Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Colby Sawyer k tomuto seriálu (3)

Hra o trůny (2011) 

Game of Thrones je fenomén a jeden z nejlepších seriálů vůbec. Rozhodně patří a zřejmě už vždycky bude patřit i mezi mé nejoblíbenější. Je to seriál, který mě provázel od půlky základní školy až k maturitě a už navždy bude mít v mém srdci speciální místo. Obrovskou výpravu, fantastické efekty, výborné herce i skvělé režiséry, to vše GoT má od začátku až do konce. Martinovy knihy zřejmě opravdu budou geniální, protože dokud se jich seriál drží, tak mu není co vytknout a jedná se jednoduše o masterpiece. To bych se nebál říct o žádné z prvních šesti sérií. Bohužel časem knižní předloha došla a Benioff s Weissem dostali volnou ruku. To by možná nebylo tak hrozné, ale duo D&D se rozhodlo, že chtějí především šokovat a být co nejméně předvídatelní, aby tuto snahu ještě umocnili, tak začali krátit počet epizod v sezóně. Sedmou sérii považuji ještě za vysoce kvalitní, ale finální série je už víceméně patlanina, kde jediný šok přichází ve chvíli, kdy si člověk řekne: „Wow, tak takovýto nesmysl jsem opravdu nečekal.“ Finální série se svým obrovským propadem kvality snaží člověku dojem ze seriálu zkazit, u mě se to naštěstí nepovedlo. Šest špatných epizod nedokáže přebít šedesát sedm skvělých. Mrzí mě, že jsem nedostal uspokojivé finále, ale i tak na Game of Thrones budu rád vzpomínat a s radostí si ho sem tam pustím znova. PS: Kdysi dávno jsem si v první sérii jako svoji oblíbenou postavu „zvolil“ Jona a musím říct, že tahle volba se mi sakra povedla. Edit po roce: Zjišťuju, že jsem zde v komentáři uvedl nepravdu. Po cca 12 měsících od finále jsem pořád tak znechucen, že nemám vůbec pomyšlení na to koukat znova. Vypadá to, že poslední série byla skutečně tak s prominutím do*ebaná, že zabila celý seriál. Uvidíme za pár let. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Pan Sapochnik je neobyčejně šikovný režisér, kterému bych se nebál svěřit i nějaký větší film, protože vizuálně opravdu baví. Jen kdyby mu mistři showrunneři dali nějaký dobrý scénář. Tento komentář mám i jako výčet všech scénaristických failů. Za 1. armáda před hradbami, to už je ale u poslední série tradice, udělat co nejdebilnější bojovou taktiku. Drogon, nuže v jedné epizodě zabijí draka třemi ranami z balisty (o faktu, že trefit balistou vzdálený rychle pohybující se a ještě navíc letící cíl je naprosto nemožné, se asi nemá cenu bavit) a to naprosto nesmyslným způsobem, kdy není Dany schopná půl flotily z dvoukilometrové výšky vidět, načež ho trefí první tři rány a jde k zemi. No to ten Drogon už teda o těch balistách, kterých je tady dvakrát tolik, ví, a tak o ani jedna z těch desítek nedokáže trefit. To jako... WTF? Jak tohle sakra funguje? A proč najednou dokáže chrlit C4? To jako proti NK nedokázal? No a teď postavy. Dany, to že jí ruplo v kouli je asi očekávatelné, ALE jak jí může rupnout v kouli během 2 dílů, když 7 a kousek série je zachránkyní světa, proč ničí město a nevinné lidi, když tam chce vládnout? Jako zabít vzdávající se vojáky je hnusné, ale genocida? To páni scénáristé už přepálili. Varys, u něj ta smrt dávala jakž takž smysl, ale i tak si zasloužil víc, pisatelé asi zapomněli, že kdysi býval jedním z nejmazanějších lidí ve Westerosu. Bratři Cleganové byli cool o tom žádná! Velké plus dílu. No a pak tu máme dvojčata. Cersei, tu zabít museli, sice ji trvalo asi dvacet minut, než jí došlo, že je s ní ámen, ale dejme tomu, že její smrt byla trochu rozumná. Ovšem Jamie... postava, která zažila v seriálu možná největší charakterový vývoj, skončí takhle!? To si ze mě snad děláte pr*el! Člověk, který se z ulíznutého hajzlíka stane charakterním mužem, umře tak, že si naprosto nesmyslně nechá spadnout Rudou Baštu na hlavu? Proč teda jel pomáhat na sever? Co to bylo s tou Brienne? Zapomněl snad, že na něj Cersei poslala Bronna, aby ho zabil? Proč? Proč ho odstranit takhle? Souboj s Euronem.. no comment. Tyrion ten už žije jen z fragmentů oblíbenosti, kterou získal v dobách, kdy byl ještě charismatickým géniem. Věřím, teda spíš doufám, že Jon v posledním díle udělá něco, čím si u mě zaslouží ten status nejoblíbenější postavy, který si sedm sérií držel. PS: Arya si přijela vyzkoušet, jak moc odolná je. Odpověď má... je evidentně nesmrtelná... ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

No, mohlo to být horší, to je asi to nejhezčí, co o této epizodě říct. Finále vypadá skvěle, v tom prostě GoT nepolevil a spousta blockbusterů může tomuto seriálu závidět. Každopádně páni scénáristé nám důstojný konec nenadělili. Shrnu tyto kiksy postupně. Tyrionovi došlo, že Daenerys možná není tak dobrá. WOW! A muselo kvůli tomu uhořet jenom pár tisíc nevinných lidí. Smrt Dany byla... no prostě byla, asi se dá říct i celkem ok. Následně to však jelo šupem dolů. Fakt, že Drogon je nějak mentálně nepojený na životní funkce své matičky bych klidně pominul, ale jak i krásně pochopil symbolický význam trůnu, tak to bylo něco. Navíc mu to trvalo nějak podezřele dlouho, když to porovnám s tím, co vyváděl v minulém díle. Poté pár týdnů uběhne a z Šedého Červa je nejdůležitější člověk ve Westerosu, fakt, že je to cizinec, který jen vraždil a je pouhým vojenským velitelem, už nikdo neřeší a všichni ho na slovo poslouchají, takže si jen tak vynutí, aby právoplatný dědic trůnu byl nucený odejít na Zeď. Následná volba krále byla komedie, velí ji Tyrion, který je v té chvíli naprostá nula a ještě vězeň. Všichni přítomní neřeší, že právoplatný dědic trůnu je v žaláři, že druhý největší nárok na trůn má Gendry, kdepak oni si na Tyrionovo dobré slovo zvolí Brana. Ano, toho Brana, který se posledních pár sérií profiloval jako Tříoký havran, který už nic nechce a už vůbec není posledním Starkovým synem. Ale coby Bran ja najednou zase Brann, který si sebevědomě jede pro korunu jako by se nechumelilo. Jo a Sansa si jen tak vyhlásí vlastní království, to taky nikdo neřeší. Finální část je sice taková líbivá a má fajn momenty (Jon + Ghost, Bronn má konečně hrad), ale rozhodně nenabízí žádné uspokojení vyvrcholení, nabízí jen ten konec a možná i očekávání, že se jednou vrátíme do Westerosu ve staré dobré formě. PS: Věci jako respawnující se armáda, strop v minulém díle spadnul jen asi tři metry čtverečný, takže se Jamiemu a Cersei stačilo posunout jen o pár metrů, nebo fakt, že z nějakého nesmyslného důvodu stále existuje Noční hlídka, tohle všechno už je opravdu jen a jen k smíchu. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama