Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Promo 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Promo 2

Recenze (141)

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ok. Pojďme to zhodnotit jako celek. V prvé řadě je nutno akceptovat, že toto není Twin Peaks jak ho známe, nebo jak bychom ho chtěli mít. Sám Lynch přiznává, že původní TP, především druhá série není to, co chtěl točit a tak nyní rozjíždí uplně jiné housle. Třetí řada je bezpochyby naprosto unikátní počin a to především díky faktu že nic podobného za posledních x let nevzniklo a nejspíše už ani nevznikne. Nikdo jiný si prostě nemohl a nemůže dovolit kašlat na zažité klišé, produkci, diváky, prostě všechno a natočit něco takového. Hodnocení tedy bude vždy subjektivní a pocitové tak jako celá třetí řada. Buď na vás fantaskní úlety snové reality z hlubin Lynchova podvědomí nějak působí, nebo ne a pak se nedivím negativním komentářům. Osobně se stotožňuji s názorem Kamila Fily. Je to čistý, krásný surrealismus. Ať se vám to líbí nebo ne. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Twin Peaks hraje v příběhu vedlejší roli, jedná se především o dvojitou Oddyseu Dalea Coopera. Lynchova představa, neomezována producenty, vedoucími televize, ani nízkým televizním rozpočtem. Tato série vám nedopřeje luxus předvídatelnosti, v podstatě musíte být neustále ve střehu, děj se odvíjí prazvláštními zákrutami. Forma je nekompromisní, nehraje se často na dílčí pointy jednotlivých epizod, na druhou stranu se dočkáme několika epizod, které výrazně odbočí. Tempo je povětšinou pomalé, scény těkavé, náročné na sledování. ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Osmnáctihodinové geniální audiovizuální dílo, které je jakýmsi průřezem života Davida Lynche jako člověka, i jako umělce. Zatímco původní seriál z devadesátých let prošlapal cestu televizním seriálům, jak je známe dnes, The Return zbořil vše, čím jsou „quality TV“ seriály nyní. Pokud lze nějaký televizní počin nazvat uměním, byl by to právě tento neuchopitelný snový tvar, v němž tvůrce ani trochu nezajímá to, čím si diváci původní Twin Peaks zamilovali. V nové verzi, která neustále oddaluje divácké uspokojení a racionální vysvětlení čehokoliv, se zrcadlí čirý záměr stvořit opravdu unikátní autorskou vizi bez kompromisů. Zkrátka nádherná noční můra a mistrovské dílo, které dokáže znepokojivým způsobem navodit existenční úzkost. Nejlepší epizoda: Gotta light? (8) ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální, surrealistický, experimentální atd...možná by se to vše dalo shrnout jako "sračka" tahle serie se prostě neměl točit jako twin peaks a Lynch si měl vytvořit jinej projekt. U starého twin peaks sem litoval že lynch nedostal víc prostoru...no ted si říkám díky bohu ! odpad nedám jen kvůli několika naprosto fantastickým a tajemným scénám. Většina je spíš komická až tragická, např celej Dougie byl takovej kokot že by ho mohl hrát rovnou Lynch. Každá sračka která se mu honí v jeho chorý palici se nemusí hned cpát do seriálu ! Troufnu si říct že polovina scén byla o hovně a hlavně k hovnu pro seriál a cokoliv...jen se Lynch potřeboval vyventilovat a oslovit pseudo intelektuály. Poslední díl neskutečně roztáhlý hovno. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snad ještě nikdy nebyla hranice mezi významovou provázaností a samoúčelnou pseudoartovostí tak tenká. Lynch opět boří konvence a kromě kritiky a mainstreamového diváka si tentokrát vytírá zadek i s vlastními fandy. Dalo se čekat, že nové Twin Peaks bude prostě jiné, ale tohle netušil asi nikdo. Když Frost s Lynchem vypustili do světa původní seriál, mohl se divák ponořit do atmosférické detektivky zasazené do bizarního maloměsta, kterou občas narušovaly nějaké ty psychedelické výlevy. Ty byly ovšem v původních dvou sériích použity víceméně jako koření, přičemž v nich fungoval normální, lineární děj. U třetí řady člověk vážně neví, jestli si Lynch tropí žerty, nebo jestli ty natahované exkurzy do života původních postav, které nemají na děj příliš velký vliv, mají nějaký hlubší smysl. Jestli ty hrátky s časem a dimenzemi jsou promyšlenou skládačkou, nebo jen masturbací stárnoucího génia. Nejsem z těch, kteří potřebují dostat všechny odpovědi na podnose, zároveň ale nemám náladu sledovat současně dvě synchronizované epizody, jak navrhují autoři některých jinak zajímavých teorií o tom, co znamenal ten závěrečný mindfuck. Nabízí se otázka, jak by to celé vypadalo, kdyby měla třetí série jen původně zamýšlených devět, ne osmnáct epizod. Takhle se člověk prostě neubrání myšlence, že dvouminutové zametání baru je jen výplň. Jsem ale přesto rád, že si Lynch mohl splnit sen a natočit osmnáctihodinovou jízdu do světa snů, do které mu nikdo nekecal. (1 213. – To je jen číslo komentáře, fakt to není čas, kdy se na zem vrátí agent Cooper.) ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Jedním z herců, kteří se ve 3. sérii nevrátí, je Michael J. Anderson (známý jako trpaslík, v originále jako „man from another place“), se kterým se v novém obsazení vůbec nepočítalo. Hlavním důvodem podle Andersona měly být neshody ohledně platu. V srpnu 2015 pak Anderson na svém facebookovém účtu nepřímo obvinil Davida Lynche ze znásilnění vlastní dcery a vraždy herce Jacka Nanceho (Pete Martell), čímž sklidil mnoho negativních reakcí včetně samotné Lynchovy dcery Jennifer Chambers Lynch. (PierrevanH)
  • Na konci epizody můžeme v kanceláři FBI vidět portrét Franze Kafky. Režisér David Lynch k tomu poznamenal: „Jeden z umělců, u kterého cítím, že by mohl být můj bratr, je Franz Kafka.“ Lynch obdivuje především povídku „Proměna“. (timmy321)
  • Natáčelo se od 9. září 2015 do 15. dubna 2016 v Kalifornii, Nevadě, státě Washington a ve Francii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama