Reklama

Reklama

Chalupáři

(seriál)
  • Slovensko Chalupári
TV spot 1
Československo, 1975, 8 h 38 min (Minutáž: 39–55 min)

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jiří Sovák, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Josef Vinklář, Jiří Schmitzer, Jiřina Bohdalová, Ilja Prachař, Josef Větrovec, Božena Böhmová, Mahulena Bočanová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Seriál komediálních příběhů F. Vlčka a V. P. Borovičky, který již od své premiéry v roce 1975 potěšil řadu diváků mnoha generací, čerpá svůj humor ze symbiózy člověka městského a člověka vesnického. Popularitu získal nejen pro své hvězdné obsazení, ale i pro základní tón, jímž je tolerance, lidská vzájemnost a porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (12)

Chalupáři (1975) 

Chalupáři jsou již nezpochybnitelnou letní klasikou, kterou nejspíše ještě minimálně v dohledné době nic nepřekoná. U hlavní postavy je vidět, že je charakterově psaná ještě pro Marvana, s čímž souvisí také to, že Humlova vnuka hraje jeho skutečný syn... Ne všechny díly jsou 100% vydařené, a minimálně u jednoho lze nalézt značné znaky tehdejší propagandy, ale budiž. Tím, co totiž Chalupáře táhle, a díky čemu jsou koukatelné každý rok znova znova jsou herecké výkony, atmosféra života vesničky v 70. letech, a také nepřeberné množství hlášek, které do dneška zlidověli a také samozřejmě orchestrion :). ()

Chudák dědeček (1975) (E01) 

Na rozjezd se hlavně představují jednotlivé postavy. Kemr je tu zatím dost v pozadí, a jako hlavní postava je představován převážně jen Sovák. Humorných chvil je tu poměrně slušné množství, a první díl se tak řadí k tomu nejlepšímu z celého seriálu, naštěstí si však to nejlepší tvůrci naštěstí nechali i do dalších dílů. ()

Kapr (1975) (E02) 

Klasika s kapříkem :) Každopádně těsto na kapry bych si s dovolením odpustil, a určitě se nesázel o jeho snězení... ()

Operace (1975) (E03) 

Za mě dost nesympatické a otravné postavy Adamíry a A. Vránové, které mi díl poměrně často otravovali, a jdu kvůli ním v hodnocení dolů. ()

Sokové (1975) (E04) 

Se ženskýma jsou jen samé problémy... :) ()

Zasloužilý všeumělec (1975) (E05) 

Pěkně znázorněné čecháčství. Někdo se snaží, a tak bude nejlepší se mu odvděčit nijak, protože on přece všechno má, a všichni mu furt něco dávaj... Naštěstí si Bohouš užije všeho, co mu právem náleží. ()

Smírčí soudce (1975) (E06) 

Nené, řešit problémy minorit a stereotypy, které se k nim pojí, se ke Chalupářům opravdu nehodí. Natočit to v dnešní době v USA, tak je z toho Oscar, ale v pohodové letní atmosféře zbylých dílů je to opravdu nemístné. ()

Romeo z autobusu (1975) (E07) 

Tenhle díl to u mě vede. Jsou to vlastně takový Účasníci zájezdu, s tím rozdílem, že se zde jede za "kulturou" do Prahy, a místy se stane velké množství komických příhod. Dost prostoru také dostanou Vránová s Menšíkem, kdy pro tento díl je jejich díl ten nejdůležitější. Některé scény už dnes působí až bizarně, ale to už je prostě rozdílem v době natáčení, a v době sledování. ()

Režisér (1975) (E08) 

Na Chalupáře koukám zpravidla každé léto, když jsou ve vysílání, ale tenhle díl jsem si nedokázal při letošním sledování vůbec vybavit. Nejspíše to bude jeho slabší kvalitou, kdy hlavně první půlka se vyznačuje dlouhými, a ne až tolik humorně povedenými scénami při zkoušení divadla. Zlepšení příjde až s nástupem Menšíka, a jeho věšením. ()

Náhradník (1975) (E09) 

Kdo po tomhle díle nedostal chuť na švéstkové knedlíky s máslem a cukrem, tak nemá právo hodnotit a komentovat na ČSFD... ()

Kapřín (1975) (E10) 

Zápletka volně navazuje na druhý díl, kdy v tomto případě dojde na realizaci termínu "výhledově". Tahanice ohledně cihel a plnění kvartátů už jsou asi trochu mimo mojí generaci, ale co už, s tím už musím počítat :D. Díl nabere větší grády hlavně v druhé půlce, kdy už je stavba hotová, a příjede televize se svou reportáží. Zde bych navázal na komentář uživatele topi80, a přitakal mu v tom, že kdybych byl rybář, tak bych asi raději zvolil poklidnou atmosféru osamělého rybníka, jako byla ta v 2. díle, než ohlušující atmosféru, která spíše připomíná klasickou pláž. ()

Svatba (1975) (E11) 

Nejznámější český letní seriál se ubírá ke svému konci, a jako svůj konec si vybral svatbu Humlova vnuka. Oklikou se také vrátíme k prvnímu dílu, a řešení společného bydlení. Dějové linky jsou uzavřeny podle mě vcelku uspokojivě. Prim už zde hraje spíše taková nostalgická atmosféra, kdy je vidět, že se jedná o poslední díl. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama