Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během vánočních svátků rozpoutá v ulicích Gothamu peklo znetvořený muž přezdívaný Tučňák. Mstí se za rodiče, kteří ho po narození hodili do kanálu, i za samotu, v níž byl nucen žít. Jeho nenávisti využije milionář Schreck a přesvědčí ho ke kandidatuře na úřad starosty. Chce jeho prostřednictvím ovládnout město. Milionář Bruce Wayne je nucen znovu v masce Batmana vyrazit do boje, vinou Tučňákova ďábelského plánu se však stává v očích veřejnosti zločincem. Zvrátit nepříznivou situaci a k tomu zachránit město se zdá nemožné. Naštěstí je tu ještě Kočičí žena, která má se Schreckem nevyřízené účty. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (704)

JFL 

všechny recenze uživatele

Takové to když se s odstupem takřka tří dekád kouknete na film, který na vás udělal dojem v raných nácti letech, a zjistíte, jak je překvapivě bizarní, vyšinutý, zvrhlý, nadržený, unikátní a nádherný. V dnešní éře důkladně plánovaných blockbusterů, které se sice marketingově tváří jako ohromně novátorské či originální, ale při tom jsou úzkostlivě kontrolované v zájmu korporátní image, působí Burtonův druhý Batman jako skvostně antisystémový počin. Nejen, že Burton ignoruje komiksový kánon obsedantně střežený fanoušky, na které zcela vědomě kašle. Zaštítěn štědrým rozpočtem a tvůrčí kontrolou spřádá romanticky chorou a slizce krásnou antitezi různých amerických mýtů od politického systému přes superhrdiny až po Vánoce. "Batman se vrací" je jako sněžítko obrácené vzhůru nohama, jehož dno odhaluje skrývané ošklivé nitro kýčovité idyly na jeho nyní odvrácené straně. S až operní rozmáchlostí Burtnon diriguje fantasmagoricky stylizované výjevy, v nichž se snoubí gotická monumentálnost s vychýleností expresionismu. V tomto světě pak nechává řádit cirkusácké zjevy, od nichž se zdejší hrdinové i padouši liší jen v tom, že z různých důvodů nemohou dávat průchod svým niterným tužbám. Spandex byl vystřídán latexem, přičemž masky a kostýmy tu nevyznívají jako silácká brnění, nýbrž fetišistické oblečky, které marně zkouší před vnějším světem skrýt dětská traumata i dospělácké perverze, obsese a sny o nespoutané moci. Burtonův batmanovský biják ale při tom všem není nabubřele temný a vážný jako ty z nového tisíciletí. V jeho groteskní vizi je ponurost stejně zásadní jako klasická komiksová nevážnost až slapstickových rozměrů. Stejně jako zdejší svět, také jeho logika, násilí i sami antihrdinové jsou poťouchlí, teatrální, dětinsky zlovolní, ale také plní zármutku, bolesti a naivní touhy po něčem lepším. Nakonec stejně jako všechny správné vánoční bijáky i tento pojednává o rodině, sounáležitosti a spočinutí v náruči blízkých. Jen s tím rozdílem, že zdejší hrdinové o tom mohou pouze snít. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Pokračování mě bavilo o něco víc než první Burtonův Batman a to nejen díky "probuzené" hudbě Dannyho Elfmana, která byla slyšet hned od začátku a neutichala po celou dobu, zatímco v předešlém díle, tam jeho hudba nebyla tak znát jako tady, ale také díky o něco lepší atmosféře a zajimavějším záběrům. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařené pokračování pana netopýra. Je vidět, že Tim Burton dostal díky celosvětovým tržbám z prvního dílu větší pokladničku, s kterou se vypořádal na výbornou. Vizuální efekty, atmosféra, dobré masky a postavy: Danny DeVito jako Tučňák vynikající, Michelle Pfeiffer v roli sexy Kočičí ženy a Batman Michael Keaton tradičně charismatický s dobrým výkonem. Tim Burton dodal atmosféře velmi dobrý komiksový nádech a drží se kvality prvního dílu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +atmosféra, akční spád, záporné postavy, kočičí žena -možná je až moc cítit Burtonovský rukopis, paradoxně je Keaton v kůži Batmana looser největší/// Dnes má film stále co nabídnout a já osobně jej řadím víš než prvního Batmana. Především Christopher Walken je hustej záporák a líbí se mi i změny chování všech postav. Sexy je i kočičí žena, ale když ji srovnám s Halle Berry tak tady je pěkne zfetovaná pomstou a patří spíš do blázince. Ale jinak je fain, že osud kočičí ženy je v obou filmech totožný. Rovněž mě dojali některé scény (Když Seline příjde do kanceláře Shreka a je s nimi i Bruce, nebo když se Kočičí žena, Batman a Tučňák spolu potakjí a mnoho dalších). Kdysy jako dítěti se mi to nelíbilo, hlavně kvůli tučňákovi, dnes jsem však tuto adaptaci přežil, ba co velice si ji pochvaluji./// Celkem 90%/// ()

Psema 

všechny recenze uživatele

V roce 1992, 3 roky po prvním, vynikajícím Batmanovi natočil Tim Burton další příběh z Gothamu. A dá se říci, že v podobně dobré kvalitě. Batman se tentokrát neutká pouze s jedním nepřítelem, ale rovnou se dvěma a to s kočičí ženou (vynikající Michelle Pfeiffer) a záhadným Tučňákem v podání Dannyho DeVita. Tentokrát se do příběhu zamotává i politika, když Tučňák s pomocí prohnilého Maxe Shrecka kandiduje na starostu, aby mohl rozsévat zlo v Gothamu. Tvůrcům bylo jasné, že si tentokrát nevystačí s jednoduchým příběhem jako v předešlé části, a tak vytvořili mnohem komplexnější a svým způsobem realističtější postavy. Samotný děj už se nezaměřuje výhradně na muže v netopýřím hávu, ale na Gotham City, jako celek. Z předešlé části zůstal v obsazenstvu hlavních postav jen Michael Keaton ke kterému přibyli nový kolegové, ať už Pfeiffer nebo DeVito. Je třeba říci, že Keaton si zachoval podobný styl jako minule, což rozhodně neuškodilo a s představitelkou kočičí ženy vytvořil nejzajímavější postavy snímku, narozdíl od Dannyho DeVita, který zůstal poněkud ve stínu svých dvou kolegů. Burton opět vytvořil fantaskní film, který je věrný podstatě komiksu a ani po několika shlédnutích neomrzí. A to jsme netušili, co přijde. :( ()

Galerie (184)

Zajímavosti (75)

  • Než se Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) pustí do výroby koženého oblečku, polije mlékem vrchní část oděvu. V následující scéně je materiál opět suchý. (Carodej_pes)
  • Danny DeVito měl zakázáno komukoliv vykládat o své masce a kostýmu tučňáka. (fannah)

Související novinky

HBO Max plánuje seriál o Tučňákovi

HBO Max plánuje seriál o Tučňákovi

14.09.2021

Tučňák, resp. The Penguin, patří mezi nejznámější Batmanovy záporáky. V devadesátých letech ho nezapomenutelně ztvárnil Danny DeVito ve filmu Batman se vrací, a příští rok se pak dočkáme na filmových… (více)

Dvojka Jumanji nabírá posily

Dvojka Jumanji nabírá posily

06.01.2019

Dvojka k hitu Jumanji: Vítejte v džungli! s Dwaynem Johnsonem (Rychle a zběsile 5) a Kevinem Hartem (Night School) se pomalu ale jistě řítí a tento týdne jsme se dozvěděli o dvou nových hereckých… (více)

Anne Hathaway si brousí drápky

Anne Hathaway si brousí drápky

20.01.2011

Dohadům je konec (a že jich během uplynulých měsíců bylo!), studio Warner Bros. a Christopher Nolan oficiálně představili hlavní záporáky i jejich představitele pro The Dark Knight Rises. Ochránce… (více)

Angelina Jolie jako Catwoman?

Angelina Jolie jako Catwoman?

01.08.2008

Temný rytíř trhá rekordy všude, kde se objeví a vypadá to, že třetí díl je jen otázkou času. Nadšení jsou kritici, fanoušci netopýřího muže i obyčejní diváci a pokladničky tvůrců se plní dolary… (více)

Reklama

Reklama