Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

štísko 

všechny recenze uživatele

Na film s podobnou tématikou se rád podívám i přes často značné nedostatky. Ale tento seriál mne připadal tak slabej, že jsem neměl to srdce mu mu věnovat svůj volný čas a záhy jsem s ním skončil. Zdá se jakoby to tajemno spočívalo v tom, zdali následující díl bude stejně nebo ještě více hloupej jako ten předchozí. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

15. 6. 2009 Mohl to být dobrý seriál. Ale není. Proč? Scénáře ke všem dílům jsou neuvěřitelně matné, bez fantazie a tahu na branku. Postavy se v nich jen tak motají a melou neuvěřitelně kraviny. Když má být v seriálu nějaká démoničtější scéna, je zaručeně pohřbena mizerným trikovým zpracováním, nebo neschopností zůčastněných režisérů. A Suchařípův démonický kožený kabát vypadá jak koženková imitace od vietnamců. Zkrátka levnost na levnost.Takže bych chtěl tvůrcům vzkázat jediné. Vykašlete se už jednou pro vždy na špatné počítačové triky, na které nemáte prachy. Jediné co po vás chci jsou slušné herecké výkony a dobře napsaný příběh. To snad české kinematografii nikdy problémy nedělalo, né? Jediné pozitivum je, že je to alespoň nechtěně zábavné. Celkově je ale Strážce duší něco jako rozjetá hlava na chodníku. Dělá se vám z toho blbě, ale furt na to musíte čumět. ()

Reklama

forsythia 

všechny recenze uživatele

Abych se já podívala na seriál, a český ještě k tomu, to už musí být. Pokud jsem kdy jedním koutkem oka zavadila o některý z dnešních českých seriálů, tak to na mě nezanechalo vůbec žádný dojem. Maximálně jsem si řekla, co to je zase za p***vinu. Tohle sice není Strachova Ztracená brána nebo Ďáblova lest, i když i tam se dala najít slabší místa, ale ani si to na nic lepšího nehraje. Nejsou to ani Akta X, ale je to Vašíček a jeho přístup k českým pamětihodnostem a jiným záhadám, který nechává spoustu prostoru pro fantazii. Většina dílů je zakončená vtipně (jak je Vašíčkovým dobrým zvykem) a některé jsou i celkem dobře zrežírované. Dojem mi nezkazili ani příšerní neherci, ani Vaculík, kterého nemám moc v oblibě, ani ne zrovna zdařilé dialogy. Ono to totiž mělo z větší části atmosféru, která všechny nedostatky bohatě překryla. S nemalým nadšením jsem sledovala díl odehrávající se ve Křtinách a tamním kostele, tam jsem totiž strávila jako dítě nejedny prázdniny. Na Moravě se konec konců skrývá spousta tajemných věcí a sama počítám, že se tam někdy vydám a začnu Vašíčkovi fušovat do řemesla. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Tento seriál lze rozdělit na dvě části - na prvních devět dílů z roku 2003, kterým nechybí dobré nápady ani atmosféra a na další čtyři díly z roku 2009, které nemají sice atmosféru, ale jsou poměrně solidní kriminálkou. Zatímco za prvních devět dílů jsem ochotna dát 80% bez přimhouření oka, za další dotočené díly dávám horších 60% - není to sice špatná kriminálka, ale prvním dílům se to prostě nevyrovná. Celkově vzato dávám 70%, je to totiž seriál, který je na české televizní poměry originální, s nápadem a dobře natočený. Oceňuji fakt, že se konečně někdo v Čechách pokusil natočit něco jinak a s nápadem, o to víc mě mrzí hodnocení, myslím, že 51% je přeci jenom trochu nízké hodnocení. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Byl by to dobrý seriál, nebýt Strážce duší a vidin Zuzany Norisové. Není potřeba všechno polopaticky vysvětlovat a na všechno přijít, v tom je kouzlo, tajemno, záhada. To se tady nepovedlo, zajímavé zápletky, tajemné události i předměty, záhady, jsou ubity jejich rozuzlením či koncem bez pointy. Vaculík toho moc neukázal, dialogy jsou někdy úděsné, každopádně lepší hodnocení sráží amatérské herecké "výkony" vedlejších postav. I tak trochu lepší než další "díla" té doby. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • V epizodě s názvem "Madonin dar "si během rozhovoru kriminalistky a policisty lze v pozadí všimnout, že mrtvola Jiřiny Písečné v autě mrkne. (ČSFD)
  • Enochiánský jazyk, ve filmu andělské písmo, opravdu existuje a vynalezl jej Edward Kelley spolu se svým kolegou Johnem Dee. Gramatikou i fonologií připomíná angličtinu. Jelikož oba alchymisté byli vysláni na císařský dvůr Rudolfa II. jako špióni, je možné, že ono písmo mělo i jiný účel než pouze k magickým rituálům. (Nick321)
  • Výstava „Mexická sbírka F. Kasky“ je umístěna v historické budově Národního muzea v Praze na Václavském náměstí. (navabaca)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama