Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (681)

swamp 

všechny recenze uživatele

Jen jsem čekal, kdy povstane rozstřílená americká vlajka z bazénu a dá všem motivační patriotickou řeč aneb Stars and Stripes 4ever! Hromada hoven, která se line hlavním i vedlejším postavám z úst je opravdu kolosální (aby ne, na téměř 2,5 h stopáži). Vážně mě to docela mrzí, protože ten zbytek je vskutku dobrý a perfektně zmáknutý (i když 'lens flare' efekt mě už po pár minutách docela sral). ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čásek po Eflekově xichtování po Iránu přichází další storka která ukazuje, jak se i mistr vorldkap občas utne a díky tomu ztratí figurky na diplomatické šachovnici. Souhlasím s Ďurem, že ,, postavy a vzťahy Bay príliš nevie", ale koho vlastně zajímají, no ne? Po plátně se motají stejnostejní matláci, všichni mají maskovací vous a doma děti, za kterými furt bulej, takže aby se prase vyznalo, který to vlastně položil život za mamčin eplpáj, ovšem, opakuji znova, to zrovna nás drtit nemusí. Zmar z prosrané Libyjské demokracifikace, narážející na naprosté nepochopení klanového uspořádání muslimské země, z toho na sensitiva čiší, a o to by mělo jít v řadě. Druhé třeba, ovšem i tak podstatné. V té první se rozvaluje fešná akce a troška toho napětí, děkujeme pěkně. A patos si tentokrát nečekaně přesedl až do třetí, byť i tak docela nahlas šustí sáčkem s pokroutkami. Jen se obávám, že z podobných návodných filmů sandmanky brzy odkouká, co všechno umí udělátka na noční a termo vidění... a pak si před klíčovým plížením pod stádem ovec ohákne třeba termáčfólii, potaženou černým krepákem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy ta zpráva proběhla médii. Ozbrojenci zabili v libyjském Benghází amerického velvyslance. Rozzuření teroristé vlétli na americký konzulát zřejmě kvůli filmu hanobícímu muslimského proroka Mohameda. Tehdy ale nezaznívalo, že zařvalo i pár členů speciální elitní jednotky bývalých mariňáků. Protože žádná letecká posila nedorazí a mezi našimi hrdiny bude ještě hodně dusno. Nejrealističtější film Michaela Baye? Dost možná. Jenže výsledek není postavený na tom, co jeho filmografii nejvíc zdobí: akce. Snaží se nás napínat, snaží se představit jednotlivé postavy (a je jich zbytečně moc), snaží se zachytit nehostinnou situaci v oblasti. Jenže na to je Bay (navrch ve zdrženlivější formě) poměrně mizerný vypravěč. Vždy se staral hlavně o to, aby jeho usměvavé krasavice a vyvolení svalovci na plátně dobře vypadali a aby akce byla propracovanější a efektnější než u konkurence. Tady takřka hodinu strávíme budováním atmosféry, kdy se něco chystá, jenže vlastně nemáme o čem vyprávět. Ústřední chlapíci jsou sice sympaťáci, ale na manželkách trpících doma si diváka nezískají. A vše okolo se mezitím nepříjemně táhne. Měli bychom na druhou stranu ocenit snahu o vrstevnatější děj. Čtyři hvězdy navíc dávám hlavně proto, že jsem rád, že Bay zkusil něco jiného než transformeří ptákoviny. Přesto třeba takové hodně přepálené, ale řemeslně precizní Na život a na smrt mě chytlo mnohem víc. O Bayově Skále nebo Armageddonu ani nemluvím. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tak teď vážně nevím, kdo je, nebo byl ve větší prdeli. Jestli Michael natočením tohoto filmu, nebo američtí vojáci v Libyi. Objektivně mi to vychází tak nějak napůl. Filmu nelze upřít snaha o nějakou věrohodnou akci, na druhou stranu toho typicky amerického patosu je tam prostě i tak moc. Není nějak extra viditelný, ale z testosteronu napumpovaných vojáků je cítit při každé větě, nebo pohledu. A když k tomu připočtu, pro mě totálně nesympatické herce, jsem nucen s lítosti v hlase konstatovat, že takový Americký sniper byl mnohem lepší film. I když jsem dal i tak za tři. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to patetické, pitomé, s nevyváženým tempem... ale přiznejme si to - pořád to má nejlibovější akci jakou v Hollywoodu někdo dokáže natočit. Pravé military porno, Bay od Skály vůbec nic nezapomněl, a když se střílí, tak je to blaho. I přes ty digitální kamery, které mě tu mírně sraly. Takže stejné jako Bayovy filmy před tím než upsal duši Transformerům. Dokonce i ten záběr na bombu jak z Pearl Harboru tu je, i náznaky humoru ala Bad Boys. A kdyby se konečně vykašlal na robíky a až do smrti točil filmy jako tohle, tak budu navýsost spokojený. 7/10 ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Agenti se ve filmu vozí v sedanu Mercedes S (W222). V roce 2012 se však tento model ještě ani nevyráběl. (Morrello)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama