrek si přijde do nějaké pofidérní továrny, kde na jedné straně stojí pedantní slizoun, na straně druhé parta vypatlaných bláznů a někde uprostřed šílenci co zrovna vyvalili dveře od ústavu.... . Do toho mi nějak uteklo co vlastně v té továrně vyrábí, když hrstka lidí někde dře jako šroub a valná většina nedělá nic jiného něž kraviny a mejdany na pracovišti, a i samotný zaměstnanec v půlce filmu přizná, že neví co má dělat. K tomu banda šéfů, který si hrajou na to, že řídí světovou továrnu a jedinej kdo by měl snahu makat je inženýr, který ale vlastně neudělá nic. Do toho ten přiteplenej Arnošť, jeho plány a celá discotéka, která sama o sobě je nějaká pofidérní. K tomu je šéfem továrny generál, půlka lidí je ozbrojena a na závěr naběhne komando se samopali z vedlejšího kanclu.... . O ději nemá ani cenu se zmiňovat, dyť tam žádnej neni.... člověk by moh vidět prvních a posledních 5 minut a věděl by o filmu tolik co ten co ho viděl celej. Navíc by si ušetřil ty scény, kdy všichni zmagořej, což je vlastně 95 % z filmu. Zkrátka jako film je to odpad bez špetky smyslu, děje, logiky. Komu se to líbí tak musí být stejně pošahanej jako aktéři ve filmu jinak prostě nevim. Uznávám, že se člověk nečemu zasměje ale bohužel jen demenci filmu.

na příspěvěk reagoval k5456

Vlastous

Vlastous (hodnocení, recenze)

Film, který mě nadchl svými strašnými písněmi, svoji příšerně geniální atmosférou a svou monumentální a do nebe volající divností.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

L_O_U_S: Protože je to prostě Vorel. Ten film je zkrátka velmi stylizovaný a ta stará auta jsou jen jedním z mnoha prostředků této výrazné stylizace.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Napadá mě, proč když se má film odehrávat někdy v 80. letech, jsou v něm použity staré automobily. Asi je to režisérův záměr - podle mě tím chtěl znázornit bezčasovost té doby.

superzajda

superzajda (hodnocení, recenze)

Film Kouř, se bez debaty od ostatních filmů - nejen českých, liší svojí poetikou. Úžasná stylizace, nadsázka, humor, songy, choreografie, pointa!!! Originální a celkově kompaktní. Dle mého názoru, skvost české kinematogrofie!

Matts

Matts (hodnocení, recenze)

mike007: No na tvoje youtube videa, na které v profilu odkazuješ, to nemá ani zdaleka. Z návodu, jak přehodit data v excelu ze sloupců do řádků jsem byl rozhodně víc odvařenej, než z Kouře :)))

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

Konečně v televizi... A jako naschvál na kanále, který nemáme... :-(

s-train

s-train (hodnocení, recenze)

špičkovej film o blbejch situacích :) ranec asi nepochopitelnej film v tyhle dobe ale jinak urcite spickove natocenej i zahranej... dobrej vyber hercu

Sluganda

Sluganda (hodnocení, recenze)

Co to nevidí mé oko modravé ... jste skvělý, jste báječní jste dokonalí !

Jeer

Jeer (hodnocení, recenze)

Atmosféra dusivá, stejně jako všudypřítomný kouř... ale jinak je to fajn, fajn, fajn... tahle vlezlá píseň mi zní v hlavě už druhý den po skouknutí...

maaan

maaan (hodnocení, recenze)

filmek okay...jen mi je divny, proc neni hlavni hrdina Jan Slovák (Mirek) napsany v kolonce "Hrají"???

Kota

Kota (hodnocení, recenze)

Tak jsem dneska videl Kouř a musim hodnotit moc dobre :-D ... Dj Arnost si to na discu dava opravdu paradne a jen doufam, ze se mi podari sehnat nekde nejaka MP3 z filmu ... kdyby jste o nejake te mp3 vedeli, urcite se zlobit nebudu ...

ElCon

ElCon (hodnocení, recenze)

Tak podle mě je tohle dílo to nejlepší, co vzešlo z pod ruk českýho režiséra. Humor není nijak složitý - ikdyž, v podstatě to stejné se dá říct o Monthy Pythonech a přitom - dokáží rozesmát jen pouhým slovem. Tenhle film se bude líbit tak jedomu ze sta, ten si to ale náležitě užije. :-)

Terter

Terter (hodnocení, recenze)

2kobliha: To sice ne, ale i kdyby ztvárnil jenom DJ Arnoštka, zůstane navždy v našich srdcích :-)

dawid

dawid (hodnocení, recenze)

Opravdu film, který si buď zamilujete nebo nenávidíte. A jak je napsáno v komentářích - něco mezi Lynchem a Monty Pythons. Sklepácký film, který nejvíce postrádá sklepáckou poetiku, ale vůbec to není na škodu. A Jarda Dušek už nikdy nikde nehrál takovou svini jako tady... Fakt z něho šel strach, že?

Marat

Marat (hodnocení, recenze)

Je pravda, ze film ma slabsi mista, ale jinak je naprosto skvely. Obzvlaste DJ Arnost:-))

 (hodnocení, recenze)

Demence... Totalni....Po shlédnutí musim přehodnotit svůj žebříček best of filmu...

Související novinky

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Reklama

Reklama