Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Spíše ponorkový průměr. Nebýt hereckého dua Washington Hackman, tak by to dopadlo asi ještě hůř. Scott sice umí udělat strhující situaci, kterou diváka připoutá k obrazovce, ale scénář filmu je bohužel dosti plochý a střídání velitelů celkem otravné. Celou dobu je tempo neslané nemastné a snad jen ke konci se trochu přitvrdí, ale to na nadprůměrný výsledek nestačí. Silná Amerika a dva bravurní herci. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ponorkové filmy sú pre mňa samostatná kategória, ktorej tento snímok zaberá vrchné priečky. Na malom priestore sa o zábavu postaralo najmä herecké koncertujúce duo Washington-Hackman a takisto silné kombo v pozadí filmu Scott-Bruckheimer. Takú stiesnenú ponorkovú atmosféru som ešte necítil, dej je našľahaný napätím od začiatku do konca, mrazivosť z možnosti vypuknutia jadrovej vojny bola absolútne reálna a riť mi stískalo viac ako pri filmoch o skutočných udalostiach z obdobia Kubánskej krízy. A i keď bolo od začiatku jasné, že záver nemôže skončiť nukleárne, behom sekundy som na to vďaka hercom a prebiehajúcim kritickým scénam zabudol a vžil som sa do danej situácie. 90%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Perfektne zmotivované. Washington a Hackman hrajú vysokú ligu a do toho im hrá temný Zimmer ako o závod. Woslkého kamera je klaustrofobická a využíva minimálny priestor maximálne a čo sa týka Tonyho Scotta ďalší zárez v rámci žánru, kedy síce neprekvapuje, ale drží si všetky osvedčené karty a pritom hrá na istotu. Bez jedinej dramaturgickej chyby, ctiac si tradíciu a pravidlá žánru a s parádnou atmosférou. Koniec síce vieme a celkovo finálny zvrat, ktorý drží film pokope, po zhliadnutí nebude mať pri druhej projekcií takú silu, ale stále sa jedná o film, ktorý ma aj napriek roku svojho vzniku nenudil ani minútu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekne ukázané, ako môže jeden blázon, alebo proste len strach či hlúpe neoverené rozhodnutie spôsobiť kľudne aj zánik planéty. Dnes v súvislosti s rôznymi trolmi, ale aj nástupom umelej inteligencie bude takéto nebezpečie mnohokrát väčšie. Ak to ľudstvo nejako nezastaví, lebo potom sa niekto pomýli a všetci budeme rýchlo ožiarení a nebudeme na röntgene. Len okrem toho typického amerického postoja mi tu chýbalo trocha viac profesionality, lebo tí velitelia a posádka atómovej ponorky sú síce len ľudia, ale pôsobili úplne amatérsky a hádali sa tam ako menštruujúce osoby pred kramami. Hoci, je to ešte stará dobrá deväťdesiatka a v scenári sa tak škandalózne neobjavili žiadne nadradené ženy ani muži nad 38 stupňov Celzia, lascívne sa vrtiaci na periskope. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(68%) Krvavý příliv, coby „ponorkový film“ s hvězdným hereckým duem Denzela Washingtona a Gena Hackmana. Neplánovaně jsem si tento snímek pustil a ve výsledku nejsem zklamán, ale ani nadšen. Nemá to žádné hlubší mezery, jen to na mě působí dost jednorázově, jednoduše a v některých ohledech trochu hloupě. Tím slovem hloupě to možná přeháním, ale nijak extra mě nebavilo sledovat střídání stran ze strany posádky. V jednu chvíli byli s Washingtonem, o chvíli později zase s Hackmanam a poté zase naopak. Dost diletantsky to asi vysvětluji, ale to bylo asi to jediné zásadní, co mi vadilo, i když to mělo vcelku logické vysvětlení. Ještě tak ta cca 1/3 mi přišla trochu nezáživná, ale pak už mě to bavilo. Bylo to napínavé, mělo to dobré herecké výkony, scénář, dějově to bylo nastíněno jednoduše, ale tak, že to naštěstí nenudilo. Nějakých větších ponorkových bojů se zde nedočkáme, ale to až takový problém nebyl. Jen mě opravdu nechytlo to střídání stran a vzpoura, což bylo bohužel asi hlavním středobodem filmu. No a co se týče hudby od skvělého Hanse Zimmera, tak po letech to dokážu velmi kladně zhodnotit. Sice v té době začínal, ale přesto mě tento jeho soundtrack k tomuto filmu bavil. Byl to takový mix Skály a Pirátů z karibiku, což se cení. Takže mě mrzí, že nedokážu dát 4*, takto to vidím na solidní nadprůměr a krásnou třetí hvězdici. Je to tak na 1, možná na druhé shlédnutí. Dobrý film, ale žádná pecka, nic extra zapamatovatelného. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Jason Robards, který si zahrál roli admirála ve scéně, kdy probíhá vyšetřování onoho incidentu na palubě ponorky USS Alabama, skutečně sloužil u námořnictva během druhé světové války. Byl honorován vyznamenáním „Navy Cross“, které se uděluje se za učení ostatních zemí Paraliance, jak správně vést boj. (becki_tu)
  • Na konci filmu můžeme slyšet, jak kapitán říká důstojníku Hunterovi (Denzel Washington), že měl pravdu a Lipicáni jsou ze Španělska. Oba se ovšem mýlili, Lipicán je slovinské plemeno ze slovinské vesnice Lipice. Ve Španělsku bylo pouze hojně využíváno v jezdecké škole. (cmenda)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama