Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Prožil jsem všechny díly "v přímém přenose" a parodované reklamy i politiky si dobře pamatuju. Vždycky jsem obdivoval odvahu tvůrců, kteří každým dílem posouvali hranice, když si zkoušeli, jestli jim i tohle projde. Dramaturgie se pokoušela pořad zničit jeho zařazením do doby, kdy už televizi nikdo nesleduje, ale pár nadšenců přesto dokázalo dostat pořad do povědomí dalších lidí. Nikdy bych nevěřil, že z něj bude v době neaktuálnosti většiny gagů, tak oslavovaná záležitost. Nejraději mám zpívánky s poslancem Bendou http://www.youtube.com/watch?v=jz9w0wv9EBw. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Úspešný český seriál na sklonku deväťdesiatych rokov, kde si hlavný autori robili posmech najmä z vtedajších médií, politiky či len tak z bežných reklám. ALLES GUTE, KRUTÁ KAMERA ("máte plícni mor"...), SPRÁVY, REKLAMY (kráva Mirka najlepšia) V@X PO PAPULI, KULATÝ STŮL a ďalšie humorne nasiaknuté paródie na mediálne záležitosti. Osobne som videl iba pár časti, ale určite mi najviac boli po chuti rozhovory s prezidentmi. "TY FAŠISTICKÁ SVINĚ!" 90% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Občas som sa pobavil na celkom drsných vtipoch, čiernom humore typu Árijec, Tlama a posledné pomazanie, či Mirka, no zbytok mi prišiel dosť často trápny. Keď už, tak radšej našu slovenskú obdobu S.O.S., tam som sa bavil často, to bol iný level. Česká soda mala v sebe aj nechutné, či zbytočne drastické momenty, proste len šokovať akoby bol cieľ, no pobaviť, to išlo podľa mňa na okraj. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Několik (celkem dost) perel (hlavně Alles Gute, švýcarští novináři x Sládek apod.) je zamícháno v osmdesáti procentech nudné hlušiny (většina sestřihů z diskusních pořadů, rasistické reklamy apod.). Chápu, pokud z toho někdo viděl jen sestřihy, přijde mu to pětihvězdičkové celé. Ale mimo těch úžasných scének je tam tolik blbostí....Jjsem ještě větší cynik, než Čtvrtníček, když mi to nepřijde nechutné, drsné a zvrácené, ale prostě nudné? ()

Disk 

všechny recenze uživatele

I přes některé slabší skeče (Chcete mě?) se jedná se jedná o nejlepší satirický pořad devadesátých let. Česká soda reagovala na aktuální situaci, takže mladší ročníky můžou mít menší potíže s orientací. Co naopak vůbec nezestárlo, jsou reklamy, především ty, které měly "rasistický" a "nacistický" podtext. Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra si skutečně nebrali servítky. V dnešní politicky korektní době je bohužel nemožné něco podobného natočit. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Terčem žertů se několikrát stal i moderátor Počasí Jan Zákopčaník, který se autorům pomstil tak, že při jedné předpovědi počasí řekl v komentáři k záběru prasat: „Toto jsou pánové Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“ Vedení České televize to považovalo za „hrubé zneužití veřejnoprávní relace“ a kromě pokuty ho potrestalo několikadenním zákazem vystupování. (JoranProvenzano)
  • Pořad musel být v roce 1998 po sporu o ochrannou známku „Česká soda“ s výrobcem stejnojmenného nápoje přejmenován na Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí. (Olík)

Reklama

Reklama