Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 030)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Film jenž diváka převálcuje už jenom svým toliko ohraným námětem "zakázané lásky". Tato tématika mě vždycky něčím přitahovalo, ať už to byla Romeo a Julie či Markéta Lazarová. Zde je tatto láska nazírána trochu z jiného úhlu. Což si myslím že filmu jenom prospělo. Pokud tento film zaznamená aspoň mírnou vlnu detabuizace tohoto tématu budu jenomrád, ale i kdyby ne tak se jedná o zcela dechberoucí snímek. Přes mnohé reptavé hlasy na přílišnou délku filmu, mě se 130 zdálo tak akorát a dokonce možní i trochu málo. Lee za tu dobu stihl všechno krásně vykreslit a navodit nádhernou "kovbojáckou" atmosféru. Jen škoda že víc nevykreslil pobyt na Zkrocené hoře. Přestože se tomuto věnoval celých 45 minut, i tak se mi ten začátek vztahu zdál příliš zkratkovitý. Postupný vývoj postav byl skoro dokonalý. Ty ony drobné konflikty, který tento zakázaný vztah vyvolával, byli onou solí filmu. Co se týče herců nezbavil jsem se rozpačitého dojmu z Ledgera, na kterého jsem si musel zvyknout, i když ke konci jakoby rozehrál oscarovou ligu mistrů. Zato z Jakea bude jednou herecký mistr. Ten kluk má nedostižný herecký talent. Ten film je skutečným srdečním zážitkem, škoda jen že někdo si ho nechce vychutnat kvůli své malosti a předsudkům. Doted nezapomenu na poslední větu filmu: "Jacku, přisáhám..." PS: Ta hudba na Oscara vážně neměla. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch autentočtějších filmů o homosexuálech, i když asi ne nijak přelomový. Dlouho po tom, co jsem se na něj dodívala v kině jsem se snažila přijít na to, co mi v tom chybělo. Proč jsem neměla nutkání přeběhnout do kinosálu vedle a dát si to celé znova. V hercích pravděpodobně problém nebude. Heath Ledger se konečně vymaňuje ze stereotypu svých milovnických rolí, i když mojí oblíbenější postavou byl už od počátku Jake Gyllenhaal. K tomu přidáte krásnou přírodu, sympatický scénář... a chybí to, co by mě přimělo řařadit Zkrocenou horu k tomu lepšímu, co jsem kdy viděla. A to citlivější režie. Nemám nic proti umění Anga Leeho, ale přece jen... v celém příběhu chybělo něco, co by vás přimělo skutečně věřit celé té velké lásce. Emoce. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem chtěl, aby můj komentář zněl následovně: "Aby Ang Lee učinil milostné vzplanutí mezi dvěma muži uvěřitelnější, umístil je do samoty kdesi v divočině. Já jsem však kovbojům jejich vzájemnou lásku nevěřil ani chvíli. Vždyť kolem bylo tolik ovcí!" Problém tohoto komentáře je nejen v tom, že by mohl leckoho urazit, po čemž netoužím, ale i v tom, že jsem jim jejich city uvěřil. Přesto mě Zkrocená hora nijak nenadchla a hlavní důvod spatřuji v tom, že kromě autentické ukázky, jak upřímně se mohou dva muži milovat, jak je společnost nepřijímá a krásného prostředí pastvin, už mnoho pod povrch nejde, ač by se to vzhledem k tématu nabízelo. Vždyť hlavní hrdinové v době, kdy si všichni navzájem vštěpují, jak je homosexualita zvrácená, nepocítí skoro ani stín podezření, že by hřešili. A aby náhodou nebylo na překrásný vztah vrženo úříliš špíny, jsou upozaděny (třebaže ne zcela) manželky obou kovbojů. Rovněž příčina toho, že společnosti nejsou gayové po chuti, je ignorována. Že by snad v americké společnosti bylo nemyslitelné ukázat na křesťanství, které odpor k sodomitům (tak jim říkalo) podědilo po judaismu, stejně jako další velké abrahamovské náboženství, islám, jako na zdroj tohoto stavu? Nebo jen Ang Lee nevnímá tuto věc díky svému původu? Nejspíše ho to ale prostě jen nezajímá... Nemusely to být zrovna tyto dva aspekty, kterými by se scénář měl zabývat, ale něčím víc, než pouhým milostným příběhem mezi dvěma muži, být mohl. Dá se namítnout, že vzniklo přesně to, co Ang Lee natočit chtěl, autenticky působící romance dvou kovbojů, kteří se nemají za co stydět, navíc výborně zahraná. Jenže to lze vnímat i jako naprosto obyčejný romantický příběh o zapovězené lásce. Já sám svůj názor alibisticky stavím někam doprostřed. Slabší ****. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Po zkušenosti s komentářem k filmu Ptačí klec píšu s obavami. Tehdy mi interní poštou přišel gramatický zločin, jehož autor mě vyzýval, abych snížil hodnocení filmu, "protože je o teplouších," jak mě důvěrně informoval. Zřejmě v domnění, že při své chabé inteligenci jsem tak závažný prohřešek přehlédl. ;-) Tentokrát se obávám opačné reakce, protože se chystám mírně polemizovat s všeobecným nadšením. O to, že Zkrocená hora je formálně dokonalý film s bravurními hereckými výkony, se nepřu. Co mě ale mrzí, je drobný alibismus, s nímž umožňuje dvě zcela protichůdné interpretace. Nevěřím, že dokáže zliberalizovat úzkoprsou většinu. Spíš si myslím, že jak tolerantní, tak předpojatou část publika pouze utvrdí v jejich dosavadním názoru na homosexuály. Ti první budou Zkrocenou horu vnímat asi takhle: Dva honáci dobytka, chlapáci každým coulem, se do sebe zamilujií, s panikou si uvědomí, že to, co o sobě zřejmě tušili celá léta, nebylo jen střídavé pominutí smyslů, ale konstantní citové zaměření, nicméně nemají odvahu je ventilovat v obavě z veřejného odsouzení. Rozhodnuti zapomenout a potlačit svou přirozenost si založí rodiny. Naoko žijí v šabloně "amerického způsobu života" a to, na čem jim nejvíc záleží, odsouvají do ilegality místa, kam bedlivé oko veřejnosti nedohlédne. Je nám líto, že se narodili v nesprávné době na nesprávném místě. Jenže druhá varianta dovolu konzervativnímu publiku považovat Jacka a Ennise za mravně přijatelné PROTO, že své zaměření sami chápou jako trestuhodnou úchylku, kterou je třeba prozíravě tutlat a "odčinit" založením rodin. Popřením osobních preferencí ve prospěch unifikované společnosti. Nepochybuji sice, že Angu Leeovi šlo o poselství č. 1, ale masový úspěch filmu bych připisoval spíš oněm zadním vrátkům, té rafinované kličce. Zkrocená hora není čistokrevnou romancí dvou mužů, netroufá si být tak transparentní. Ve jménu odsouzení většinové netolerence dává vlastně požehnání k tomu, čemu se tuším říká internální homofobie. Stejně jako se Jack a Ennis průběžně ujišťují, že jsou nanejvýš bisexuálové, film podobně konejší uražený jemnocit okázale "tradiční" většiny, která se skřípějícími zuby přijme maximálně neupřímný kpmpromis. Cítil jsem potřebu to napsat, i když i můj dojem z filmu byl primárně dobrý. Jen by se mi víc líbilo, kdyby byl v tomto směru odvážnější, drzejší. Nic to ale nemění na tom, že mě emocionálně zasáhl víc než většina instantních melodramat a ležel mi v hlavě celé týdny. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ang Lee diváka skutečně za ručičku nevodí, ale v tom to právě je. Režisér je to fantastický a Zkrocená hora je největší hitovka letošního roku, která si všechny ty nominace naprosto po právu zaslouží. Jednoduchý a nikterak promakaný příběh je doslova natřískaný emocemi. Fantastické herecké výkony - ani nemá cenu to tady nějak do detailu rozebírat. Jak Ledger, tak Gyllenhaal předvádějí nejlepší herecké výkony své kariéry. Výtečné, neskutečně úderné dialogy. Film o dost netradičním milostném vztahu. Bez diskuze nejlepší snímek tohoto roku. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • V evropském sestřihu filmu se objevuje také scéna, ve které Ennis (Heath Ledger) skáče nahý do jezera. Režisér neměl v úmyslu použít čelní záběr, v němž se objevilo hercovo mužství, ale nějaký paparazzi nafotil Ledgera právě během této scény a pustil snímky do oběhu. (imro)
  • Ang Lee pro jeden záběr potřeboval, aby se ovce napila z potoka, ale nezadařilo se. Ovce pijí totiž jen ze stojaté vody. (imro)
  • Michelle Williams (Alma) navštevovala kresťanskú školu Santa Fe Christian School, ktorá ju "zavrhla" potom, ako zistili že účinkovala vo filme s homosexuálnou tématikou. (Msscastillo)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama