Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (131)

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Bez Tonyho Hopkinse by bohužel tenhle film zapadl, fakt to táhne především on. Nemám moc rád filmy z období holokaustu, je mi nepříjemný se na ty nácky koukat, připomíná mi to že nejsem neempatické hovado. Nemůžu při hodnocení navíc dát méně než pět hvězd, to si potom připadám jak jeden z těch skopčáků, co tam mlátí nebohé dětičky k smrti rákoskou, prostě čisté emocionální vydírání. Teď mi nezbývá než si jít zahrát Wolfentsteina. Pět hvězd od Nikyho pro Nickyho a doufám že jsou tvůrci se sebou spokojení. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný snímek o muži, který se snažil zachránit z Československa, co nejvíce židovských dětí před vypuknutí války. Film, který se Vám zaryje pod kůži a na konci nádherně dojme. V hlavní roli jako vždy vynikající Anthony Hopkins (můžu ho úplně všude). Je to poctivě natočený film, který filmařsky není ničím ohromující, ale jeho příběh je Tak nosný a silný, že vlastně hledat chyby na tomto filmu je úplně zbytečný. Kdo si chce užít silný příběh a ne pořád chodit na komiksovky a jiné blbosti, tak tohle musím doporučit. Za mě 9/10. "Ten, kdo zachrání jeden život, zachrání svět". ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pekný film, len mám smolu v tom, že som už videla film Nickyho rodina (takisto v kine) a tým pádom mi je obdivuhodný príbeh Nicholasa Wintona dobre známy a tak tento nový film o ňom a jeho deťoch ONE LIFE nezapôsobil na mňa až tak, ako keby to bolo moje prvé zoznámenie sa s ním. Páčili sa mi herecké výkony, najmä Anthonyho Hopkinsa. Obdivujem odvahu, pracovitosť, vytrvalosť a pokoru skutočného Wintona, jemu ako človeku by som dala najvyššie možné hodnotenie, ale aj filmu dávam tiež celkom pekné hodnotenie. Akurát, že Winton si ho už nepozrie. Hopkins môže byť hrdý na to, že mal tú česť zahrať si Wintona, veruže ešte viac hrdý ako by bol Winton, keby vedel, že vo filme o ňom ho bude hrať legenda ako Hopkins. [OV Sneak Surprise Preview, CineStar Mainz, poznámka pre mňa: súťaž Pepsi & UEFA]. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Možná to není úplně úroveň Schindlerova seznamu, ale rozhodně jde o film podobného významu a hodnoty. Tím spíš, že jde o reálný životopisný příběh – o Nicholasi Wintonovi jsem sice slyšela, ale mnoho nevěděla, tudíž s povděkem kvituju, že tento film vůbec vznikl. Během sledování mě napadlo, jak neuvěřitelná je vlastně síla médií (v dobrém i špatném smyslu). Nebýt pořadu BBC That’s Life, čin tohoto člověka by se nejspíš vůbec neproslavil, věděla by o něm jen hrstka lidí, se kterými by příběh odhodlání a lidskosti Nicholase Wintona „umřel“, a do důsledku by nepochybně nevznikl ani tento film… Přitom to jsou právě takové činy a příběhy, které stojí za to předávat dál. Dobře, že to i přes skromnost tohoto člověka dopadlo právě takto. Tady musím zmínit, že oba herci (mladá i starší verze Nicholase Wintona) odvedli výborný výkon. Anthony Hopkins jako obvykle naprosto skvělý, ale mile překvapil i mně neznámý Johnny Flynn. Oběma dvěma se podařilo vykreslit skromnou, místy až uzavřenou povahu protagonisty s jeho lidsky ryzím zájmem konat to, co považuje za správné. Je radost sledovat tak „čisté“ a uvěřitelné herecké výkony na filmovém plátně. Velký díl chvály ale přesto náleží především skutečnému Nicholasi Wintonovi, bez kterého by tento příběh plný čirých emocí a lidskosti zkrátka a jednoduše neexistoval. ~(4,3)~ ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Pocta nekonečné lidskosti a skromnosti člověka, který nedokázal jen stát a dívat se a současně též velké odvaze těch, kteří denně riskovali své životy pro záchranu jiných. Příběh tichého hrdiny, jenž se nechce smířit s tím, že nemůže pomoci všem, je zde uchopen s vědomím, že jej dnes už zná prakticky celý svět, a tak volí formu vzpomínek starého muže, které snad neposkytují komplexní a hlubší pohled na celé dění a jeho protagonisty, ale na druhou stranu vytváří strhující a neskonale dojemný počin, který vede i k zamyšlení. 95 % ()

Galerie (206)

Zajímavosti (13)

  • Film sa natáčal v Prahe (Česká republika) a Londýne (Anglicko, Veľká Británia) od augusta do októbra 2022. (Arsenal83)
  • Napriek prevažne pozitívnym recenziám v The Guardian napísali, že "film Wintona zradil" a že "nedokáže zachytiť to, čo bolo na Wintonovi skutočne inšpirujúce".  (Arsenal83)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama