Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V době svého odvysílání na americkém televizním trhu znamenal tenhle sitcom skutečnou bombu, při mimořádně vysoké konkurenci televizních stanic dokázal sám o sobě vylidňovat celé ulice. Tvůrci přistoupili k tématu jinak než Altman, který natočil hodně syrový nepříjemný protiválečný film o absurditách války. Seriálový MASH je zřetelně mainstreamovější, plný pozitivně laděného humoru s akcentováním humanistických hodnot při zachování původního protiválečného vyznění příběhu. Seriál slavil úspěch prakticky všude, kde se objevil, pokud vím, výjimečně vlídného přijetí se mu dostalo zejména v Izraeli, kde holt mají s válečnou tématikou své zkušenosti, tak proč se u toho aspoň nezasmát. Pro Novu znamenal MASH vynikající start a seriál byl mnohokrát reprízovaný. V českém prostředí se mu musí přiznat jeden obrovský klad, a to výborný dabing, mimochodem v rámci produkce televize Nova opravdu výjimečný, protože komerční stanice tradičně vysokou kvalitu českého dabingu v průběhu 90. let v podstatě zlikvidovaly. České dialogy a podání herců byly údajně lepší než v originále. Pro mě MASH nikdy nebyl vyložený kult, přece jen mi vadila určitá uhlazenost prostředí a především kvalita seriálu během času šla dolů, pozdější díly někdy vykrádaly samy sebe. Celkový dojem: 75 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Přeskočme chrupavky a jděme tomu takříkajíc na kost'' . MASH je úžasný. Je velmi zajímavé sledovat první díly, kde Alda jen hrál i ty pozdější, ke kterým pomáhal psát scénáře. Snad proto také některé nejsou jen psinou, ale jsou vážné a mrazí z nich. jeden mne tenkrát úplně dostal, vzpomínám so, že Hawkeye měl sen, kde plul na loďce a neměl ruce... Naštěstí těchto dílů nebylo moc, ale své místo v seriálu rozhodně mají. Korejská válka byl strašný masakr a je neuvěřitelné, že jeden z nejlepších komediálních seriálů všech dob se odehrává v řeznictví polní chirurgie kousek od frontových linií. Tohle je za 5 šampusek! * * * * * ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní seriál o jedné mobilní lékařské jednotce z války v Koreji, patří k opravdovým vcholům! Ostatně kdo by neznal Hawkeyho, BJ, Radara, Margaret, "kuního ksichta " Franka, Trappera, Henryho Blakea, Shermana Pottera, Klingera, Charlese, otce Mulcayho, plukovníka Flagga..... Osobně mám o něco více v oblibě díly s plukovníkem Henry Blakeem a Trapperem, ale i po odchodu těchto dvou a jejich nahrazení plukovníkem Shermanem Potterem resp. BJ- em seriál rozhodně neupadá a jako trumf (alespoň pro mě) se ukázala postava Charlese (v podání excelentního Davida Ogdena Stierse). Pro roli Hawkeyho nemohli tvůrci vybrat lépe. Alan Alda tuto postavu jednoduše stvořil, ale to vlastně platí i pro všechny ostatní zůčastněné! Toto nemohlo být namýcháno lépe! Za vše hovoří fakt, že tento seriál si můžete pustit kdykoliv, po jak dlouhé odmlce chcete, namátkou vybrat díl a o zábavu máte postaráno. p.s. Nicméně možná ještě raději mám těch pár dílů, kde se " brnká na vážnější notu ". Vzhledem ke zcela opačnému duchu těch ostatních, je ten kontrast do očí bíjící a má podobné účinky jako rána palicí mezi oči. To aby nikdo nezapomněl, že válka rozhodně žádná sranda nebyla. Byl to pouze prostředek jak ji přežít a nezbláznit se..... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

MASH mam rád, ale rozhodně nepatřim mezi ty zarytý obdivovatele tohoto seriálu. Podle mě je úroveň jednotlivých dílů dost nevyrovnaná, takže některý by byly až na odpad (ty moralistický sračky, co režíroval Alda) a některý zase na 5 hvězdiček. Těch odpadovejch je samozřejmě mnohem míň. Navíc točit 11 let seriál o válce, která trvala 3 roky, je trochu na hovno. Kolikrát během těch 3 let vlastně slavili vánoce? Mam pocit, že snad 10×. Myslim, že to měli zabalit tak po 4. sérii. Možná bych dal i 4 hvězdičky, ale tim, že se MASH opakuje a zřejmě bude opakovat až do zblbnutí, se mi už nějak omrzel, takže je to za 3. Jinak jsem jim záviděl, že maj pořád sekanou. Já mam sekanou strašně rád. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Chcel som napísať ďalšiu z oslavných ód, ale nedokázal som to - M.A.S.H. je príliš dobrý seriál na to, aby som ho mohol popísať slovami a zároveň ho neurazil. 256 epizód, 128 hodín tej najkvalitnejšej filmovej zábavy, nespočet veselých i smutných ľudských etúd, to všetko korunované celovečerným rozlúčkovým filmom, pri ktorom som plakal spolu s lúčiacimi sa hrdinami. M.A.S.H. nie je seriál, to je životný štýl! ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Doktoři i lékaři používají jednorázové latexové chirurgické rukavice. První jednorázové latexové chirurgické rukavice byly vyrobeny až v roce 1964. Předtím byly rukavice těžší a po každém použití byly znovu sterilizovány. (sator)
  • Z nutnosti byla jednotka „4077. MASH“ v románu Richarda Hookera, filmu a televizním seriálu menší než skutečné jednotky MASH. Fiktivní 4077. tvořili čtyři všeobecní chirurgové a jeden neurochirurg, asi 10 sester a 50–70 mužů. Za průměrných 24 hodin mohli projít 300 zraněnými vojáky. Pro srovnání, 8076. mobilní armádní chirurgická nemocnice měla personál čítající 10 lékařů, 12 ošetřovatelů a 89 vojáků různých lékařských a nelékařských specializací. Při jedné příležitosti jednotka zvládla více než 600 pacientů během 24 hodin. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama