Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (2 008)

H34D 

všechny recenze uživatele

Světová válka Z může na leckoho působit jako slepenec několika nesoudržných příběhů, který je schopen v pozdější fázi ignorovat to, co dříve považoval za důležité, ale stejně tak na jiného může působit jako barvitá mozaika sjednocená fikčním světem a výbornou atmosférou. Jednotlivé "epizody" se více či méně liší náladou a tempem. Jednou cítíte strach, starost o ty hlavní postavě nejbližší, jindy si užíváte opulentní a vlastně i ryze zábavné záběry na hordy nemrtvých. Pak je tu úzkost ve stísněných prostorách a nakonec ve vyvrcholení plném napětí téměř nedýcháte... Vše perfektně funguje a to včetně rodinné složky, kdy láskyplné pohledy mezi Gerrym a jeho rodinou skutečně podkreslují příběh dalšími emocemi. Málokdy se stane, aby si různorodý film dokázal vzít z každé vody, do které šlápne, to nejlepší, také je jisté, že ne každému se to bude takhle jevit, ale pro mě osobně je WWZ spolu s Braindead nejlepším zombie filmem. 9/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

World War Z by měla být vlastně hrozně nesoudržná, neboť se v ní mísí naprosto odlišné přístupy k zombie subžánru, ve skutečnosti je ale nakonec překvapivě poměrně dobrým a zajímavým filmem. Tvůrčí neshody se na něm bezesporu projevily (pokud film něčím není, tak jednou celistvou vizí), možná právě to ale paradoxně přineslo vypravěčsky netradiční výsledek. World War Z jsou v podstatě tři samostatné příběhy, které spojuje hlavní hrdina a vzájemně na sebe navazují, ale v mnoha ohledech se navzájem zásadně liší. Úvod se podobá třeba Snyderovu Úsvitu mrtvých (zombie apokalypsa začíná, hrdinové se snaží dostat do bezpečí), prostřední část je akčním pátráním po původu zkázonosného viru, závěrečná část pak komorním laboratorním hororem. Trochu problém jsem měl jen s prostřední částí, která sice obsahuje několik výtečných velkolepých scén, celkově ale ono pátrání - získávání indicií - působí značně nahodilým a nedůsledným dojmem. Mimochodem střihač se nejspíš totálně zbláznil, v některých akčních sekvencích není vidět vůbec nic, radoval jsem se z každého alespoň trošku delšího záběru. Díky bohu za to uklidněné komorní finále. 75 % PS: Pokud chcete vědět, jaký byl originální závěr filmu, pokračujte na tento článek. Myslím, že v tomto případě je na Lindelofův přepis úplně zbytečná nadávat. Výsledná kino-verze je sice mnohem radostnější, než temný závěr původní, ovšem ani z pozice hororového fanouška si nemyslím, že "temný" se nutně rovná "lepší". Na moskevské bitvy bych se ale každopádně podíval rád, snad je studio uvolní alespoň na Blu-ray, když už je mají natočené ... ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zombie Chaos v plné kráse! World War Z je pro mě bezkonkurenčně nejlepší Zombie film, co jsem kdy viděl. Přináší hojné napětí s pulsující srdce bušící akcí, které nekontrolovatelně přetrvává po celý film bez jakéhokoliv hluchého momentu a tomu já říkám Blockbuster jak Kráva ! Brad Pitt je frajer a zahrál vše na jedničku, scénář i dialogy taktéž svěží k Zombie Žánru. Výtka jen k nedostatku gore, což mohlo z filmu udělat nejlepší trhák roku, ale stále velká spokojenost. 90% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nie je desivejší sériový vrah, ako príroda. Je to sviňa. Ako každý vrah, ani ona neodolá pokušeniu nechať sa chytiť. Veľakrát je to, čo pokladáme za najobludnejší priebeh nákazy, paradoxne najväčšia trhlina v jej pláne.“ Skvelá, namakaná pecka a budúca zombies klasika, ktorá do pod-žánru prináša množstvo nových, inovatívnych, nečakaných a zaujímavých nápadov. Nadpriemerný výsledok je o to prekvapujúcejší, o čo viac poznáte šialené pozadie nakrúcania (kompletne pretočené finále, postava Matthewa Foxa je pôvodne z kľúčovej drasticky prestrihaná na hranicu postrehnuteľnosti, prekročený rozpočet, problémy filmárov počas nakrúcania v Maďarsku s tamojšími policajnými orgánmi po tom, čo zistili, že štáb nevedomky používajú reálne zbrane). Výborná je atmosféra obrovského zmätku a hrôzostrašného chaosu. Nikto nevie, čo sa deje. Po uliciach behajú tisíce nakázaných a útočia na zdravých. Krv tečie prúdom. Hystéria, chaos, požiare. Systém sa rúca v priamom prenose. Vlády padajú, najvyšší predstavitelia štátov sú mŕtvi, nezvestní alebo síce v bezpečí, ale spolu s poradcami vzniknutú situáciu analyzujú tak dlho, že keď prídu s riešením, bude to ľudstvu platné ako mŕtvemu kabát. A v tomto neskutočnom bordeli behá, lieta a bicykluje (!!!) Brad Pitt, snažiaci sa vyriešiť to, čo nevyriešili kompetentní. Do cesty mu vstupujú vojaci, vedci, doktori, ale i obyčajní civili (dojemná scéna v lekárni). Režisérovi sa perfektne podarilo vystihnúť atmosféru práve prebiehajúcej apokalypsy. Vôbec mi nevadilo, že krvavé scény ustrihol tak, aby neboli krvavé (amputovaná ruka). Zombies sú v jeho poňatí absolútne neovládateľnou, ohromujúcou, gigantickou tsunami, doslova sa valiacou cez dediny, mestá, mestečká i veľkomestá. Svet sa rúca hrdinovi pred očami. Film je plný ohromujúcich, veľkolepých akčných scén a tiesnivej, nepríjemnej atmosféry. Avšak stále v nej blikajú posledné nádeje a šance na prežitie. Scenár je plný osviežujúcich, originálnych nápadov (hrdina stojaci na strechu výškovej budovy a rátajúci do dvanásť; monumentálne izraelské múry; „desiaty hlas“; absurdná smrť kľúčovej postavy na letisku; týpek je armádou skrz rodinu prinútený k spolupráci). Zároveň sú tam parádne hlášky a dialógy („To som počul.“ – „Aj ste mali.“) a nerozbitný, sympatický a nezastaviteľný Brad Pitt v jednej zo svojich najlepších rolí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Takže se do kin konečně dostal dlouho přetáčený, a navíc podle zvěstí pěkně předražený, film. Knihu jsem samozřejmě nečetl, o to víc jsem však četl o překopání celého konceptu a postupu přenechání vedlejší linky z knihy do dalších dílů. Vznikl z toho rating PG13, aby měl projekt alespoň nějakou šanci na finanční úspěch. V hlavní roli se představil oblíbený Brad Pitt, který byl dle mého celkem dobrou volbou, ač o něm panovaly pochyby. Ovšem Matthew Fox je ve filmu všehovšudy jen dva záběry a jeho tvář je alespoň trošku vidět pouze na jednom z nich, což je trošku škoda. Celkově je cítit kolísání v konzistentnosti příběhu, ale jednotlivé pasáže působí celkem odlehčeným dojmem a ta část v Jeruzalémě je vyloženě velkolepá. Doufám, že další díly budou, protože jinak tenhle projekt nemá smysl...85%...[30.06.2013_Kino Šumava_Klatovy] ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Scenár k filmu prvotne písal J. Michael Straczynski, ktorý okrem iného napísal aj scenár k seriálu Babylon 5 (od r. 1993). Pri písaní okomentoval knihu slovami: „Vyzerá to ako správa OSN o zombie vojne". (Greenpeacak)
  • Lockheed C-130 Hercules není stavěn na startování z letadlové lodi, nicméně v roce 1963 bylo s tímto letounem provedeno 29 manévrů "touch-and-go landing" (přistání a opětovný vzlet bez zastavení) a 21 úplných přistání na letadlové lodi USS Forrestal. (Milan25)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama