Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 417)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem dohnala jeden z mých dalších filmových restů. Většina diváků se u filmu asi nezasmála (pokud nesdílíte choutky některých původních obyvatel Papui-Nové Guiney), ovšem já s odstupem ano. Sedím doma, sleduju film a najednou zazvoní telefon, volá máma, vedeme rozhovor. "Na co se díváš?", ptá se. "Mlčení jehňátek", vychrlím rychle, ve snaze co nejdřív zavěsit a pokračovat. "Močení jehňátek? Co?", podivuje se. Trochu naštvaně znova opakuju titul filmu, načež se mi dostane vskutku zajímavého komentáře: "Tak na to se nedívej, to je blbost a nechutná!" Takže mami a ostatní budoucí diváci filmu, je to sice místy nechutné a věřim, že před 17 lety to mohlo být pro leckoho šokující, ale já patřím mezi dnešní už lehce otrlou mládež, takže v tomto směru je to ok. Nejvíc mi asi utkvěla scéna, ve které Clarice bloudí ve tmě. Je to zkrátka kvalitní film s hutnou atmosférou, která by se dala krájet. Četla jsem i knihu a zážitek to byl taktéž vynikající. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vlajková loď žánru psychothrilleru devadesátých let, která tradiční kriminální thriller zkombinovala s hororovou atmosférou a morbidními detaily. Mlčení jehňátek dokázalo překonat žánrová omezení a získalo pro svůj "pokleslý" žánr pět oskarů a nadšené komentáře filmové kritiky. Při výrobě filmu se sešlo několik šťastných momentů - chytrý scénář, který se při vší bizarnosti svých antihrdinů pohybuje v realistickém prostředí, šikovný režisér, který přitažlivost snímku postavil nikoliv na zběsilé akci či krvavém, naturalistickém násilí, nýbrž na pečlivě budované atmosféře plné napětí, nejistoty a strachu. K úspěchu pochopitelně přispělo i skvělé obsazení s na první pohled křehkou J. Foster a typově přesným Hopkinsem, který svému Lecterovi dokázal vtělit zrůdný šarm a stal se nejpřitažlivějším masovým vrahem filmové historie. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

V celých filmových dějinách jsem se setkal jen se dvěma postavami, které, byť se na obrazovce objeví jen ve zlomku z celé filmové stopáže, si ho v podstě ukradly celý jen pro sebe a Oskary jakbysmet. První z nich je Brandův kmotr, druhá Hopkinsův Lecter. Ten, stejně jako Demme, tímto filmem předvedl svůj životní vrchol, kterému se už nikdy ve své kariéře ani zdaleka nepřiblížil a nikdo mu to už asi ani nebude mít za zlé. ***Věděli jste, že: Harrisův román ještě před Demmem padl do oka Genu Hackmanovi. Ten už dokonce zakoupil filmová práva a hodlal nejenom ztvárnit nadřízeného Starlingové, ale také film sám režírovat. Jeho plán mu vydržel až do oscarového večera, kdy na plátně sledoval svůj výstup v thrilleru "Hořící Mississippi" - a kdy mu došlo, že na další násilný film už nemá žaludek.// V epizodních roličkách se filmem mihnou i horrorové režisérské legendy Roger Corman a George Romero.// Pro roli Lectera Demme volil jen mezi dvěma jmény: "Sean Connery byl komerčnější volbou, Anthony Hopkins byl rozumnější." S jednou věcí ovšem Demme nepočítal - Lectera chtěl v té době hrát téměř každý - tedy až na Seana Conneryho.// Při natáčení prvního setkání agentky s lidožroutem, jenž ji zaskočí parodováním jejího jižanského přízvuku, Fosterová svůj šok vůbec nehraje - Hopkinsův osobní útok na její mluvu totiž na place nikdo nečekal.// Herci se na své role připravovali opravdu důkladně - Hopkins studoval věhlasné zabijáky, z nichž ho třeba Charlie Manson "naučil" nemrkat, Ted Levine se na roli připravoval v barech pro transvestity a Jodie Fosterová A Scott Glen podstoupili expresní přípravku FBI. Glen si dokoce vyslechl nahrávky lidí řvoucích při stahování z kůže, na což prý do smrti nezapomene.// Při stylizaci svého hlasu si Hopkins mnohé propůjčil i od vražedného počítače HALa z 2001 Vesmírné Odysey./*** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi dil z trilogie o Hannibalovi. Jonathan Demme byl zrovna nejvic ve forme, protoze natocil tenhle skvelej thriller a hned potom Philadelphii. Co se tyce pribehu, nejvetsi klad jsou jednoznacne rozhovory mezi Hopkinsem a Foster, to je nejvetsi klad filmu. Ale i napad, aby vrah pomahal chytit jinyho, je celkem dobrej, i kdyz to uz parkrat ve filmu bylo. Anthony Hopkins je tu skutecne uzasnej, snad jeho nejlepsi zivotni vykon, ale Jodie Foster mu zdatne sekunduje a je nemene skvela. Film ma paradni atmosferu, i kdyz tu nejsou nejak nechutny zabery nebo tak. Co se tyce Buffalo Billa, tak to je sice slusnej uchylacek, ale v porovnani s Hannibalem nema nejmensi sanci. I kdyz tempo na par mistech filmu polevi, rozhodne jsem se nenudil a jedna se o jeden z nejlepsich thrilleru, kterej si svy oskary pravem zaslouzil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak rád bych si s vámi popovídal, ale na večeři mám starého přítele." Napětí, které mezi sebou vytváří kultivovaný psychiatr chovaný v nedůstojných podmínkách a nezkušená agentka s naleštěným koltíkem, je natolik mrazivě vzrušující, že by udělení pěti hvězd nemělo nic bránit. Jenže ty "pouhé" čtyři hvězdy ode mne jsou za to, že jsem ke kanibalismu nikdy nechoval zvláštní sympatie a o fyzických schopnostech méně než půldruhého metru měřících agentek mám rovněž jisté pochybnosti. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (176)

  • Ve druhé verzi scénáře byla kvůli kolizi s autorskými právy některá jména oproti knižní předloze změněna. Jacka Crawforda tak tvůrci přejmenovali na Raye Campbella, doktora Fredericka Chiltona na Herberta Prentisse a Hannibal Lecter byl přejmenován na Gideona Quinna. (casyy)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Reklama

Reklama