Reklama

Reklama

Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy

  • Francie Les Rivières pourpres 2 - Les anges de l'Apocalypse (více)

Obsahy(1)

Komisař Niemans se vrací vyřešit mystické vraždy! Mrtvola muže zaživa zazděného v klášteře v Lotrinsku je pro komisaře Niemanse výzvou i posláním odhalit záhadu kruté a neobvyklé vraždy. Esoterické znaky vyryté kolem oběti naznačují zvláštní vražedný rituál. Komisař Niemans společně s policistou Redou (svým bývalým žákem) si musí k vyšetřování pozvat specialistku na náboženské rituály. Policista Reda objeví u kostela polomrtvého dvojníka Krista, který má apokalyptické vize o příchodu andělů, kteří zničí celý svět. Kdo jsou Andělé Apokalypsy? Vyšetřování komplikuje stále se zvyšující počet vražd. Vždy když dojde k záhadnému zmizení oběti, jsou stopy smazány podivuhodnou nadpřirozenou schopností mnichů kláštera, kteří jsou pod diktátem Otce Vincenta vázáni přísahou mlčení. Vyšetřování je pro komisaře Niemanse a policistu Redu naprosto záhadou až do chvíle, kdy zjistí, že jména i profese obětí se shodují se jmény apoštolů. Dojde opravdu ke dvanácti vraždám podle počtu apoštolů? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (313)

tron 

všechny recenze uživatele

Ono to v podstate možno nie je úplná tragédia, ale oproti perfektnej jednotke je. Scenáristicky je to strašný bordel. Jednotka bola presný opak, až na finále, kde sa to trochu pokazilo. V dvojke je to pokazené od začiatku do konca. Nemám enormné požiadavky na scenár, ale ak má byť iba nesúvislo zlepenou sériou viac a menej navzájom (ne)súvisiacich akčných/hororových scén, tak to fakt nie je dobre. Purpurové rieky 2 sú také sprasené dielo, že ho nedokáže zachrániť ani za bežných okolností skvelý Reno. Toto ale nie sú bežné okolnosti. Producenti môjho obľúbeného ponurého hitu si 4 roky po jeho premiére povedali, že urobia z „purpurových riek“ sériu. Vznikne jeden príbeh dajme tomu každé 3 roky, zakaždým bude samotár Reno vyšetrovať iný mysteriózny prípad a vždy mu bude kryť chrbát nová začínajúca francúzska hviezda, ktorej postava sa bude zaškoľovať u polície a ktorej herecký predstaviteľ sa bude zaškoľovať pre potreby budúcnosti európskej kinematografie. Bohužiaľ, Purpurové rieky 2 sa kvôli strašnému scenáru tak značne nevydarili, že trojka už nevznikla (vznikol síce seriál, ale nikto ho nevidel a nehral v ňom Reno). Neubehne ani 20 minút a už stihnú tvorcovia vyvolať u zbedačeného diváka chaos mixom striedavo hlúpych a striedavo pologeniálnych nápadov (krvácajúci krucifix, mŕtvola zamurovaná v stene, ukrižovanie šéfa letiskovej bezpečnosti). Je to krvavé, je to drsné, je to audiovizuálne prehnané. Ale nie je to dobré. Benoít Magimel (Pianistka) nie je taký živočíšny, ako bol v jednotke výborný Cassel. Miestami je snaha tvorcov „zasiať semeno pre celú sériu“ až úsmevná (násilné rozšírenie univerza o nové postavy z Niemansovej policajnej stanice pripomínajú Kobru 11), Christopher Lee je známy tým, že pre lásku k hororu rád účinkuje vo všetkom, ale najsmutnejšie je, že sa stratila atmosféra originálu, elektrizujúca chémia medzi buddy dvojkou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čakal som atmosférickú blbosť v kláštore, dostal som akčnú blbosť v meste. Prvý diel považujem za sotva priemerný a z môjho uhľa pohľadu tak dvojka za svojim predchodcom nezaostáva. Ona je totiž zábavná svojou tuposťou a zbesilým tempom. No a záver samozrejme všetko iba priklincoval. Vo svojej podstate nechcená paródia, kedy sa napríklad pri naháňačke v supermarkete musíte chciať - nechciať nahlas smiať a "pobavíte sa aj vo finále, kopírujúce jednu scénu zo Smrtonosnej pasce 3 a pri prvej nekonečnej naháňačke, vykrádajúcej zase Bod zlomu, no a nezabúdajme na štýlové batérky v rukách drsných policajtov a farebný filter ukradnuté zo Sedem. Len som skutočne nepochopil, prečo si policajti nevyhľadali v nemocničných záznamoch všetkých Francúzov s gumennými kĺbmi a kolenami, okrem Reda ich tam asi veľa byť nemohlo a hneď by vedeli mená členov vražedného komanda. Vážne to nebola regulérna paródia? Už si nepamätám reklamnú kampaň z roku 2004. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv uznávám výtky na adresu tohoto filmu za oprávněné, považuji ho přesto za důstojné pokračování jedničky. V "Andělech apokalypsy" sice musí člověk překousnout plno pseudohistorického a biblicko-mystického blábolení a smířit se s překotným a za vlasy notně přitaženým závěrem (ve kterém se ďábelští padouši projeví jako banda idiotů), ale to nic nemění na tom, že zápletka celkem funguje, vraždy jsou značně invenční a patřičně brutální, střetnutí s mnichy nabízejí efektní akci a snímek má tak rychlé tempo, že nestačí nudit. Jako největší klad vidím kvalitní práci s atmosférou, která je umocněna řadou neobvyklých prostředí , do kterých snímek diváka zavede (mne osobně nejvíc zaujala role Maginotovy linie). Třešničkou na dortu je pak starý dobrý Christopher Lee v úloze hlavního záporáka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Film beznadějně tápající v přemytologizované vizi, chabě natočený, s minimem napínavých scén, s absencí jakékoli atmosféry. Tupý scénář blábolí jednu "neuvěřitelnou" poučku za druhou, elitní komando bojových mnichů je spíš k popukání, rozuzlení je tak špatné, jak jen může být. Nevím, proč ve dvojce nehrál Vincent Cassel, ale udělal zatraceně dobře. Nejenže to nemá nic společného s původními Purpurovými řekami, ale zcela absurdně se na ně snaží v několika bodech navázat a to nejen postavou Niemanse, ale i totálně okopírovanými scénami, jen v prudce horší kvalitě. Mno nejvíc jsem se nasmál při scéně, kdy si oba hlavní hrdinové loknou Panoramixova lektvaru, který nedává sílu jen odbojným Galům v čele s Asterixem, ale i Renovi s Magimelem. Takhle jste mi neměli prznit moji oblíbenou jedničku!!! Opravdu tragicky se snažící snímek, který ale patří zakopat pod zem. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film si drží ponurú, tmavú atmosféru, až sa mi miestami zdá, že nad Francúzskom nikdy nevychádza slnko a ustavične tam prší .... Trošku prekombinované, ale tento film dokáže vtiahnuť diváka do deja tak,že sedí strnulo v kresle, respektíve napätý leží na gauči v obývačke .... Avšak toto sa deje len do dvoch tretín filmu. S pribúdajúcim koncom, presne naopak, ako by to malo byť, príbeh skĺzava do priemeru a ba až do podpriemeru. Nebyť môjho obľúbenca Jeana Rena, určite by som to hodnotil o 1/2 * menej ... ( ak by sa to dalo ..) )) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (12)

  • Jean-Christophe Grangé bol spojený s dvojkou od začiatku, avšak nemal nápad, o čom má písať. Počas festivalu v Cannes sa stretol s Lucom Bessonom a povedal mu o svojich probléme. O niekoľko týždňov sa Besson ozval späť s tým, že sa dal do výskumu Maginotovej línie a cisára Lothara a že by to mohol byť zaujímavý námet. Tak sa aj stalo. (Arsenal83)
  • Na evropské poměry nákladný snímek (30 milionů euro) vydělal v Itálii během úvodního víkendu (26.-28.3. 2004) 1,5 mil. euro a celkově si z této přímořské krajiny odnesl 4 mil. . (imro)

Reklama

Reklama