Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

lamps 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská technicolorová pohádka nezklame ani v novém století, přítomnost hned pěti režijních velikánů se zkrátka na celkové vizuální estetice a svěží výpravnosti zapřít nedá. Obraz vypadá opravdu krásně, byť na takhle ostré a křiklavé zabarvení nejsme moc zvyklí, titulní postavičky se vydařily herecky i charakterně (zbabělý lev je skvělý) a primitivní obsah podpořený do zblbnutí se opakující ústřední melodií plní svůj účel coby zprostředkovatel formálně kreativní výpravy a chytré situační komiky také na jedničku. A co se týče toho humoru, chvílemi je to pochopitelně dětinské, ale například závěr u čaroděje mě svými nadčasovými satirickými myšlenkami vyloženě srazil do kolen. 85% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, aneb film, který buďto můžete obdivovat za skvělou technickou stránku a hezký, čistý, chvílemi až infantilní příběh, anebo se mu vysmějete nejen proto, že lev vypadá, jakoby se váš strejda navléknul do nepovedeného narozeninového kostýmu a k tomu se pořádně zhulákal. Prostě je tu pro každého něco, já jsem si pobral spravedlivě od všeho trochu. 6/10 ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stále krásná pohádka, která je v restaurované verzi snad ještě krásnější. Uplynulo dost let od toho pošmourného odpoledne, kdy jsem Čaroděje ze země Oz viděl poprvé. Od té doby jsem narážel na samé odkazy (nejvíc se mi samozřejmě líbily ty v podání Stephena Kinga v Temné věži) na něj a vždycky se mi vybavila nádherně milá (jak jinak) magická atmosféra. Dnes jsem si Čaroděje užil v originální verzi s krásným obrazem i zvukem... A jsem prostě zase okouzlený.__P.S. A hrozně moc se těším na Oze od Sama Raimiho. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľná adaptácia svetoznámeho príbehu o fantastickej výprave, v ktorej každý člen trpí istým neduhom sebe vlastným, a pred porazením zlej čarodejnice sa s ním musí popasovať. Nezabudnuteľná Judy Garland ako malá Dorotka z Kansasu a elegantný Frank Morgan ako mystický titulný čarodejník zo zeme Oz. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jeden z velkolepých filmů, za kterým se skrýva hodně odporný příběh, který se odehrával během natáčení.. když jsem o tom četl udělalo se mi opravdu mdlo a musel sem si toto pustit. Je to opravdu velkolepé na tu dobu zcela perfektní, ale na mě to působí strašně děsivě a bylo mi nepříjemné to sledovat, když vím co si prošli ti herci. Doporučuji, kdo neví, ať si přečte aspon zajímavosti. Jedna za ty herce, půlhvězda za zpracování a další půlhvězda za Somewhere over the rainbow. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Jméno opičího náčelníka je Nikko. Jde o název japonského města, v jehož chrámu se nachází proslulý vyřezávaný panel se skupinou tří opic, které znázorňují tři vlastnosti: „Nevidím zlo, neslyším zlo, nemluvím zlo!“ (džanik)
  • "Mzda" pejska Tota za natáčecí týden činila 125 amerických dolarů. Judy Garland dostala za stejný čas 500 dolarů. (Larrysbride)
  • Občas to Judy se smíchem přeháněla. Scéna, když potkává hrozivého lva, který se rozpláče, když mu jednu vrazí, se točila desetkrát. Bert Lahr, hlavní komik filmu, sahal hluboko do pokladnice svého kabaretního umění, takže se Judy pokaždé rozesmála. Nakonec to Fleminga přestalo bavit. Dal Judy pohlavek a poslal ji pryč. Judy se za chvilku vrátila a výsledek, který vidíte na plátně, se odehrál v klidnější atmosféře. Bert Lahr však mnoho důvodů ke smíchu neměl. Trpěl komplexem z toho, že podvádí svoji manželku, kterou přechodně postihla duševní choroba. Rok na to se oženil se svou dlouholetou milenkou. Margaret Hamiltonová měla také osobní problémy. Před časem se rozvedla a pokoušela se vychovávat svého malého syna. (Wences)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama