Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vážení nositelé oscarových nominací za Sunset Boulevard (1950) – herec William Holden a režisér Billy Wilder – se o tři roky později znovu sešli ve strhujícím dramatu z 2. světové války Stalag 17. Výsledkem byla další nominace za nejlepší režii pro Wildera (jeho čtvrtá) a Oscar za nejlepší herecký výkon pro Holdena. Holden vytvořil postavu cynického, protřelého seržanta J. J. Seftona,vězně v nechvalně známém německém zajateckém táboře, který tráví své dny vymýšlením všelijakých kšeftíků a obchodováním s Němci výměnou za zvláštní výsady. Když jsou ale dva vězni zabiti při pokusu o útěk, ukazuje se, že mezi vězni je zrádce. Je to Sefton? Role velitele tábora je výjimečně ujal slavný producent a režisér Otto Preminger, herec Robert Strauss získal oscarovou nominaci za postavu "Zvířete". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Stereotyp amerických válečných filmů o hloupém nepříteli mě už vážně unavuje. Vzhledem k tomu, že tento film je i komedie, odpustím mu pohled do zajateckého tábora jako do místa plného pohody, žertíků a možná špetky nudy. Hledání špicla z řad vězňů je celkem napínavé, až na zjištění hodná geniálního detektiva odhalujícího pachatele z kávové sedliny, především zjištění pravého jména zavání již eskamotérstvím. Snímek, ač místy značně naivní, je velmi dobře zahrán a pokud se člověk povznese nad některé nesmysly, je i poměrně zábavný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Keby som mal tento film k niečomu prirovnať, tak mi ten mix komédie, irónie a drámy vo vojnovom prostredí najviac pripomína môj obľúbený seriál MASH. Film vďaka ktorému som objavil fenomenálneho herca Williama Holdena, ktorý perfektne vybalancoval postavu parchanta so svojimi vlastnými zásadami. K tomu mu prihráva množstvo chirurgicky presne zahraných komických postáv, ktoré nikdy neskĺznu k trápnosti. Je to podľa mňa najlepší film Billy Wildera, ktorý aj keď natočil mnoho skvelých a žánrovo čistejších filmov, tak práve tento mix žánrov mi od neho sadol najviac. Klenot, ktorý nezostarol ani o sekundu. Nemajte strach z dátumu vzniku a rozhodne si ho nenechajte ujsť. Určite nebudete ľutovať. Odporúča ho desať z desiatich väzňov z nemeckých zajateckých táborov. ;-) Edit asi po desiatom zhliadnutí. Je to presne ten typ feel good filmu, ktorý si rád púšťam opakovane a zakaždým ma neskutočne baví. Hlavne záver je úchvatný a vychutnávam si gesto každej postavy pri finálnom odhalení. Proste pecka, ktorá funguje aj ako skvelý Vianočny film. A CZ dabing si tiež zaslúži obrovskú pochvalu. ČT sa vyznamenala.10/10. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Filigránsky Wilder opäť raz vybrúsil skvelý scenár, s ktorým dokáže odľahčiť i tak neokázalo drsné prostredie vojnových zajatcov. Dám ruku do ohňa, že z toho napočal kultový MASH. Skutočne, len málokto dokáže vyfarbiť tak pestrou náladovosťou miesto i postavy v čiernobielych filmoch, ako Billy. Prečo ale Ace in the hole prepadol a tento minimalistický válečák uspel, nevedno. Holden bol vďaka tejto úlohe pripravený vyjednávať za milión ohľadom Bridge on the river Kwai. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Videl jsem to bez titulku, takze mi nektere veci mozna unikly, ale podrtzeno secteno to nebyla az takova bezchybna zalezitost, jak by clovek podle hodnoceni zde mohl mit mylny dojem. Oproti Great Escape je to preci jenom slabsi odvar i kdyz charaktery jsou zajimave a humoru je tam mozna az presprilis... Film zacina tam, kde ostatni obycejne konci - utekem z nemeckeho lagru. Prestoze neni utek uspesnym, veseli a volna zabava na adresu tupych nemeckych strycu pokracuje... Holden je super, ale jinak je to banda americkych komiku s frckami serzanta. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STALAG JE NĚMECKY VÁLEČNÝ ZAJATECKÝ TÁBOR. V NAŠEM TÁBOŘE NÁS BYLO ASI 630. VŠICHNI OD AMERICKÉHO LETECTVA …“ /// Předně podotýkám, že by se dalo diskutovat, jak moc je to válečnej film. Na druhou stranu, proč by v zajateckým táboře nemohlo bejt víc vtipně než hnusně. Takže uniformy tady jsou, i ty německý, každej pokus o útěk je spravedlivě potrestanej … a že má náckovskej dozorce furt dobrou náladu a s chlapci šprýmuje – inu, jinej kraj, jinej mrav. (Jen to neříkejte těm v Tichomoří.) Barák pro 75 chlapů a hlavní zápletkou je práskač. Taková je to dramatická veselohra s pěkným (dramatickým, vojenským…) závěrem. Soráč, čekal jsem trochu něco jinýho. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se natočit reklamu na zajateckej tábor. 2.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel postupně, tedy jednotlivé záběry tak jak je ve filmu vidíme. Spousta herců byla překvapena rozuzlením. (Kulmon)
  • Režisér Billy Wilder natáčel snímek v obrovském stresu Jeho předchozí film Eso v rukávu (1951) totiž propadl a studio Paramount tlačilo na Wildera, aby jeho nový snímek ztráty vynahradil. Stalag 17 u diváků uspěl, spolupráce autora se studiem však skončila. (Vodnářka)

Reklama

Reklama