Reklama

Reklama

Jasné nebezpečí

  • USA Clear and Present Danger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká pobřežní hlídka najde na lodi zavražděného amerického podnikatele i s rodinou. Zavražděný muž je dlouholetým přítelem prezidenta Spojených států Bennetta. Ukáže se, že muž byl zapleten do obchodů s kolumbijskou drogovou mafií a měl jim vyprat 650 miliónů dolarů, které se později najdou na jeho účtech. Prezident ty peníze chce, a tak společně se svým poradcem pro národní bezpečnost Jamesem Cutterem usoudí, že se v tomto případě jedná o jasné nebezpečí, a tím mu dává neoficiální povolení k tajnému vojenskému zásahu s krycím jménem Reciprocita, jehož cílem je likvidace muže, který nechal zabít jeho přítele. Jedná se o muže jménem Ernesto Escobedo. Mezitím je do funkce zástupce ředitele CIA jmenován Jack Ryan, protože admirálu Jimu Greerovi byla diagnostikována rakovina slinivky a on umírá. Jack Ryan žádá kongres o navýšení financování akcí CIA v Kolumbii a dává senátorce své slovo, že se nejedná o vojenskou akci. To pro Cuttera znamená, že musí vojenskou akci v Kolumbii před Reacherem utajit a spojí se s Bobem Ritterem ze CIA. Ritter na akci najímá Johna Clarka, jehož úkolem je vybrat vhodné vojáky, a kapitán Ricardo Ramirez bude celou akci v Kolumbii řídit. Ernesto Escobedo o akci neví a je vzteky celý bez sebe, že se ke svým 650 miliónům dolarů nemůže dostat. Najímá si agenta Felixe Corteze, který zjišťuje, že do Kolumbie přijede ředitel FBI Jacobs, aby o těchto penězích vyjednával s kolumbijským generálním prokurátorem. Jenže Cortez hraje proti Escobedovi právě s Cutterem a nechá Jacobse zavraždit tak, aby podezření padlo na Escobeda. Dohoda je taková, že Cortez Escobeda zabije, převezme vedení nad kartelem a pak sníží dodávky drog do USA. V USA pak zavřou nějaké drogové bossy a bude to vypadat, jakože se daří vyhrávat válku s drogovou mafií. Cutter na oplátku zradí vojenskou operaci v Kolumbii a nechá je napospas Cortezovi. Ritterovi přikazuje, aby se zbavil veškerých důkazů o operaci Reciprocita. Jack Ryan se však o schůzce Cuttera a Corteze dozvídá a nabourá se do Ritterova počítače, kde se mu podaří získat pár důkazů o spiknutí v Kolumbii. Má obavy o životy vojáků a okamžitě letí jako civilní osoba do Kolumbie, aby se zde setkal s Clarkem, a společně se vydají na záchrannou misi... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

ssfan 

všechny recenze uživatele

Podle mě se jedná o výborný film, který nepostrádá napětí a až na vyjímky se nejde nudit. Děj je napínavý i zajímavý, a to proto, že se odehrává v zajímavé lokalitě Kolumbie. Téma filmu bylo velmi dobře zvoleno a příběh je celkem realistický, což zlepšuje můj dojem z filmu. Vynikající byly dialogy i výkon Harrisona Forda. 78% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Stále jsem neviděl Vysokou hru patriotů, ale takhle můžu říct, že se v případě Jasného nebezpečí jedná o celkem jasně nejslabší Ryanovku. Problémem je především nevýrazná akce a nedostatek napětí ve většině filmů, čímž jsou Ryanovky tak typické. K mému překvapení jsem také hůř zkousával délku, se kterou obvykle nemám problémy...Přestože je Ford v roli Ryana výborný, štvalo mě, jak tady byl upozaděný a dokonce se ty nejzajímavější části filmu odehrály bez jeho účasti. To, co mě na filmu totiž bralo nejvíc, byly veškeré nekalé politické praktiky, které navozovaly neblahý dojem, že skutečnost není o příliš jiná - tj. že lidé na hlavních pozicích jsou takřka vždy jen nevědoucími pány, jejichž slovo může být jakkoliv překrouceno a je tedy v podstatě jedno, kdo v tom Whitehousu sedí. Pokud by se film ubíral víc tímto směrem, jistě by to bylo zajímavější, ale to by zas nemohla být Ryanovka:-) I takhle to však působí dost nevyváženě. Velmi slabé tři hvězdičky... ()

Reklama

eJacques 

všechny recenze uživatele

...V návaznosti na film Vysoká hra patriotů se opět objevuje Jack Ryan , který čelí, coby hrdina ctící spravedlnost, čest i dobré mravy, jak Kolumbijské narkomafii, tak prezidentovým poradcům a prezidentovi samotnému a jeho naivní vypočítavosti... Určitě jeden z lepších amerických akčních filmů, kde hrdina ctí spravedlnost s určitou přirozeností jemu vlastní... ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[7.5/10] Tak spočiatku som mal trochu obavy. Ale neboli oprávnené.. Kombinácia menších akčných prvkov, politických vecí a thrillerovej línie dopadla veľmi slušne. Rovnako ako scenáristi napísali slušný scenár, James Horner si tiež svoju prácu odvedie dostatočne a herci hrajú výborne. Hlavné herecké esá Ford a Dafoe a je tu dosť známych tvárí ktoré majú zaujímavé úlohy. Páčili sa mi tu aj akčné scény, miestami aj slušné napätie a prvy thrilleru sú tiež vydarené. Aj celé finále kde sa ukážu slušné akčné scény je pôsobivé. Ale niektoré chybičky tento film určite má. Hlavne dlžka mohla byť o niečo kratšia, stred sa nesie v pomalšom tempe kde vznikne pár slabších situácií ktoré sú menej zaujímavé, no dá sato prehliadnuť, je tu oveľa viacej kladných vecí ako záporných, spokojnosť. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se od 8. listopadu 1993 do 14. března 1994 v D.C., Nevadě, Kalifornii, Arizoně, Virginii, Mexiku a Ekvádoru. (Varan)
  • Ve scénách z Oválné pracovny je na prezidentově pracovním stole jasně vidět dóza s želatinovými bonbóny. Jde o odkaz na prezidenta Ronalda Reagana, o němž je obecně známo, že v jeho blízkosti nesměly „jelly beans“ nikdy chybět. (nOvYl)

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Agent „Mr. Clark“

Agent „Mr. Clark“

20.01.2006

Postavu agenta Johna Kellyho alias Mr. Clarka stvořil spisovatel Tom Clancy (Hon na ponorku). Ten už se ve filmu objevil jednou a to v podání Willema Dafoea v thrilleru Jasné nebezpečí. Tehdy však… (více)

Reklama

Reklama