Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V diagnostickém ústavu na severu Čech zabije chovanec vychovatelku. Ministr slibuje rázné řešení a pověřuje školského ombudsmana, aby celou situaci prošetřil přímo na místě. Aleš Pelán (L. Vaculík) se hned první den ve funkci ocitá v prostředí, které je mu cizí. Kde děti nevěří dospělým a dospělí dětem… (Česká televize)

Recenze (49)

mira007 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řemeslně, herecky i námětem by to bylo za čtyři hvězdy, ale prostě tohle  je inspirovaný případem sedmnáctiletého vraha Dominika Kalendy, který zavraždil vychovatelku a druhou přizabil v ústavu v Chrastavě a tady z něj udělali chudáčka div ne hrdinu, bojovníka proti sexuálnímu násilí.  Svět sice není černobílý a já v tom ústavu nebyl, ale moc bych nedal ruku do ohně za hovado, u kterého soudce zalitoval, že mu jako mladistvému nemohl dát víc než osm let. Taky na rozdíl od předchozího dílu autoři radši zbaběle v závěrečném dovětku neříkají nic o osudu aktérů, ale radši se sluníčkářsky zamýšlejí nad žalostným stavem ústavní péče a o tom kolik těch svěřenců je pod lékama. Co to má být? ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sám o sobě je tento případ tak silný a samotná situace kolem diagnostických ústavů tak aktuální, že lepší díl snad ani nemohl být. Neodborná společnost se možná diví, co že to v tam našem školském systému funguje (nebo spíš nefunguje), ale lidé z branže tomuto dílu moc dobře rozuměli. Nejlepší je ovšem závěr a rozmluva Vaculíka s Pleslem. Tragikomický závěr. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pan ombudsman má pochopení a je empatický, přitom umí tvrdě jednat. Sice nejde odčinit brutální akt, nicméně nahlédneme do uzavřené společnosti. Pod pokličku ústavu, jehož obyvatelům nikdo zvenčí nerozumí. Když už se ale dobral kýženého cíle, hodí do jeho práce vidle politika. A i o tom je život. Umně natočené drama, jež odlehčil pouze panský kočí. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

......vysoké hodnotenie na čsfd a.....pre mňa hooodne slabé.....dospievajúci zabije vychovávateľku - proste je mŕtva - niekomu bude chýbať nie?.....a Vaculík celý čas hľadá ,že prečo - aby našiel poľaahčujúce okolnosti....no dobre našiel ich a čo vychovavateľka,ktorá robila za malý plat v hnusnom prostredí......je a ostane mŕtva.... ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl si vzal hodně velké sousto a k mému překvapení se s ním vyrovnal nad očekávání dobře. Nic nezastíral, na malém prostoru dokázal věrohodně obnažit hodně bolavých míst a závěrečná pointa i dialog byly přímo mistrovsky vygradované. Tak to v politice chodí. Nemůžu jinak než za plný počet – ČT překročila svůj stín. Určitá zkratkovitost je na tak stísněném časovém prostoru odpustitelná. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Když Pelán (Lukáš Vaculík) píše mail ministrovi, vidíme na monitoru počítače, že udělal pravopisnou chybu. Ve větě: „Věc se mi jeví výrazně komplikovaněji, než na začátku týdne,“ se nepíše čárka před „než“, neboť nejde o vedlejší větu. Kuriozní je to, že Pelánovou aprobací je právě čeština. (awful)
  • Premiérové uvedení epizody sledovalo 1,34 mil. diváků (15+), což byl nejlepší výsledek večera i celého nedělního dne. (rublik05)
  • Případ se stal ve výchovném ústavu v Chrastavě na Liberecku v roce 1998. Ve skutečnosti pachatel zabil nejen vychovatelku, ale pokusil se zabít i její sestru, která po útoku zůstala mentálně retardovaná. (sator)

Reklama

Reklama