Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známá pohádka o princezně, která prospala dlouhých sto let... Zapamatovat si jména a osudy všech pohádkových princezen je sotva možné. Ale řekne-li se princezna Růženka, není pochyb o tom, že každý hned ví, jak to s ní bylo. Je to díky tomu milému, obyčejnému jménu, nebo proto, že její příběh je tak neobvyklý a zajímavý? (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Una111 

všechny recenze uživatele

Dobový pokus očistit klasickou pohádku od všech nežádoucích ideologických prvků. Dopadl tak, jak dopadl... Scénář, výkony herců, kulisy, kostýmy... samá šeď a ubohost, ani stopa poetična. Marně přemýšlím, co by se na té ubohé pohádce dalo pochválit! Snad alespoň to, že je to dokonalá ukázka tvorby normalizačních let! ()

a-ja 

všechny recenze uživatele

"Ta hradba z růží by tě zranila, kdybys chtěl v nestřežené chvíli tam jít, kde leží dívka spanilá, uspaná prokletím zlé víly..." Tu písničku si pamatuji od toho roku, kdy pohádku poprvé dávali v televizi... A pohádku mám ráda, i když nevím, jestli víc nesnáším Evu Horkou nebo princeznu Růženku (blbý mi přijdou obě)... :-) Zato jsem měla moc ráda Helenu Friedrichovou, tak málo času jí osud vyměřil... Jo a to vílí kouzlo by se mi líbilo - kromě spaní taky zařídilo to, že se v zámku celých sto let vůbec neprášilo... ()

Reklama

007hanka 

všechny recenze uživatele

Jelikož je tu celkové hodnocení opravdu nemilosrdné, zahraju si na hodnou sudičku a můj ortel zní že jakkoli je příběh profláknutý, princezna protivně infantilní a zachránce toporný, zastíněni mimořádně dřevěnými výkony představitelů hlavních hrdinů v pohádkách za posledních 15 let, podali výkon vcelku uvěřitelný a text z nich alespoň nepadal jako když je škrtěj. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Stále natáčená Šípková Růženka je snad film od filmu horší. Tvůrcům chybějí nápady na vlastní scénáře a tak paběrkují na klasice. A pokud ji ještě zasadí do nemožných kulis, pomáhají si neuměle nakreslenými obrázky jako předěly a pozadím a princeznu hraje bezkrevná nemastná neslaná přenaivní Eva Horká, není už skoro co dodat. A ty dialogy. „Co jsou to pečené brambory?“, a „Ještě jsem neviděla živou ovci.“ Statické výkony, fádní herectví. Vydra a Stašová tam měli takové štěky, že už to nezachránili, ale pro ně je ta jedna *. Prosím, zvěte na svatby či křtiny všechny sudičky, ať už takové pohádky nevznikají. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

Dovolte mi, abych své pojednání začal z jiného konce. Nedávno jsem viděl film "Věčně mladá" z roku 2015, který pojednává o slečně, která přestala stárnout. No a poté, co jsem viděl tuto pohádku mi došla ta spojitost. Tady sice princezna usnula, ale taky přestala stárnout, stejně jako ta hrdinka z filmu. Takže mě napadlo, že uspávací kouzlo zlé sudičky Grizeldy, uvržené na princeznu Růženku a celé království je jako časová stáze z nějakého sci-fi filmu, ve které se zastaví čas. Dále mě taky došlo, že se ve spánku nestárne, což by mohlo mít i vědecký podklad, vždyť ve spánku probíhá regenerace celého organizmu a tak, jestli chcete být dlouho mladí, resp. mladé, spěte často a dlouze. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama