Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Bohužel, místo vyprávění, jež by líčilo osudy lidí, ať už bohatých, anebo naopak chudých, jsme se prakticky dočkali "pouze" detektivního příběhu, i když ne špatného, na pozadí hlavních událostí a náznaků atmosféry první poloviny meziválečného období. Doba samotná však naneštětí zůstala úplně stranou dění a její ovzduší bylo do převážné míry nahrazeno notnou dávkou tajemna spojenou s hledáním strůjce zločinu, která je však na druhou stranu místy poměrně zdařilá. 55 % ()

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál....... žel, zvrhlo se to místy až k takovým zvěrstvům typu: vidím mrtvé lidi, vyvolávání duchů, vyšetřování na vlastní pěst...Převeliká škoda. Vizuálně je tento seriál asi to nejlepší, co kdy naše veřejnoprávní či komerční televize vyrobila a vysílala, ale to fakt nestačí. Je to sice celkově nadprůměr, ALE...!!! ()

Reklama

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tak trošku Vyprávěj z doby více minulé. Docela hezky, líbivě udělané, což o to. Ale natahované jako guma od trenek. A jak známo, i ta při soustavném tlaku povolí a trencle občas spadnou až ke kotníkům. Tady to natahování vidím především v okultismu, vyvolávání duchů atp. Když už si scénárista neví rady, jak pokračovat, dovysvětlit anebo prodloužit na počet dílů, na které tvůrci dostali peníze, je tohle myslím ta nejhorší varianta. A za tu taky beru 3.hvězdu.// No a po shlédnutí závěrečné části mám skoro chuť vzít i druhou. Apolenka, která nás celý seriál otravuje svým mluvením s mrtvými, na konci, když to začne být důležité, tuto schopnost záhadně ztratí, chladnokrevný vrah se zblázní a romantická dějová linka....., no škoda mluvit..... ()

topi odpad!

všechny recenze uživatele

Další splácanina pod hlavičkou České televize. Otřesná telenovela, která mě První republiku nepřipomíná ani náhodou. Viděno první dva díly a na další nemám sebemenší chuť se dívat. Trapné dialogy, slabé scény a klasické téma červené knihovny - dva bratři a jedna žena. A o tom bude celý seriál? Pěkně děkuji, pluju na to a nemíním s touhle srágorou dále ztrácet čas. ()

argenson

všechny recenze uživatele

Seriál by měl umět hned v prvním díle zaujmout. Což se tady nějak nepovedlo. Spousta postav, několik dějových linií, nesnadná orientace, snaha o slušnou výpravu, ale nějak to puzzle do sebe nezapadá. A se všema výhradama k Dietlovi, jemu ty zoubky ve všech kolečkách vždycky zapadaly. S láskou k Janě Štěpánkové ale dám šanci ještě dalším dílům. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Celý interiér Valentovy vily spolu s módním salonem Valenta byl postaven v ateliérech Letňany. Ve všech těchto místnostech se také nachází dobová kamna a květiny pro dokreslení romanické atmosféry seriálu. Exteriér podolské vily rodiny Valentů je ve skutečnosti Dajbychova vila nacházející se v Kutné Hoře. Na jedné z nejoblíbenějších filmařských lokací, na slapském zámku, vytvořili filmaři luxusní hotel Polesí, pokoj Goldy v Ladylike nebo dobové lázně. Valentův statek v Panenských Břežanech je ve skutečnosti Cífkův statek v Třebízi. Ten měl před natáčením celé nádvoří krásně zatravněné. Filmařům bylo povoleno trávu vypálit, aby záběry působily dojmem, že se na statku pracuje. Jako honosné sídlo zámožného cukrovarníka Škvora (Tomáš Töpfer) posloužil barokní zámek Ploskovice nedaleko Litoměřic. (MTHRFCKR)
  • Ve chvíli, kdy se poručík Andrle (Vladimír Polívka) začne prát s Vladimírem (Ján Koleník), spadne mu z hlavy čepice. Když se ho pak snaží od Vladimíra odtáhnout, najednou má čepici znovu na hlavě. V dalším záběru ji opět nemá a v tom následujícím zase ano. (Krocka)

Reklama

Reklama