Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 777)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vizuální mág Burton stvořil legendu, mistr filmového narativu Christopher Nolan ji našel motivaci. Až tak jednoduše funguje prequel Batmana, komiksové legendy, která zapustila na filmovém plátně hodně hluboké kořeny. Na klasické první dva snímky se dvakrát pokoušeli navázat roztodivní matlalové, ale výsledkem je fakt, že Nolan zachraňuje hasnoucí legendu a nutno říci, že zachraňuje věru ve velkém. Jeho střízlivá, realistická, potemnělá a psychologizující jízda válcuje diváka především v první polovině režisérovými známými esy: skvěle utříděným vyprávěním, sugestivitou, pečlivě otesanými hereckými výkony (např. epizodní scéna v opeře je mistrovské dílo!). Druhá, o poznání akčnější polovina, ve které už je symbol stvořen a je čas boje, není tak oslnivá, protože tam, kde Burton vytahoval těžké vizuální kalibry, je Nolan přeci jen trochu neobratný (zejména akční scény v jeho podání trpí až přílišnou zmatečností). Jenže: Netopýří muž vychází při závěrečných titulcích jako vítěz a jeho režisér s ním. Prostě proto, že pod hlavním proudem omletého komiksového klišé boje dobra proti zlu zurčí skvěle regulovaný spodní proud, který má svou hloubku. Je to psychologie hrdiny, anatomie strachu a zla, které chce konat pochybné dobro. Nástrojem spodního proudu jsou jak skvostná rytmizace záběrů a gradace nenápadného napětí, tak výborné herecké provedení. Christian Bale je skutečně nejlepším muže v černé masce, Michael Caine je se svým suchým cynismem vpravdě neodolatelný, Liam Neeson "pouze" přesvědčivý a Gary Oldman k nepoznání jiný... Zamrzí hodně křečovitá Katie Holmes, ale to se bezpečně ztrácí. Otázku, zda Nolan překonal Burtona, bych vůbec neotevíral. Jeho Batman je jiný. Má zcela svébytnou atmosféru a zcela svojský styl. Raději se dívá do tváře než na divoké přestřelky. To je sice moc dobře, ale přeci jen, vnáší to do filmu určitý a pochopitelný vnitřní rozpor, jehož nositelem je poněkud rozervaná režie. Mezi komiksovými filmy však potvrzuje Netopýří muž pozici skutečného šlechtice a Nolan zase, že "ex-nezávislákům" se daří věc nemožná – točit inteligentní a neprefabrikované špektákly za těžkou hollywoodskou vatu. ___ po druhém shlédnutí jednoznačně horuji pro plný počet hvězdiček. Veškeré námitky platí, avšak ne natolik, abych si nevšiml, že při dalším sledování film neztrácí, ale získává... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$150milionovTržby USA $206,852,432Tržby Celosvetovo $374,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,470,789Tržby za predaj DVD v USA $167,000,000 //počet predaných kusov 6,800,000║ __ " Prvá hodinka filmu je dokonalá dráma ale už v tej ďalšej sa to zvrhne na akčnú jazdu, čo mierne uberie na výbornom príbehu ale aj tak sme svedkami jednej z najvydarenejších comicsových adaptácií. " Hlavnými strojcami úspechu a vzkriesenia sú scenárista David S. Goyer a režisér Christopher Nolan - začali pekne od začiatku a v príbehu opisujú úplný zrod Temného Rytiera Batmana. A podarilo sa im to priam skvostne, málo kto čakal od comicsového hrdinu, pred tým takmer čisto "popcornového" prerod v príbeh do takmer reálnej roviny bez nejakých neúnosných fantasy postáv ako bolo zvykom v predošlých Batmanovkách. Postavy ako Ras Al Ghula, Scareface - Jonathana Crane a mafiána Falconeho sú len obyčajný ľudia využívajúci svoju