Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, po tom co jsem si tady přečetl tolik nadšených ovací si připadám jako bytost z jinýho vesmíru. Já se vůbec nesmál, až na každou scénu z Jiřím Sovákem a sem tam nějakou tu vyprdlou hlášku. Nezastírám, že to dílko je originální, ale k čemu to, když jsem se během film drbal a přemejšel jestli blechy psí na člověka skutečně nejdou. Nechci tady to obrovské nadšení z tohoto filmu nějak kazit, tak toho už radši nechám. Výhodou / nejen / tohoto filmu je Olga Schoberová je totiž strašně koukatelná. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluje asi většina Čechů, ale řekl bych, že jen málokdo si doopravdy uvědomuje, jak geniální perla to je. Zatímco spousta jiných českých superoblíbených komedií jako Vesnička, Mareček apod. připomínají poctivé a výživné vepřo-knedlo-zelo, tohle je vyložená lahůdka pro opravdové gurmány, rozkoš pro všechny filmové smysly. I v kontextu celosvětové kinematografie se jen zřídkakdy vidí tak vypilovaná kombinace skvěle zamotané zápletky, absurdního, černého, suchého i mnohého jiného humoru, dokonalých hereckých výkonů (Iva Janžurová mohla konečně naplno rozvinout svůj bezbřehý komediální talent), neskutečně originálních režisérských vychytávek, legendárních hlášek a vůbec celkové "světovosti" celého filmu - kdyby jej natočili Američani nebo Francouzi, je z toho legenda. Opět si nezbývá než obligátně povzdechnout - tohle už dneska nikdo nevymyslí, a i kdyby vymyslel, nikdo to nezaplatí. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Další z klenotů české (československé) komediální tvorby. Má sice pomalejší rozjezd, ale v jednu chvíli se přestane hlídat a začne ujíždět zběsilým tempem až do bláznivého finále. Snad kromě pana Hrušínského zde byla obsazena celá tehdejší herecká špička, která odvedla výbornou práci, navíc pod taktovkou Václava Vorlíčka (byl jsem hodně překvapenej, když jsem si po zhlédnutí snímku nepřečetl jméno pana Lipského, který má na svědomí všechny ostatní crazy komedie z té doby). Co dodat? Snad jen, že to bude za 5* a nemůžu jinak, než doporučit. "Abych z vás neudělal nezaměstnaného!"; "Ona dostala provaz, ale má kliku, umírá na játra"; "Zavři oči brouku!" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Který blbec mě zastlal do postele? Copak jsem nějaký termofor?" Již několikrát jsem uchránil svůj krk před kontaktem s břitvou tím, že jsem při erotické výzvě předvídavě nezavřel oči. Patrně proto jsem se nemohl stát dvojnásobnou vdovou a stále trvám na tom, že zrušit armádu je ekonomicky prozíravý tah. Hvězdy mi zkrátka ještě nikdy nezalhaly a co se týká ztřeštěných komedií, tak nadšeně hlasuji pro jakýkoli úlet. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tothle je snad nejbláznivější komedie ze všech, kde se nikdo nevyzná kdo je kdo. Výborný herecký koncert Ivy Janžurové v roli herečky Evelyn Kelettiové a umělé ženy nejdříve s mozkem astrologa Hampla a později vražedkyně Štubové. Co vše se rozjede, když se král Rosebud IV. (krásně sarkastický Jiří Sovák) rozhodne zrušit armádu. To se samozřejmě nelíbí armádním špičkám a tak úkolu na odstranění krále je pověřen plukovník Steiner (výborný Eduard Cupák). Děj filmu je neustále v pohybu, nikdy se nezastaví, ale přímo kvete radostí ze života, bublá a klokotá, gejzíry vtipných nápadů přímo tryskají ven. I když je někdo mrtev, neznamená, že nemůže oživnout v někom jiném a tak se nemůžeme divit, že si astrolog Stuart Hampl (koktající Jiří Hrzán) vezme za manželku nejen půvabnou herečku Molly (Olga Schoberová), ale také jejího snoubence, plukovníka Steinera, když se předtím z něj stává dvojnásobná vdova. Další vynikající role: bratranec Rosebuda, král Oscar XV. (František Filipovský), generál Omar Otis a zároveň premiér (Čestmír Řanda), bývalý voják, nešťastník a kuchař Bobo (Jan Libíček), továrník Keletti (Otto Šimánek), jeho prohnaný sekretář (Lubomír Kostelka), kriminálník Koko Bluhm (Vladimír Menšík), profesor Sommer (Miloš Kopecký), vražednike Štubová (Helena Růžičková) a herec Gugenheim (JIří Lír). Nádherně zurčivá bláznivá komedie, která se se svým vtipem nikdy nezastaví. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Keď bol scenár už spolovice hotový, prišiel Václav Vorlíček s nápadom, ktorý takmer zbúral skoro vytvorené dielo. Miloš Macourek od zlosti vzal napísané stránky a s obrovskou námahou ich natrhol, ale úplne pretrhnúť sa mu ich nepodarilo. Od zlosti vyskočil, kopol do dolnej skrinky knižnice a noha mu ostala vo vnútri, pričom sa škaredo zranil. (Raccoon.city)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama