Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

"Němci se rozhodli že obětem 2. světové války zavedou plyn".......Absurdný černohumorný sklepácky humor pánov Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávru dodnes nestráca platnosť. Pre mňa rozhodne najlepší humoristický seriál ktorý kedy v Česku vznikol. Tá geniálna satira spjatá s búrlivou dobou začiatku 90tých rokov je tu perfektne spracovaná, rovnako ako sú tu parodované stupídne reklamy na prací prášok (árijec), paródia na maslo rama je tu pod názvom "Tlama" či parodovanie politickej scény. Najväčšou trefou do čierneho sú tu však skeče Alles gute. Hlavne v dnešnej dobe plnej cenzúry a trapnej politickej korektnosti by sa už nikto o podobný štýl satiry nepokúsil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I když se tu a tam objeví nějaký slabší gag (hlavně v prvních dílech série), kvůli Čtvrtníčkovi, Alles Gute, reklamám a tomu příslovečnému černočernému humoru (I muži mají své dny, prací prášek Árijec...) dávám pět hvězdiček (hlavně posledním dílům série)... Bez tohohle pokladu tvůrčí skupiny Čestmíra Kopeckého a společnosti Febio by český svět televizní zábavy byl o dost chudší... ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, seriál osciluje od absolutně špičkových scének, které si člověk pouští pořád dokola (na plovárně s Karlem Gottem, tamtéž s Markem Ebenem, tabu s Milošem Zemanem, zpívánky s Václavem Bendou, téměř všechny scénky s Klausem) přes části průměrné či slabší (Alles Gute) až po ty úplně trapné. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Ten nejčernější humor v podání nejlepších komiků v ČR. Kam se poděli ty časy, kdy byli komici vtipný a černej hůmor byl vážně černej. Teď už to jde všechno do řiti, hlavně v Česku. Za tohle by šli teďka sedět, až tak jsme na tom špatně. Miluju českou sobu a mrzí mě, že neexistuje nějakej podobnej Českej seriál :( ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Klasika, která si dělala prdel ze všeho a všech. Jen o pár let později kolem přelomu tisíciletí už klasický český humor neuměl doopravdy prodat nikdo, čímž pomohly zejména více striktní pravidla. Lekce němčiny s Vávrou a Šteindlerem si snad pmatuje každý, ale byl to Čtvrtníček, kdo to nesl nejvýš. Je celkem škoda, že podobně jako u klasického britského humoru se už podobný pokus opakovat nemůže. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Petra Černocká kvůli drsnému žertu vůči své osobě – porno scéně ve fiktivním pořadu „Úsměvy Petry Černocké“ žalovala Českou televizi a požadovala odškodnění ve výši 1 000 000 Kč. Nakonec v březnu 1999 vysoudila omluvu od České televizie a odškodné 50 tisíc Kč. (JoranProvenzano)
  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)

Reklama

Reklama