vodcovskú moc nad podsvetím, žiadne zdeformované tváre ako Joker, Pingui, TwoFace, ... . Čo, ho radí skôr do dramatickejšieho poňatia ako skôr do nejakej akčnej bezduchej mlátanice. Herecké obsadenie - v prvom rade spomeniem čo raz známejšieho herca ako je Christian Bale (Batman/Bruce Wayne) v ňom sa črtá veľká herecká budúcnosť , predviedol do postavy Netopiéreho muža maximálnu dramatickosť a vnútornú temnotu a ten hrubý hlas keď je navlečený v netopierom obleku je proste "mrazivý" temný, z neho sa stal hlavný ťahúň tohto hrdinského dramatu a okolo neho sa zišlo obrovské plénum hercov, ktoré len doladilo film do maximálnej dokonalosti. Takže ďalšími významnými úlohami sa tu zaskveli herci ako Morgan Freeman ako Lucius Fox hrá zas zo svojou fantastickou charizmou aj keď moc miesta vo filme nedostáva, jeho každý výstup je fakt skvostný, Michael Caine ako sluha Alfred starajúci sa o rany a neduhy dobitého Bruca, jediný priamy Batmanov pomocník v boji proti zločincom je v podaní herca Garyho Oldmana ako komisára Gordona, Liam Neeson ako vodca Ligy tieňov nepôsobí zrovna démonicky ale skôr ako človek čo už nevidí pred sebou iné priaznivejšie možnosti a tak všetko rieši zo stojickým pokojom, vnútorného démona tu predvádza jednoznačne Cillian Murphy ako Scarecrow , Tom Wilkinson to všetko ladí ako z partesu na malú škodu je len postava Kena Watanabeho ako Ras Al Ghula , použitá len v malom priestore filmu a Katie Holmes je také pekné pozadie, aj keď herecky najmenej výrazná ale zas dojem až tak moc nekazí. Hudba je od skladateľov, ktorý sa dajú označiť ako absolútna špička vo svojom obore, presnejšie sú to Hans Zimmer a James Newton Howard, melódia po celý film je dosť temná a hlavná téma Batman Begins sa už teraz používa pri strhujúcich traileroch v akčných pasážach filmov práve uvádzaných do kín. /videl v kine 3x: 95%/ ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Diametrálně odlišné poloviny. Zatímco ta první svými hledáními modrých květů a diskuzemi o pop kultuře (mýtus – logo – značka) nudí, ta druhá svou nadprůměrně zvládnutou akcí nakopává ze sedaček. V nerozumném kompromisu se tak ukazuje, že primitivismus a jednoduchost mají větší sílu, než podrobná psychologizace a takřka strojová analýza. Škoda té absence, alespoň jediného momentu, který by dokázal zapůsobit trvalejším dojmem. Pro novou generaci zřejmě vrchol, pro ty co vyrůstali na prvních dvou snímcích jen solidní letní zábava se značkou „po použití možno recyklovat“. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nemiluji komiksové adaptace. Miluji vznášení se ve výškách, noc a muže, kteří v sobě nosí příslib létání i tajemné tmy. Všechny tyto lásky mě pravidelně dostávají do průšvihů. Batman, který v sobě zahrnuje každou z nich, mě bezmála dostal do průšvihu jen jednou, když jsem po Batmanovi a Robinovi chvíli přemýšlela o brutální vraždě Joela Schumachera. Když se tedy dostanu do rozpoložení, kdy si spolu s Bonnií Tyler zpívám "I need a hero," vyšlu své pomyslné SOS na netopýřích křídlech k měsíčnímu přijímači a vím, že nezůstane neoslyšeno. Ten, který na mé zavolání odpověděl před třemi lety prostřednictvím Christophera Nolana, si mě získal jako naposledy ten se signaturou Tima Burtona a nic na tom nezměnilo to, že kde byla pohádka, tam je dusná téměř realita, kde se tyčily neogotické stavby, tam je ocel a sklo, kde byla atmosféra zvláštního snu, je akce jako řemen bez dírek, zato s psychologickou přezkou a ověšená arzenálem těch nejlepších. Díky Michaelu Cainovi jsem ráda, že jsem potomkem lidí stejně jako on a i kdyby mě nutil učit se pravidla moštárny nazpaměť, ráda ho poslechnu, Ken Watanabe doufejme není posledním samurajem gentlemanského herectví, s Cillianem Murphym si kdykoli dám na Plutu snídani, oběd i večeři, a s touhle společností, ktrou si jeho postava dala na svůj pomyslný Schindlerův antiseznam, není Liamovi Neesovi vskutku zatěžko rozpoutat hvězdné války. A Christian Bale na mě nemusí zkoušet jen dokonalé triky, protože mu okamžitě uvěřím i ty naprosto nedokonalé. Vím, ke komu budu směřovat své myšlenky, až mi nebude stačit procházení jeskyněmi s ozvěnou pištění jejich okřídlených obyvatel. Každá žena miluje své rytíře, jakkoli jsou temní. P.S. Tome, prosím tě, buď chlap a postarej se, aby Katie zůstala na mateřské ještě hodně dlouho. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Batman Begins zdařile kombinuje komiksovou předlohu s reálným zpracováním. Vývoj a psychologie postavy Batmana je skvěle napsaná. Bruce Wayne je Batmanem a hrát musí svou civilní podobu, ovšem i jako Batman je stále vnímán jako člověk, nikoliv nadpřirozená postava... A ke všemu je výborně zahraný, obecně herecké výkony jsou zde velkou předností (ehm, až na Katie Holmes?). Batman Begins to bere pěkně od podlahy a přitom svižně a samozřejmě ve velkém stylu, což mimo jiné dělá film asi nejlepší komiksovou adaptací vůbec (platí do příchodu TDK). Všudypřítomnou temnou atmosféru umí Nolan bezchybně, ovšem do blockbusterové akce teprve proniká, jeho střih akčních sekvencí se místy může zdát chaotický... 9/10 ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Christian Bale (Bruce Wayne) na téma realističnosti komiksového filmu řekl: "Potíž s obvyklými adaptacemi je, že publikum má vždy pocit, že na plátně vidí skutečné herce, kteří se pokoušejí hrát komiksové postavy. Proto jsem si pořád představoval, že tohle je skutečný příběh, podle kterého komiksy vznikly. Vím, že to zní směšně, ale já to celé bral velmi vážně. Protože kdybych to nebral vážně já, tak kdo už?" (NIRO)
  • Christian Bale (Bruce Wayne) v čase premiéry filmu komentoval svůj vztah ke komiksové předloze: "Popravdě řečeno, nikdy mě vlastně pořádně nezajímal. Byl jsem spíš fanoušek Star Wars a sběratel figurek jejich hrdinů. V kině se mi docela líbil první Superman, ale komiks už ne. (...) Dlouho jsem neznal nic než televizní seriál ze šedesátých let, a když mi pak kamarád před pár lety dal komiksový román Franka Millera Batman: The Year One, byl jsem nadšený. Při čtení jsem si totiž velmi rychle uvědomil, že komiksy nejsou v žádném případě jen povrchní zábava. OK, je to v prvé řadě zábava, ale ta knížka mi taky dopomohla k úplně novému pohledu na postavu a od té doby mi Batman připadá mnohem zajímavější než například Superman. (...) Ve čtenáři nebo divákovi vždycky zanechává otazníky. Stojí sice na straně, respektive ve službách dobra, ale má i svou temnou stránku, není to zkrátka rytíř v zářivé zbroji. Chodí v černém, skrývá se pod ochranou noci, a vpřed ho pohání obrovský vztek. Navíc je stravován vnitřním zápasem, protože na jedné straně touží po lidské lásce, které se naučil od svého otce, ale na druhé straně má v sobě nenávist, již musí stále kontrolovat, aby odolal ustavičnému pokušení některé lidi přizabít." (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama