Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 514)

Gemini 

všechny recenze uživatele

No já tedy nevím, na horrory se dívám jednou za uherský rok, a kromě toho, že tu máme moderní adrenalinový zombie slasher (závěrečné odhalení dělá asi takový rozdíl jako jestli vás kosí zombáci s T-virusem nebo Las Plagas) kombinovaný s blérvičoidní kamerou a jasně danými limity prostředí (což ovšem taky není pravda, jak se neustále přesvědčujeme), nějak nevidím nic, co by stálo za stavění na takový či makový piedestal. Šlape to, to nepochybně. Postavy se ale chovají jako nepoučitelní žánroví idioti, to nepochybně také:) Tenhle typ horrorů na mě zjevně nefunguje, stejně jako ruční kamera... ani to, že kameraman má být "členem action týmu", mě nepřesvědčuje, že by měl dobrý důvod ve svém snažení vytrvat po CELÝ film, místo aby se chopil nějakého pádného argumentu (jako třeba toho perlíku, muhehe) a nechal zombákům okusit tu slanou rozkoš a vyzkoušel, jestli by se při fyziologické neusmrtitelnosti nedal problém uspokojivě řešit mechanickou cestou (dělej co dělej, zuby, které nejsou, nemůžou kousat, a na rozdrcených pahýlech se do schodů taky běhá hůř než obvykle;)). Ale abych jen nehaněl, momentka s rozpliznutým hašounem a realistický containment management veřejné moci mě opravdu zaujaly. To druhé tedy jenom do chvíle než se "deusex" rozhodl řešit problém vysláním JEDNOHO specialisty - to, že tvůrci už měli v hlavách (a střednědobém ekonomickém výhledu) druhý díl, který je právě o nasazení zvláštní jednotky, opravdu není omluva... Ale jako proč ne, první půlka, kdy se hlavní hrdinka pořád snaží dělat svoji práci, a odkrývá realistické společenské pozadí bydlení v "činžáku", mě opravdu bavila. REC rozhodně patří do červeného, ale ode mě víc jak sedmdesátku nedostane. Jestli jste ale horroroví fandové, tak (mám-li věřit Sašovi Michailidisovi) si šmáknete podstatně víc než já, protože mě opravdu v tomhle subžánru různé kamerové variace a obrazové kompozice nechávají chladným a suchým. 70% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle jsem čekala moc. Ze začátku skvělé budování napětí, jakmile se děj přesune do domu, atmosféra houstne - zčásti protože člověk ví, co má přijít. Akce v prvním bytě je velmi slušně natočená a já si říkala, že to asi skutečně je tak dobré, jako všichni tvrdí. Bohužel někde v půlce se napětí vytratilo a já se úplně přestala bát. Asi protože jsem tak nějak předem vytušila, co se v následující scéně stane. Když se ale člověk smíří s tím, že se nebude bát, bude se bavit. Konec to naštěstí co se týče strašidelnosti pozvedá(poslední byt), bohužel to bylo pět minut před závěrečnými titulky. Špatné to ale nebylo, rozhodně o mnoho, mnoho lepší než Paranormal Activity a už se chystám na díl druhý. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

BLAIR WITCH si hrála na skutečnost, MONSTRUM těžilo maximum z formy a REC je jen tuctovou zombiárnou ozvláštněnou reportážní kamerou, kde se hlavně hodně kecá, postavy se chovají jako idioti, když se k zombies neustále obracejí zády a na pointu se kašle. Do toho dva tři napínavé momenty a povedené lekačky a sympatická fešná reportérka v hlavní roli. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na noční sex, tohle vám vyvolá (hororový) orgasmus. Atmosféra, tísnivost, děsivost, napětí - každou chvíli jsem se ohlížel za své záda. Všechno je v tak intenzivním napětí a v horkokrevném tempu, že nestíhám rukama zakrývat oči. Žádné kulisy jen reálné prostory domu, kdy na diváka na každém kroku čeká smrt. Španělé Balagueró a Plaza jsou ďáblové. Vítejte v pekle! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruční kamera je sezónně IN, zombíkům a satanášům se vzteklinou se daří už pár dekád, čili proč to nesloučit v celek, že... Navíc v celek obstojně fungující a v závěru velmi solidně vygradovaný. Co mu podkopává nohy podobně jako americkému Monstru je okázalé hraní na efekt a násilné zdůrazňování toho, že vše je točeno TEĎ, AUTENTICKY, BEZPROSTŘEDNĚ. Výsledkem je nucenost, předvidatelnost a na nervy lezoucí hysterie, kteréžto šmouhy však nedokáží jinak pozitivní dojem zahrdlit. [Rec] se dá sledovat s chutí a s lehce shovívavým úsměvem, nicméně vyzařuje z něho jakási sympatická aura. Beru... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Pracovní název filmu byl Bombers, což v katalánštině znamená Hasiči. (KucC)
  • Na začátku po vstupu do budovy je uvedeno, že nefungují rádia ani televize. V bytě správce domu však televize fungovala. (LEGACY)
  • DVD s filmem nebylo v USA vydáno do doby, než byl natočen remake Karanténa (2008) a než se do kin dostalo pokračování Rec 2 (2009). (KucC)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama