Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

tahit 

všechny recenze uživatele

Fakta fascinují samy o sobě bez ohledu na to, v jaké formě se prezentují. Příběh z nedávné minulosti vykreslil atmosféru osudů mužů české zpravodajské služby domácího odboje velmi zajímavě. Už jen proto, že zatím tady nevzniklo mnoho filmů, které by se dotýkali této zatím ne zcela úplně zmapované historie odbojové činnosti. V záplavě současných některých televizních seriálů plné nesmyslných blbostí a nekonečných telenovel poutavě zpracovaný seriál. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Toto dílo řadím mezi nejlepší kousky ohledně protektorátní doby, kterých je u nás jako šafránů. Tento sedmidílný seriál zachycuje převážně osudy známých legendárních českých odbojářů zvaných taky jako Tři králové. Po celou dobu jim je v patách Gestapo a tak o napětí a dobrodružství není nouze. Josef Carda jako dvojitý agent exceloval se svou vystříbřenou češtinou spolu se šéfy Gestapa, kteří taky váleli německy tak dobře, že nám jsou napomoci titulky v určitých pasážích. Bohužel tento poklad se objeví v TV tak jednou za 8 let zcela nečekaně a opravněnému vydání na DVD si z mých neznámých důvodů nezasloužil. Nerozumím tomu proč. Určitě by historikové našli nějáké chybičky, ale dech temné doby za protektorátu na Vás zavane zcela určitě a přiblíží osudy několika lidí, kteří pomohli k záchraně našeho státu a národa před utlačením nacistického režimu. V podobném duchu jsou natočeny ještě např. Operace Silver A nebo I ve smrti sami, ale ty se vztahují k jinému tématu. ()

Reklama

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Ale i tak zde citim trochu nevyuzity potencial. Vzhledem k sile i historicke atraktivite realneho pribehu obou stran - tzv. spiona A54 Paula Thymmela i tria superhrdinu Balaban, Masin a Moravek z toho slo vytriskat mnohem mnohem vic. Na druhou stranu stale tezky nadprumer ve srovnanim s tim, co se u nas za serialy toci dnes. Pokud se zajimate o valecnou historii domaciho i zahranicniho odboje, tajne sluzby, spionaz, sabotaz i konspirace, mohlo by vas to bavit. Na muj vkus, ve vsi ucte ke K.K., se v cca prvnich trech dilech prilis zlehcuje a po filmove strance "clovecinkuje" - casty jev domaci produkce, misty to formou az evokuje cetnicke humoresky. Malo mrazive, malo paranoidni a depresivni, byt tu naznaky jsou. S kazdym dalsim dilem se to nastesti zlepsuje. Jen si tak rikam, kdyby byla seria ztvarnena krapet jinou (pokud mozno vyraznejsi) formou, treba lehce ala Atentat, mohlo z toho byt epicke veledilo. Je to nekde mezi. Na tv inscenaci je to az moc dobre/vypravne, na filmovejsi formu tomu bohuzel dost chybi, hodne se setrilo atd... Kazdopadne pro fanousky valecne historie zajimave a v ramci moznosti i zabavne, byt mohou narazit na urcite nesrovnalosti. Spousta dobrych hercu i ve vedlejsich rolich, mnohe by mohl prekvapit "Carda" ve vazne, mozna i zivotni roli, zavalel i Hrusinsky nebo Hermanek, Javorsky pak primo dominuje. Do poloviny serie za tri hvezdy, v druhe pulce jiz za krasne 4*. Povinne poustet deckam behem dejepisu, dneska se na tyhle frajery nepravem zapomina... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd dávám za výběr tématu jako poctu pánům Balabán, Mašín, Morávek , ale to je všechno, protože provedení je bohužel naprosto impotentní - pomalé jak z devatenástého století. Přesto dobré herecké výkony, ale zasloužilo by si to myslím, důstojnější zpracování jako realistický akční thriller a ne jako divadelní hra pro starší a pokročilé. Přesto díky, že to téma aspon někdo uchopil. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Opravdu záslužná práce natočit seriál o těchto třech legendách odboje. Nemyslím, že je nutné hledat historické nepřesnosti v ději za každou cenu (hlavně vše okolo agenta A54), ostatně text na začátku každého dílu hlásá, že o přesnou rekonstrukci nebylo tvůrci usilováno. Ty nejslavnější události jsou popsány poměrně věrně a hlavně neznám film nebo seriál, který by něco zobrazil přesně:). Snad jediné, co mě tedy neustále vytrhávalo z děje, bylo až příliš velké množství detailů v exteriérech. Praha nezapřela, že zestárla (takže omládla:) ) o 50 let od událostí, které seriál sleduje. Moderní fasády, posprejované zdi, nová okna, elektroinstalační skříně z dob socializmu. Toto vše, a ještě více, co by bylo jinde nazváno chybou, mě vytrhávalo z děje. Snad by pomohl větší rozpočet, dát si pozor a výsledný obraz upravit. Postupem času jsem to ale přeci jen vnímat přestal. Možná to chtělo i více rozebrat jednotlivé charaktery, a to ne jen hlavních postav, a snad i trochu více se věnovat tamní společnosti a době. Jinak ale rozhodně Tři králové stojí za zhlédnutí a znovu se opakuji, že natočit o nich seriál je opravdu záslužné. Díky. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)
  • Krajčírstvo, v ktorom odbojári z času na čas prebývajú, nesie názov "Pánský krejčí J.Carda, důstojnické uniformy na míru zde" (7. diel, 04:51). Zrejme sa jedná o odkaz na Josefa Cardu, predstaviteľa nemeckého agenta Holma alias Reného. (AAsniper)
  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)

Reklama

Reklama