Reklama

Reklama

Koralína a svět za tajnými dveřmi

  • Česko Koralína a svět za tajemnými dveřmi (více)
Trailer 1

VOD (1)

Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče. Přestěhovala se s rodiči na nudný venkov. Doma musí být zticha, hlavně nevyrušovat a jít nervózní mamince a duchem nepřítomnému tatínkovi z cesty. Koralína se nudí, a tak se vydá na průzkum okolí. Seznámí se s poněkud střeleným a upovídaným chlapcem Wybiem a jeho kocourem. V domě pak objeví tajná dvířka, která ji zavedou do světa skoro stejného jako je ten současný, jen tatínek a maminka tam mají místo očí knoflíky. Všechno je tam dokonalé, rodiče jsou hodní a mají pro ni vždycky spoustu času. Ale netrvá dlouho a Koralína zjistí, že vše není tak růžové, jak se původně zdálo. V ohrožení se octne nejen ona, ale také její skuteční rodiče. Koralína bude muset vynaložit veškerý svůj důvtip a odvahu, aby svou skutečnou rodinu zachránila. (TV Nova)

(více)

Recenze (850)

Webb 

všechny recenze uživatele

Po delší době zase parádní temně děsivý chytlavý animák, který brnká přesně na mojí notu. Zdál se mi v detailech docela propracovaný, děj záživný, příběh zajímavý a o něco lepší než Up ze stejného roku. Vůbec jsem se nepřistihl že bych se nudil a za to mu skládám poklonu. [7,5/10] ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zábavná přehlídka bizardních nápadů spisovatele Neila Gaimana (který tentokrát trochu více čerpal i z Alenky v říši divů) a košatá ukázka vizuálního cítění Henryho Selicka - pravého režiséra kultovní Noční můry před Vánocemi (Burton tenkrát jen produkoval). Animace je skvostná, příběh patřičně napínavý a pohádkový a hlasové projevy přizvaných herců taktéž stojí zato - hlavně Dakota Fanning se pořádně předvedla. Škoda jen toho otřepaného námětu vypůjčeného z již zmíněné Alenky v říši divů, od Gaimana jsem přeci jen čekal trochu více invence...zdá se, že se cesty Selicka i Burtona opět setkaly - zatímco Selick natočil variaci na Alenku, Burton nám v roce 2010 předvede vlastní verzi přímo téhle pohádkové klasiky. 85% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Problém Gaimanovy Koralíny je, že je to vlastně oddechová záležitost, která vás zabaví maximálně na dva dny. Skvěle se čte, je zábavná, je v ní plno bizarních nápadů. Ale není ani moc originální, ani napínavá. Kdyby Selick chtěl, mohl s námi na chvíli hrát hru a zkoušet to na nás s holčičkou, která si stvořila imaginální svět s dokonalými rodiči, protože její vlastní svět je nudný a otravný. Jenže Selick se o tohle ani nepokouší, od začátku víte, na čem jste. Úvodní sekvence s hadrovou panenkou je úžasná, ale nic tak originálního a kouzelného už ve filmu dál neuvidíte. Navíc se film překvapivě táhne, zvlášť první polovina je utahaná a chybí jí napětí. Chtělo to krátit minimálně o dvacet minut. Teď k tomu pozitivnímu - Koralína se nepodobá žádnému jinému animáku, ať už zpracováním nebo režií. Je posmutnělá, trochu depresivní, kouzelně dětská a plná zvláštně pokroucené reality. I proto dávám palec nahoru. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pěkná animace a zajímavý příběh, který znám už z dětství z Gaimanovy knížky. Přesto, i když některé ty staré pocity, jež jsem tehdy z četby měla, ve mně tento film znovu vyvolal, z nějakého důvodu jsem čekala o něco lepší zážitek, zenechávající hlubší dojem. Co se dá dělat... i tak jsou to však lepší 4 hvězdičky. ~(4,1)~ ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Gaimanovo dílo plné fantazie skrývající se zejména ve změti geniálně plynoucích slov na stránkách knih při každém přenosu do konkrétních obrazů ztratí část svého kouzla, ať už se jedná o film nebo komiks P. Russela. Zkušený režisér animovaných filmů Henry Sellick však jakési napojení na Gaimanovu představivost stejně jako schopnost vyprávět příběh zajímavý pro dětského i dospělého diváka předvedl výborně. Odvaha, tvrdohlavost a síla jít si za svým neupadají v případě Koraliny do žádných pro dětské filmy typických klišé, sousedé zůstávají stejně kouzelně bláznivými a záhadnými, že si je divák prostě musí oblíbit a svět za zavřenými dveřmi působí i přes svá lákadla odporně podle a zákeřně. Myslím, že Neil Gaiman i všichni jeho fanoušci mohou být stoprocentně spokojeni. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Milujem tento druh animácie.... a príbeh, že wau ja som to už videla najmenej 5x a stále sa mi ten film strašne moc páči, super hudba a na rozprávku riadne uletené a mysteriózne proste pecka! (Zhliadnuté 9x) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prečo som len na tom nebol v kine? Zážitok na monitore (alebo v tv) polovičný! Tú pavučinu som chcel vidieť 3D! Henry Selick je režisérom Ukradnutých vianoc a nie Burton, pokiaľ by to stále ešte niekto nevedel. Jeho imaginácia stojí zato a preto považujem Karolínu za mierne nedocenenú, na druhú stranu scenáristicky sa nejedná o žiaden klenot, ktorý by menil históriu súčasnej animovanej tvorby. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nemám rád 3D filmy, jejichž 3D efekty jsou pouze reklamním tahem. Ve třech rozměrech byly snad pouze titulky. Z celé pohádky mě oslnila prakticky jen lehce hororová atmosféra, případně úvodní výroba panenky. Animace nebyla rozhodně něco z čeho bych slintal, příběh byl dost nezajímavý a zápletka snadno prokouknutelná. Závěrečných 30 minut ušlo. Snímky o tom, jak se dítě zatoulá do fantasy světa mě snad ve všech případech neskutečně iritovaly. Slabší dvě hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel RedAK. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

WARNING: Je možné považovat úvodní větu za spoiler. Dostat se do světa za tajnými dveřmi neni vůbec legrace, zvlášť když tam místnímu světu vévodí mrcha která vraždí děti jenom pro svojí vlastní existenci. Když jsem viděl úvodní titulky myslel jsem si, že koukam na nejlepší animovanej film všech dob a jak film plynul dál, věděl jsem to určitě. Zajímavej a lehce depresivní příběh s občasnou dávkou humoru vás doslova vcucne do tohohle díla jako nic a ještě po skončení závěrečných titulek se budete bát, že se v noci probudíte s tím, že vás myšky odvedou do světa ve kterém nic neni jak se zdá. Moje návštěva v tomto světě dopadla na jasnejch pět hvězd. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Až dětsky hloupoučký příběh, který je sice podán úžasnou grafikou (inspirovanou viditelně T. Burtonem), ale sám o sobě dokáže jedině nudit a rozum dohnat k "vypnutí". Pro děti však jistě skvělá podívaná, která se jen lehce vznáší nad průměrem. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Aké úžasné a duchaplné... roll. Pevne verím, že to bolo písane od srdca, ale popravde čo také má Coraline čo mnohé podobné snímky nie? Skvelé vizuálne prevedenie... nádcherny príbeh, tajomný, mystery? (:krútim očami:) Pretiahnutá stopáž, klišé, chaotické prelínanie a celkové prevedenie mne osobne vôbec nesadlo... 5/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Od režiséra The Nightmare before Christmas, Henryho Selicka a výborného spisovatele a scénáristy, Neila Gaimana, se nám dostává potemnělého pohádkového příběhu o Coraline a jejích rodičích - čtyřech rodičích - dva normální a dva, no, zkrátka místo očí mají knoflíky a nemyslí to s Coraline tak dobře, jak by se na první pohled mohlo zdát. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se toho bál a nechtěl jsem do toho za žádnou cenu jít, styl animací Nightmare before christmas se my líbil, ale po zklamání jménem Mrtvá nevěsta jsem do toho jít prostě nechtěl. Ale tak jednou to přijít muselo......... A byl jsem nadšen stejně jako u NBCH. Animace byla opět úžasná jen mi přišlo že někde je to divně střihlý, ale i tak to nepokazilo můj 100% zážitek. Na pohádku je to poměrně temný, postavy jsou skvěle napsané hlavně proměna "mámy dvě". Hlas postav byl výborně zvolený, hlavně Keith David pro kočku, ten hlas byl dokonalej. Je pravda že film občas uklouzne(hlavně zpíváním) ale svůj účel plní dokonale. Jen děti by se u toho mohly i nudit. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tomuto stylu tajemné pohádky jsem zrovna dvakrát na chuť nepřišel. Divadelní představení "kynutých" mořských pan, skákající myšky, kouzelná zahrada a některé zvláštní grafické choutky jsem jen těžce vztřebával. Od druhé půle, kdy Koralína příjde věcem na kloub a přibydou akční pasáže, už to za podívání stojí...včetně pěkného hudebního doprovodu. 60% ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Nedostal jsem se tomu pod kůži. Rád bych dal víc, ale ne. Respekt z knoflíků v předloze? No, neznám ji, nedokážu posoudit. Pamatuju z toho pramálo, budiž. Předloha je prý dětská dark fantasy, tady jsem byl trochu na rozpacích. Zapomeňte Ukradené Vánoce, toto je opravdu dětské, ale oproti tomu nejnapínavější scény až trochu klasicky-hororové. Být mi deset a v kině, rozdýchávám to zbytek dne. Ale asi to byl účel, co já vím. Výtvarná stránka je ovšem hodně pěkná, nemohu popřít. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Selickova "Noční můra" je můj nejoblíbenější animák a jedna z nebližších srdcovek, Koralína -- nevěřil bych, že to kdy řeknu -- je dost možná i o chloupek lepší. A dospělejší. Burtonovsky dokonalá forma pro formu bez řádného obsahu, tolik mi mrzačící jeho poslední filmy, tu je ideálně propojena s potřebnou, až Ardmanovskou, dějovou genialitou a hravostí. ___ Je zajímavé sledovat, jak "žaci" přerosli své učitele. Platí to totiž i o silně inspirovaném skladateli Bruno Coulasi, dokazujícím, jak moc je už Elfman za vrcholem (poslední tak přesně padnoucí soundtrack jsem slyšel od Giacchina u Úžasňáků). Tam, kde celá snaha u efektní Mrtvé nevěsty končí, Coraline teprve začíná. Je to jistě zásluha knižní předlohy, ale i Selickova režie je suverénější. Jeho perfektně představený fungující minisvět o pár postavách a jednom domu je ukázka jeho vypravěčského umu. ___ Je obdivuhodné, že se nebojí seriozně bez pomrkávání strašit. Ze scény s duchy vám nebude nejlépe a houstnoucí napětí je ke konci téměř neúnosné. Jediná drobnost, která mi na filmu neseděla úplně, byla část předcházející finále. Slabé zkrácení by jí neuškodilo. ___ 10/10 ___ A knížka je také skvělá. Škoda možná, že film není důsledný v jejích hororových pasážích. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Nebylo to sice tak moc temné a bizarní jak jsem podvědomě čekal, bylo to však svižné, zábavné, napínavé a v závěru i hororové, plné nápadů. Vlastně mám pocit, že díky několika změnám a novým prvkům (nemluvící Wybie, akrobatický Bobinsky), možná i lepší než literární předloha, a to i přesto, že tu pár drobností z knihy chybělo. Atmosférou se dokonale prolíná pohádkové fantastično se strašidelností, dětské a hororové je v dokonalé rovnováze a jedno výtečně doplňuje druhé aniž to někde skřípe. Nikde v dohledu není nic co by rušilo (třeba otravné písničky), zato jsou tu na každém kroku drobné nápady, které mě bavily stejně jako nové pojetí některých postav, dokonale zapadající do zvoleného stylu. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Nadechněte se, přikrčte a projděte (pozor na hlavu) tajemnými dvířky do světa barevné fantazie, kde skákající myšky hopsají v ohromné formaci, kde se jezdí na obří kobylce a kde se místo očí nosí knoflíky... Coraline je vizuálně vymazlený bonbónek, který dokáže slušně balancovat na pomezí kouzelné pohádky s tajemnou atmosférou a hororu. Je to ulítlé, je to barevné, je to přeplněné bizarními nápady, je to přesně takové, jaké to má být. Navíc k tomu hraje velice sympatický hudební doprovod, takže nemůžu jinak, i když bych si dokázal představit Coraline ve verzi tak o deset minut kratší. P.S. Nechci si hrát na chytráka. Konec konců na to nemám ani pozici, od Gaimena jsem nic nečetl a viděl jen dvě adaptace, ale umí ten chlapík i něco jiného než variace na jiné příběhy? ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Koralína minimálně otřásla trůnem pro nejlepší film roku 2009. Čekal jsem, že se mi tahle animace bude líbit (Ukradené Vánoce jsou skvost), ale nečekal jsem, že režisér přijde s tolika nápady a s tolika vychytávkama, ač je to celé "jen" další variace na Alenku. Koralína má spoustou úžasných postav, Koralína má výborné tempo a hlavně - U Koralíny jsem si cítil jako malé dítě a napjatě koukal, co bude dál a jestli dobro opravdu zničí zlo. Nevím, jak film vychvátil ještě více. Těším se na další zhlédnutí. Lepší než komiks ()

Související novinky

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

Po Škatulácích se vydáme do Japonska

26.12.2014

Studio LAIKA, jež se soustředí na mizící umění stop-motion animace, nám zatím nadělilo tři celovečeráky. Koralína, Norman a duchové i Škatuláci měli úspěch u diváků i u kritiků, není tedy divu, že v… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

A režisérem se stává...

A režisérem se stává...

01.02.2009

Moment, ale jakého filmu? Dnes nebudeme troškařit a naservírujeme vám rovnou tři kousky. Především je tady adaptace nejnovějšího bestselleru Neila Gaimana The Graveyard Book (v češtině vyšlo jako… (více)

Reklama

Reklama