Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (681)

Marigold 

všechny recenze uživatele

13 hodin to subjektivně končí, Myšák tahá z rukávu jednu patetickou patronu za druhou, nechybí krvavé igelity a americká vlajka... Jinak je tahle snaha uchopit absurditu geopolitické situace realistickým pohledem roztomile cheesy. S většinou hrdinů-kontraktorů byste zašli na pivo a hon na lišku, jsou plnovousatí, prostořecí, jednoduší a na rozdíl od přemoudřelých a převzdělaných operativců "znají mapu". Ale akce servírovaná ve vlnách má balls, gore faktor i dynamiku. Chvílemi ale Bay zapomíná, že se chtěl držet zkrátka a vytahuje svoje typické mortary. Ta stopáž je těžko obhajitelná a ideově se tohle dílo (jako Michaelovi všechny "přemýšlivější" filmy) pohybuje na minovém poli natvrdlosti... ale je to fajnová zábava, ne tak ostře řezaná a soudržná jako Black Hawk Down, ale pořád to spolehlivě vystačí na titul nejupocenější a nejsentimentálnější macho biják roku 2016. Škoda, že se na konci nevynoří Optimus Prime. To by bylo za plnej kotel. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle se Michaelu Bayovi vážně povedlo. Vrací se ke stylu svých starých filmů. Za levno natočený film s neznámými herci, ale přesto kvalitní. Celé je to dost reálně pojaté a máte pocit, jako byste tam skutečně s těmi vojáky byli. Akce je tam víc než dost. A tato parta vojáků to v nehostinné Libyi vůbec nemá jednoduché. Čeká na ně jedna past za druhou. Přece jen se toho ale nebojí a vydávají se vstříc nebezpečí. Akční scény jsou opravdu povedené. Chtělo by to víc takových filmů. Neměli to tam tehdy vůbec jednoduché. "Žádáme okamžitou leteckou podporu!" ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónov║Tržby USA $52,853,219║Tržby Celosvetovo $69,411,370▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $13,149,434║ Tržby za predaj DVD v USA $9,117,614║ Michael Bay ponúka svojho Čierneho jastraba a nepočína si vôbec zle, má to dravosť, napätie a niekoľko veľmi dobre natočených akčných scén, v podstate dominuje v tom v čom je doma, tak troška je ale na škodu ten miestami neprehľadní dej, hlavne pri tých útokoch na vilu veľvyslanca, kde skoro nevieme kde je zlý a dobrý, rovnako tak chýba postavám lepšia hĺba, to veru nie je Bayová šálka kávy ako po väčšinou sme si už u neho zvykli /70%/ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další osobitý Míšovo výlet v režijním období mezi Transformery tentokrát hezky po vzoru loňského Eastwooda. Vše se nese ve stejném duchu jako předchozí prosluněné Bayovy filmy, tentokrát pouze bez nějakého provařenějšího obsazení, ale větším nánosem akce. Pot a krev ukázal, že tenhle akční mág umí točit i dobré filmy, 13 hodin je sice možná až přespříliš dlouhý, o to více po první třetině nářezový akčňák, který dává jasně najevo, že takhle by ho nikdo jiný nenatočil...7/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Michael Bay skládá reparát a po všelijakých trailerech na začátku února servíruje první zásadní překvapení roku, byť nemám obavu o to, jak strašný hejt ten film schytá a za co. Nejde neočekávat Black Hawk Down ve verzi 2.0, ale to, že ho divák nakonec opravdu dostává, je vlastně dobře. Rozdíl je v tom, že zatímco Scott povýšil válečnou vřavu na filmařské umění, Bay ji servíruje po svém, v rámci subžánru vlastního tvůrčího ega. Berte, nebo nechte být. 15 let uplynulo jako voda a divácké vnímání se zásadně změnilo, takže pokud odrůstáte na Call of Duty (a dalších wannabe klonech), musí vás to zákonitě strhnout. Bay jde cestou nejmenšího odporu a vcelku sympaticky nalinkuje hrdiny z masa a kostí, přičemž po všech těch klišé a kýčovitých výjevech jde tak na sílu, až se na něj vlastně ani nezlobíte, protože takhle je umí jenom on. Paranoiu rozpadlého státu, kdy si nemůže cizinec být jistý ničím, nechává sálat z plátna v plné úderce a pak rozjede plnokrevnou válečnou palbu, která s malými přestávkami trvá až do konce, kdy přeživším tečou slzy a vám taky. Ta akční jízda je vlastně něco tak impozantního, v nepřehlednosti kamery a střihu zároveň vtahujícího, až zůstává rozum stát nad tím, proč to protentokrát nevadí. Je to válečná řež bez sebemenšího přesahu, ale taky bez filmařského kompromisu. V týdnu startujících prezidentských primárek si republikáni nemohli přát v kinech nic lepšího. PS: Chápu, že Michael musí hlavouny v Universalu něčím živit, ale nešla by vyjednat dohoda pěti osobních akčňáků ku jedněm Transformerům? ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Michael Bay chtěl natáčet na kinofilm, zatímco kameraman Dion Beebe chtěl točit digitálně. Bay nakonec souhlasil s natáčením na digitální techniku vzhledem k počtu nočních scén a nabitému rozvrhu natáčení. (Cheeker)
  • Při vyklízení operačního střediska(cca 1:10:00) má tlumočník Amal (Peyman Moaadi) v ruce pistoli a brýle, při záběru zezadu má brýle na hlavě a po dalsím střihu už je zase drží v ruce. (Topper.H)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama